ABD'de 'Türkiye'deki Suriyeli Mülteciler Paneli'

Washington'daki panelin konuşmacıları, Türkiye'nin 3 milyon Suriyeli mülteci için yaptıkları ile uluslararası kamuoyunun Suriyeli mültecilere desteği arasında 'kıyaslanamayacak kadar büyük bir fark olduğuna' dikkati çekti New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şirin: 'Suriyeli çocukların yüzde 79'unun ailelerinde hayatını kaybeden insanlar var; bunun ne kadar büyük bir travma olduğunu anlamamız lazım'

Washington'da Turkish Heritage Organization (THO) tarafından düzenlenen 'Türkiye'deki Suriyeli Mülteciler Paneli'ne katılan konuşmacılar, Türkiye'nin 3 milyon Suriyeli sığınmacı için yaptıkları ile uluslararası kamuoyunun ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilere desteği arasında 'kıyaslanamayacak kadar büyük bir fark olduğu' görüşünde birleşti.

ABD'nin başkenti Washington'da faaliyet gösteren THO tarafından organize edilen panele, New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Şirin, Suriye-Amerikan Tıp Topluluğu Başkan Yardımcısı Basel Termanini, Göçmen Politikaları Enstitüsü Araştırma Asistanı Brian Salant ve Genç İşi Kooperatif Üyesi Berkin Şener konuşmacı olarak katıldı.

Panelin moderatörlüğünü ise THO Program Direktörü Yenal Küçüker yaptı.

- Mültecilerin yarısından fazlası çocuk

Dünya genelinde 21 milyon civarında mülteci olduğunu belirterek sözlerine başlayan Selçuk Şirin, Türkiye'nin 3 milyona yakın sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ve bu sayının Türkiye'yi aynı kulvardaki ülkeler arasında oldukça öne çıkardığını söyledi.

Şirin, dünya genelindeki mültecilerin yarısından fazlasının çocuklardan oluştuğuna dikkati çekerek, 'Aslına bakarsanız mülteci sorunu denilen şey, bir bakıma doğrudan çocuklarla ilgilidir.' dedi.

İç savaş süresince 22 milyon nüfuslu Suriye'de halkın yarıdan fazlasının 'yerlerinden edildiğini' hatırlatan Şirin, uluslararası toplumun karşılaştığı sorunun büyüklüğüne işaret etti.

Bu süreçte Türkiye'nin özellikle sağlık hizmetleri anlamında adeta bir 'başarı hikayesi' yazdığını anlatan Şirin, eğitimle ilgili de birçok adım atıldığını ancak gerek uluslararası destek yetersizliği gerekse ülke içindeki altyapı nedeniyle bu alanda hala yapılması gereken çok şey olduğunu dile getirdi.

Suriye'deki iç savaş sürecinde çocukların ciddi bir şekilde şiddete maruz kaldığına da değinen Şirin, bölgedeki araştırmalarına dayanarak, 'Suriyeli çocukların yüzde 79'unun ailelerinde hayatını kaybeden insanlar var; bunun ne kadar büyük bir travma olduğunu anlamamız lazım.' diye konuştu.

Söz konusu çocukların yarıya yakınında depresyon semptomları olduğunu aktaran Şirin, savaş travmasından kurtulabilmeleri için özellikle çocukların özel desteğe ihtiyaç duyduklarını ve bu çerçevede uluslararası kamuoyunun ilgi göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

- 'Halep gözümüzün önünde yerle bir ediliyor'

Aslen Suriyeli olan Basel Termanini ise Suriye'de 'diktatör' bir rejimin iş başında olduğunu kaydederek, ülkede barışçıl başlayan gösterilerin şiddet ve katliamla bastırılmaya çalışıldığını anlattı.

'Binlerce yıllık bir şehir olan Halep gözümüzün önünde yerle bir ediliyor.' diyen Termanini, Esed rejiminin özellikle İran ve Rusya'dan gördüğü desteklerle bu adımları atabildiğini vurguladı.

Suriye'nin birçok bölgesindeki insanlara tıbbi yardım götürmeye çalıştıklarını söyleyen Termanini, Ülkedeki iç savaş sona erse bile fiziki, ruhsal ve manevi çöküntünün kısa sürede giderilmesinin kolay olmayacağını bildirdi.

Türkiye'nin her konuda Suriyeli mültecilere çok büyük destek verdiğine dikkati çeken Termanini, 'Türkiye'nin 'açık kapı politikası' olmasaydı Suriyeli mülteciler çok daha zor durumda kalırlardı.' değerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile