ABD, Japonya Ve Güney Kore, Kuzey Kore'yi Görüsmek Üzere Bir Araya Geldi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Pyongyang’in gerçeklestirdigi füze denemeleri hakkinda görüsmek üzere, Japon ve Güney Koreli mevkidaslariyla ABD’nin Hawaii eyaletinde bir araya geldi.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Kuzey Kore tarafindan gerçeklestirilen füze denemeleri konusunda görüsmek üzere, Japonya Disisleri Bakani Yoshimasa Hayashi ve Güney Kore Disisleri Bakani Chung Eui-young ile bir araya gelerek ortak bildiri yayinladi. Blinken toplantinin ardindan düzenlenen basin toplantisinda, Kuzey Kore’nin provokasyon hazirliginda oldugunu belirterek, toplantida 3 ülkenin de son füze firlatmalarini kinadigini söyledi.

Bakan Blinken ayrica, toplantida 3 ülkenin Kuzey Kore’ye yanit olarak atabilecek diger adimlar konusunda istisare ettiklerini söyledi, ancak ayrintili bilgi vermedi.

Kuzey Kore’ye karsi ortak bildiri

Kuzey Kore hakkinda görüsme gerçeklestiren 3 ülke daha sonra Kuzey Kore’yi diyaloga girmeye ve “yasadisi faaliyetlerini durdurmaya” çagiran ortak bir bildiri yayinladi. Disisleri bakanlari, Kuzey Kore’ye karsi düsmanca bir niyetleri olmadigini belirterek, ön kosul olmaksizin Pyongyang ile görüsmeye açik olduklarini duyurdu.

Japonya Disisleri Bakani Yoshimasa Hayashi ise toplanti sonrasi yaptigi açiklamada, 3 bakanin Kuzey Kore konusunda çok verimli bir tartisma yürüttüklerini ifade etti.

Kuzey Kore en son 31 Ocak tarihinde, Hwasong-12 balistik füze denemesinin dogrulanmasi ile birlikte 1 ay içerisinde 7 füze denemesi gerçeklestirmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile