NSA Başkanı General Keith Alexander, Colorado eyaletinde düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Snowden'in sızdırmalarının ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verdiğini belirterek, birçok bilginin tek bir gizli programda toplanmasının yanlışlığına dikkati çekti.
Konuyla ilgili yeni düzenlemelerden bahseden Alexander, bunlar arasında en hassas verilerin yüksek düzeyde şifrelenmesi ve sistem yöneticilerinin sayılarının çok fazla azaltılması gibi yöntemleri sıraladı.
Bu kapsamda, yeni düzenlemelerden biri, bilgisayar ağlarından en gizli bilgilerin indirilmesi ve paylaşılmasının çok keskin biçimde sınırlanması. Bir diğer düzenleme ise çok gizli verilerde "iki adam kuralı"nın uygulanması. Buna göre, yüksek standartlardaki gizli dosyalar için sisteme girildiğinde iki görevli eş zamanlı çalışacak. Bunun yanında, çok gizli belgelerin üst düzey bir şifrelemeye tabi tutularak saklanması da diğer bir yeni yöntem.
NSA'deki bu pilot projenin daha sonra diğer istihbarat kurumları ve Pentagon'da da uygulanabileceğini belirten Alexander, bilgilerin şifrelenmesi yöntemini de hızlı biçimde uygulamaya koymayı umduklarını bildirdi. Alexander, ABD Başkanı Barack Obama'nın da göreve ilk geldiğinde, Amerikan vatandaşlarının kasıtsız olarak bilgilerinin toplanmasına dair kurumun yaptığı hata sayısını gördüğünde şaşırdığını da kaydetti.
-Pentagon'da siber saldırı/savunma ünitesi-
Savunma Bakan Yardımcısı Ashton Carter da "Konu nükleer silah olunca, insanların davranışlarını bir açıdan izleyebiliyorsunuz. Bu insanların her şeyi kendi başına yapmasına izin vermiyoruz. Daima sapkın bireyler vardır ve bunları fark etmeniz gerekir" diyerek, yeni önlemler kapsamında, Pentagon'un, nükleer tesislerdeki görevlileri izlemesi gibi, istihbarat çalışanlarını da izleyebileceğini söyledi.
Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Matthew Olsen, ellerinde, El-Kaide ve bu örgütle bağlantılı elemanların ABD'nin izlemesine yakalanmamak için yöntem değiştirmeye çalıştığına dair somut bilgiler olduğunu ve bunların Snowden'ın sızdırmaları nedeniyle meydana geldiğini dile getirdi.
Bunun yanında General Alexander, Pentagon'da yaklaşık 4 bin kişiden oluşan, sibersaldırı ve sibersavunma operasyonlarını yürütmeye odaklı bir ünite kurmaya başladıklarını ifade etti.
Buna göre, bu ekip hem Savunma Bakanlığının sistemini koruyacak hem de Beyaz Saray'ın talimatı halinde, düşman ağlarına siber saldırı yapacak.
-"Diğer ülkeler de bundan faydalanıyor"-
Öte yandan, herkesin telefonlarını dinlemeyip maillerini izlemediklerini, kendilerini bir hedefe götürecek "başlıklara" odaklandıklarını anlatan Alexander, "Mesela eğlence olsun diye Brezilya'daki insanların telefon görüşmelerini dinleyip, e-postalarını okumuyoruz, aynısı Almanya için de geçerli. Eğer bir teröristin Almanya'ya girmeye çalıştığını görürsek, bu kişinin kim olduğunu bulmak için metaverileri kullanıyoruz ve bu bilgileri de Alman yetkililere iletiyoruz. Almanya, Fransa ve dünyanın diğer ülkeleri, ABD'nin burada yaptığından faydalanıyor" dedi.
ABD'deki İzleme Skandalı
WASHINGTON - Ulusal Güvenlik Ajansı , eski kurum çalışanı Edward Snowden'in ABD'nin dinleme bilgilerini tüm dünyaya sızdırmasının ardından, gizli materyallerin korunabilmesi için yeni uygulamalara geçiyor.