Antalya'da düzenlenen Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresine katılan Preuss, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezitenin dünyada her geçen gün önemi artan bir sorun haline geldiğini, önlem alınmadığı takdirde gelecekte büyük sorunlara neden olabileceğini belirtti.
Obezite ile mücadelede en önemli konunun egzersiz ve dengeli beslenme olduğuna işaret eden Preuss, kilolarından kurtulmak isteyenlerin diyet programlarına başvurduklarını ancak yanlış programlar nedeniyle bazılarının kilo veremediklerini anlattı.
İnsanların yağdan uzak durarak kendileri için doğru bir şey yaptıklarına inandıklarını ama sadece bunu yapmanın doğru bir karar olmadığını vurgulayan Preuss, "İnsanlar yağdan uzak durdukları zaman karbonhidrata ve şekere yönelebiliyor. Yağdan uzak durmak ancak karbonhidrat ile şekere yönelmek yanlış bir tutum" dedi.
Bazı insanların tartıya çıktıklarında kilolarının düştüğünü gördüklerini ve kilo verdiklerini düşündüklerini dile getiren Preuss, yağ mı yoksa kas kütlesini mi kaybedildiğinin iyi algılanması gerektiğini vurguladı. Kilo vermeye çalışan bazı insanların yanlış beslenmeden dolayı kas kütlelerini kaybettiğini, bunun da kilo kaybı gibi algılandığını dile getiren Preuss, "Önemli olan ne kadar kilo değil, ne kadar yağ kaybettiğinizdir. Kilo kaybederken kas kütlenizi kaybediyorsanız, bu anlamlı değildir" diye konuştu.
Aşırı kilolu insanların yüksek şekerli ve karbonhidratlı gıdalara dikkat etmeleri gerektiğini belirten Preuss, kan akımına çabuk karışan ve kan şekerini aşırı derecede yükseltebilen gıdaların tehlikeli olduğuna dikkati çekti.
-Yürüyüş yapmak yaşam tarzı haline getirilmeli-
Prof. Dr. Preuss, kilo ile mücadele eden insanların az yemek yemeleri, lifli gıdalar tüketmeleri ve egzersiz yapmaları gerektiğini söyledi.
Sporun her yaş grubunda yapılması gerektiğini vurgulayan Preuss, kendisinin günde 17 bin adım yürüdüğünü kaydetti.
Üzerinde pedometre taşıdığını anlatan Preuss, "Gün içinde hiç egzersiz yapamazsam yürüyorum. Günde 17 bin adım atmaya çalışıyorum. Bazen üniversitede oturarak çalışmam gerektiğinde 17 bin adımı tamamlamak için bahçeye çıkıp yürüyorum. Kilo ile mücadele eden insanlara günde en az 10 bin adım, yani 8 kilometre civarında adım atmalarını öneriyorum. Bunu yaşam tarzı haline getirmeleri gerekiyor" diye konuştu.
Kilo sorunu yaşayanların diyet ve egzersizin yanı sıra karbonhidrat bloke edici doğal besin destekleri de alabileceklerini ifade eden Preuss, besin desteği alırken sentetik madde içermeyen, tamamen bitkisel içerikli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
-"Türk mutfağı dengeli beslenmede ideal"-
Preuss, Amerika'da obezite sorunu bulunan oldukça fazla insan olduğunu, Türkiye'de ise yoğun obezite sorunu görmediğini belirterek, "Türkiye'de insanlar yemeklerin yanında mezelerden, salatalardan, yani lifli yiyeceklerden de tüketiyor. Bu açıdan baktığımızda dengeli beslenme konusunda Türk mutfağının yararlı olduğunu söyleyebilirim" dedi.
Dünyada bir yanda obezite ile mücadele edilirken bir tarafta da sıfır beden algısının popüler olduğuna işaret eden Preuss, vücudun alması gereken bir yağ oranı bulunduğunu, bu nedenle insanların kilo kaybetme konusu çok fazla abartmamaları gerektiğini vurguladı.
Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
ABD Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Preuss Açıklama Yaptı
ABD Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harry Preuss, kilo ile mücadele eden insanlara günde 10 bin adım atmalarını önerdi.