ABD Disisleri Bakani Blinken, Alman Mevkidasi Maas Ile Görüstü

ABD Disisleri Bakani Blinken: 'Rusya enerjiyi silah olarak kullanmamali' 'Libya'daki seçimlerin açiklanan takvimde yani aralik ayinda yapilmasindan yanayiz. Libya'nin güvenli ve egemen bir ülkeye dogru ilerlemesine gerçekten yardimci olmak için geçmis yillarda sahip olmadigimiz bir firsatimiz var' Almanya Disisleri Bakani Heiko Maas:'Libya’da sürdürülebilir baris ve istikrar istiyoruz''(Ukrayna'daki ihtilafa iliskin) Normandiya Formati'nda disisleri bakanlari düzeyinde bir toplanti yapilmasi için çalisiyoruz'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Rusya'nin, enerjiyi silah olarak kullanmamasi gerektigini belirtti.

Antony Blinken, Ikinci Libya Konferansi için geldigi Berlin'de Alman mevkidasi Heiko Maas ile düzenlenen ortak basin toplantisinda gazetecilerin sorularini yanitladi.

Blinken, basta Almanya olmak üzere Avrupa'ya Rus gazi tedarikini artirmasi planlanan Kuzey Akim 2 Dogal Gaz Boru Hatti Projesi'ne iliskin, "Avrupa'nin enerji güvenligi için bu projenin tehdit olduguna inaniyorum. Rusya enerjiyi silah olarak kullanmamali. Bu proje, Ukrayna'nin güvenligini tehdit eden bir Rus jeopolitik projesidir. Bu proje Ukrayna veya baska bir ülke veya kisiler için tehdit olusturmamali." dedi.

ABD'li Bakan, proje konusunda Almanya ile görüs farkliliklari bulunduguna da dikkati çekti.

Blinken, Almanya ve ABD'nin, Ukrayna topraklarina saldirilar, Rus muhalif Aleksey Navalniy'in tutuklanmasi, bati demokrasilerine dezenformasyon gibi konularda Rusya'nin "tehlikeli ve kiskirtici" faaliyetlerine karsi birlikte durmaya devam edecegini vurguladi.

Berlin'de gerçeklestirilen Ikinci Libya Konferansi'na da deginen Blinken, istikrarli ve güvenli bir Libya hedefi bulundugunu belirterek, "Libya'daki seçimlerin açiklanan takvimde yani aralik ayinda yapilmasindan yanayiz. Libya'nin güvenli ve egemen bir ülkeye dogru ilerlemesine gerçekten yardimci olmak için geçmis yillarda sahip olmadigimiz bir firsatimiz var. Bunun için de çatisan taraflarin Libya'dan çekilmesini istiyoruz." diye konustu.

- Almanya Disisleri Bakani Heiko Maas

Maas da ABD’nin uluslararasi ve çok taraflilik sahnesine dönmesinden dolayi mutlu oldugunu belirterek, transatlantik düzeyde omuz omuza olunmasina ihtiyaç duyuldugunu söyledi.

Bugün Libya konulu Ikinci Berlin Konferansi'nin düzenlenecegini ifade eden Maas, "Libya’da sürdürülebilir baris ve istikrar istiyoruz." dedi.

Maas, konferansta üç noktaya odaklanilacagini belirterek, bunlarin Libya’da seçimlerin yapilmasi, tüm yabanci güçlerin ve parali askerlerin geri çekilmesi ve ülkedeki güvenlik güçlerinin birlestirilmesi oldugunu kaydetti.

ABD’nin bu konuda alanda aktif olmasindan dolayi mütesekkir oldugunu ifade Alman Bakan, ayrica Libya’nin ekonomik gelismesini desteklemek için buradaki firsati kullanmak istediklerini dile getirdi.

- Iran ile yapilan nükleer anlasma görüsmeleri

Iran ile yapilan nükleer anlasma görüsmelerine de deginen Maas, Viyana’da yogun görüsmeler yapildigini, ilerlemelerin saglandigini ancak bazi zorluklarin asilmasi gerektigini ifade etti.

Maas, Iran’da yapilan cumhurbaskani seçimlerinden sonra da durumun çok karmasik oldugunu kaydetti.

Ukrayna’ya iliskin de mevcut durumdan kimsenin memnun olmadigini vurgulayan Maas, Minsk Anlasmasi'nin uygulanmasi gerektigini ve Normandiya Formati’nda yeni bir dinamizme ihtiyaç duyuldugunu söyledi.

Maas, "Bunun için Normandiya Formati'nda disisleri bakanlari düzeyinde bir toplanti yapilmasi için çalisiyoruz. Burada ABD'nin destegine sahip olmak son derece iyi ve yararli." degerlendirmesinde bulundu.

ABD, Kanada, Avrupa Birligi (AB) ve Ingiltere tarafindan Belarus’a karsi alinan yaptirim kararlarini hatirlatan Maas, "Birlikte sorumluluk alirsak, dünya çapinda degerlerimize saygi duyulmasi ve uygulanmasi için çok daha fazla sansimiz var." ifadesini kullandi.

- Kuzey Akim 2 projesi

Kuzey Akim 2 Boru Hatti'na iliskin bir soru üzerine Maas, Blinken’in, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Kuzey Akim 2 Boru Hatti'nin Ukrayna’ya baski yapmak için kötüye kullanilmamasi konusunda Almanya’nin katki saglamasi yönündeki beklentisini ilettigini aktardi.

"Bunun bilincindeyiz ve buna katki saglayacagiz." diyen Maas, bu beklentilerin nasil karsilanacagi konusunda Washington ile görüsmelerde olduklarini ve Agustos'a kadar bir çözüm bulmak istediklerini söyledi.

Maas, bu konunun sonuçlanmasinin önemli oldugunu belirterek, bazi yaklasimlarin bulundugunu, ancak bunlari kamuoyu önünde tartismadiklarini belirtti.

Çin’e iliskin ortak stratejinin gelistirmesinin önemli oldugunu belirten Maas, AB’nin, Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan haklari ihlallerinden dolayi Çin’e yönelik yaptirim uyguladigini belirtti.

Maas, Çin'in transatlantik iliskilerde koordinasyon içinde olmasiyla ilgilendiklerini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile