Abd`den Gürcistan`a Demokrasi Çağrısı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, Gürcistan`da demokrasi mesajı verdi.

Beş günlük Güney Kafkasya ziyaretleri çerçevesinde Azerbaycan ve Ermenistan`da temaslarda bulunan Bakan Yardımcısı William Burns ziyaretinin son durağı olan Gürcistan`da Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve muhalefet liderleri ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığında gerçekleşen Burns ve Saakashvili görüşmesinde bölgesel barış ve güvenlik, ekonomik kalkınma ve demokratik reform da dahil olmak üzere, ülkeler arası bölgedeki stratejik ve ortak çıkarlar gibi konuların ele alındığı bildirildi.

Gürcistan`ın, Afganistan`daki ISAF bünyesinde görev alması adına Cumhurbaşkanı Saakaşvili`ye teşekkür eden Burns, Gürcü askerlerinin cesaretine değinerek asker yakınlarına teşekkür etti ve mesleki faaliyetlerinde başarı diledi. Burns ve Saakaşvili görüşmesine ABD`nin Tiflis Büyükelçisi John Bass, Güvenlik Konseyi Sekreteri Giga Bokeria ve Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergi Kapanadze de katılım sağladı

Cumhurbaşkanı Saakaşvili ile görüşmesi sonrası büyükelçiliğe geçen Bakan Yardımcısı William Burns burada Hür Demokratları`nın ve muhalefetin lideri Irakli Alasania ve Hıristiyan demokrat parti lideri Giorgi Targamadze ile görüştü. Bakan Yardımcısı William Burns ile görüşmesi sonrası açıklamada bulunan Hıristiyan demokrat parti lideri Giorgi Targamadze " Siyasi reformların ve seçim güvenliğinin ayrılmaz bütünlüğü hakkında görüş bildirdik. Hükümetin seçim sürecini ve siyasi partilere olan güveninsürdürülebilir olmasını ele aldık. Rekabetçi bir ortam oluşturmak için gereğinin yapılması ve insanların siyasette yer alması gerektiğini vurguladık. Sayın Burns, Gürcistan`a olan desteğini dile getirdi." dedi. Hür Demokratları`nın ve muhalefetin lideri Irakli Alasania ise " Biz Gürcistan`ın siyasi geçmişini çok önemli yönleri ile görüştük. Ülkemizde genel olarak muhalefet karşıtlığının aşırılık boyutlarına geldiği konusunda görüşlerimi bildirdim. Ve önümüzdeki seçimlerle ilgili karşılıklı görüşbildirdik" dedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns de Gürcü gazetecilere verdiği özel demeçte, 2013 yılında Gürcistan`da demokratik sürece geçiş çağrısında bulundu. Burns " ABD, Gürcistan`daki demokratik enstitüleri desteklemek için elinden geleni yapacaktır. Ayrıca sivil toplum örgütleri, özgür ve bağımsız bir medya ve yargı bağımsızlığına dayanan hukukun üstünlüğü gelişimini desteklemek için de elimizden gelen desteği sunacağız. Biz, Gürcistan`da demokratik bir reform süreci ve şeffaflık olmasını istiyoruz"dedi. Ayrıca Burns, önümüzdeki seçimlerde Gürcistan`a özgür ve adil bir seçim gerçekleştirilmesi için çağrıda bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile