ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Başkan Donald Trump'ın büyük bankaların bölünmesini desteklemediğini belirterek, 'Biz büyük bankaların bölünmesinin ekonomiye zarar vereceğini ve likidite piyasasını mahvedeceğini düşünüyoruz.' dedi.
Mnuchin, Senato Bütçe Komitesi'nin federal hükümetin 2018 mali yılı bütçesi için düzenlediği oturuma katılarak senatörlerin sorularını yanıtladı.
Geçen yıl yapılan seçimlerde başkanlık için yarışan Demokrat Bernie Sanders, Mnuchin'e 'Donald Trump'ın seçim kampanyasında 'Glass-Steagall Yasası'nı yeniden yürürlüğe sokarak büyük bankaları ayırmayı vadetmesine karşın yönetimin bu konuda neden hiçbir adım atmadığını' sordu.
Mnuchin, Trump'ın seçim kampanyasında 'Glass-Steagall Yasası'nın 21. Yüzyıl Versiyonunu' taahhüt ettiğini ve bunun yasanın geçmişte uygulanan halinden farklı olduğunu vurgulayarak, 'ABD Başkanı Donald Trump'ın büyük bankaları ayırmayı desteklemediğini bir önceki ifademde açıkça belirttim. Biz büyük bankaların bölünmesinin ekonomiye zarar vereceğini ve likidite piyasasını mahvedeceğini düşünüyoruz' diye konuştu.
Glass-Steagall Yasası, ülkede 1929 yaşanan 'Büyük Buhran' sonrasında bireysel bankacılık ile yatırım bankacılığının birbirinden ayırmıştı.
- 'Hükümetin kapanması bazen doğru olabilir'
Virginia Senatörü Demokrat Tim Kaine ise Mnuchin'e Başkan Trump'ın mayıs başında sosyal medyada yaptığı hükümetin 'iyi bir kapanmaya ihtiyacı var' değerlendirmesine katılıp katılmadığını sordu.
Mnuchin, 'Buraya iyi kapanmaların ya da kötü kapanmaların ne olduğunu tarif etmeye gelmedim. Bütçe konusunda sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyarım.' karşılığını verdi.
Senatörün ısrarlı tavrı karşısında 'yönetimin temel önceliğinin hükümetin kapanması olmadığını' söyleyen Mnuchin, 'Hükümetin kapanması bazı zamanlar çeşitli nedenlerden ötürü doğru olabilir.' dedi.
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, buna karşın Trump yönetiminin federal hükümetin kritik faaliyetlerini hiçbir zaman durdurmayacağını sözlerine ekledi.
İngilizcede 'kapanma' (shutdown) kelimesi bir iş yerinin ya da kurumun finansal nedenlerle faaliyetlerini durdurması anlamına geliyor.
Federal mali yılın 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona erdiği ABD'de kamu kuruluşları neredeyse her yıl yaşanan bütçe krizleri nedeniyle kapanmanın eşiğine geliyor.
Bütçe krizleri, bugüne kadar federal hükümetin en son 2013'te olmak üzere toplamda 12 kez kapanmasına neden oldu.
ABD Hazine Bakanı Mnuchin Açıklaması
'Biz büyük bankaların bölünmesinin ekonomiye zarar vereceğini ve likidite piyasasını mahvedeceğini düşünüyoruz'.