ABD'de Müslüman Belediye Baskani, Biden'in Ramazan Bayrami Resepsiyonuna Alinmadi

ABD'de Müslüman Belediye Baskani, Biden'in Ramazan Bayrami Resepsiyonuna Alinmadi

ABD Gizli Servisi, New Jersey eyaletine bagli Prospect Park’in Belediye Baskani Muhammed Khairullah’in ABD Baskani Joe Biden’in Beyaz Saray’da düzenledigi Ramazan Bayrami resepsiyonuna katilmasina izin vermedi.

ABD’de Müslüman bir belediye baskaninin ABD Baskani Joe Biden’in Beyaz Saray’da düzenledigi Ramazan Bayrami resepsiyonuna katilmasina izin çikmadi. New Jersey eyaletine bagli Prospect Park’in Belediye Baskani Muhammed Khairullah yaptigi açiklamada, resepsiyona gelmeden kisa bir süre önce Beyaz Saray’dan arandigini, ABD Gizli Servisi tarafindan kendisine giris izni verilmedigini, böylece resepsiyona katilamayacaginin söylendigini ifade etti.

Giris izni verilmemesinin nedenine dair açiklama yapilmadigini belirten 47 yasindaki Khairullah, “Bu karar beni soke etti ve hayal kirikligina ugratti” ifadelerini kullandi. Khariullah, ABD Federal Sorusturma Bürosunun (FBI) aralarinda Müslümanlarin da bulundugu terör izleme listesini isaret ederek, “Bu, bir etkinlige katilamama meselesi degil, asil mesele bunun arkasindaki neden. Kimligim yüzünden beni hedef alan bir liste var. ABD’deki en yüksek makamin bu tür fislemelerle ugrasmamasi gerekiyor” seklinde konustu.

Khairullah, kararin ardindan ülkenin en büyük Müslüman sivil haklar örgütü olan Amerikan-Islam Iliskileri Konseyinin (CAIR) New Jersey subesini bilgilendirdigini aktardi.

Gizli Servis: “Üzgünüz”

ABD Gizli Servisi Sözcüsü Anthony Guglielmi, Khairullah’in Beyaz Saray’a girmesine izin verilmedigini dogrularken, kararin nedenine yönelik açiklama yapmaktan kaçindi. Guglielmi, “Bu kararin verdigi rahatsizliktan dolayi üzgünüz, ancak Belediye Baskaninin bu aksam Beyaz Saray yerleskesine girmesine izin verilmedi. Maalesef Beyaz Saray’daki güvenlik operasyonlarimizi yürütmek için kullanilan belirli yöntemler hakkinda daha fazla yorum yapamiyoruz” ifadelerini kullandi.

CAIR: “Kabul edilemez ve asagilayici”

CAIR New Jersey yöneticisi Selaedin Maksut, Khairullah’in Beyaz Saray’a girisine izin verilmemesini "kesinlikle kabul edilemez ve asagilayici" olarak nitelendirdi. Maksut, “Bu tür olaylar Belediye Baskani Khairullah gibi yüksek profilli ve saygin Amerikali-Müslüman sahsiyetlerin basina geliyorsa o zaman akla söyle bir soru geliyor, bir belediye baskaninin nüfuzuna ve görünürlügüne sahip olmayan Müslümanlara ne oluyor?” diye konustu.



Suriye’de dogdu, 2000 yilinda ABD vatandasi oldu

Khairullah, eski ABD Baskani Donald Trump’in çogunlugu Müslüman olan bazi yabanci ülke vatandaslarinin ABD’ye girisini sinirlayan seyahat yasagini elestirmesiyle öne çikmisti. 2019 yilinda ailesiyle birlikte tatil dönüsü yetkililer tarafindan New York’taki John F. Kennedy Uluslararasi Havalimaninda durdurulan Khairullah, 3 saat boyunca sorguya çekilmisti. Khairullah kendisine herhangi bir teröristi taniyip tanimadiginin soruldugunu belirtmisti.

Suriye dogumlu Khairullah, 1980’lerin basinda ailesiyle birlikte ülkesinde yasanan olaylar nedeniyle Suudi Arabistan’a gitmis, 1991’de ise Prospect Park’a tasinmisti. 2000 yilinda ABD vatandasi olan Khairullah, 2001 yilinda belediye baskani olarak ilk dönemine baslamisti. Khairullah ayrica kendi bölgesinde 14 yil gönüllü itfaiyeci olarak görev yapmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile