Üç ülkenin yaptigi ortak açiklamada, Belarus'ta Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko yönetiminin "insan haklari, temel özürlükler ve uluslararasi hukuka aykiri tutumundan" derin endise duyuldugu ifade edildi.
Açiklamada, "Bugün, iki Avrupa Birligi (AB) üyesi ülke arasinda seyahat etmekte olan Ryanair uçaginin, 23 Mayis'ta zorunlu inis yaptirilmasi ve uçaktaki gazeteci Roman Protaseviç ile arkadasi Sofiya Sapega'nin siyasi nedenlerle gözaltina alinmasi ve insan haklarina yönelik süren saldiriya yanit olarak koordineli yaptirim karari aldik." ifadesi kullanildi.
Belarus yönetimine uluslararasi taahhütleri açikça göz ardi etmesinin bedelini ödetmek üzere bir araya geldikleri kaydedilen açiklamada, su ifadelere yer verildi:
"Rejimin kendi halkina yönelik baskici uygulamalarina son vermesi çagrisinda birlestik. Rejimin insan haklari yükümlülüklerinden, demokratik ilkelere bagliligindan ve uluslararasi toplumla iliskilerinden uzaklasmayi seçmesinden dolayi hayal kirikligina ugradik. Lukasenko rejimine 23 Mayis olaylarina iliskin uluslararasi sorusturmalarda tam isbirligi yapma; tüm siyasi mahkumlari derhal serbest birakma; Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) Moskova Mekanizmasi kapsamindaki bagimsiz uzman misyonunun tüm tavsiyelerini uygulama ve demokratik muhalefet ile sivil toplum temsilcileri arasinda AGIT’in aracilik ettigi kapsamli ve gerçek bir siyasi diyaloga girme çagrimiz konusunda da birlestik."
- Belaruslu 46 yetkiliye vize kisitlamasi, 16 yetkiliye yaptirim
ABD Disisleri Bakanligindan yapilan ikinci bir açiklamada, 23 Mayis’taki uçak olayi dahil ülkedeki insan haklari ihlalleri ile iliskisi olabilecek 46 kisiye ABD’ye giris vizesi kisitlamasinin getirildigi bildirildi.
Bu kisilerin, Belarus Cumhurbaskanligi, Devlet Güvenlik Komitesi, Içisleri Bakanligi, Sorusturma Komitesi, Enformasyon Bakanligi, Spor ve Turizm Bakanligi, Devlet Sinir Komitesi, Saglik Bakanligi, Anaya Mahkemesi, Bassavciliklar ve Minsk'teki bölge mahkemelerinde önemli pozisyonlarda bulunan kisiler oldugu kaydedilen açiklamada, "Buna ek olarak, ABD Hazine Bakanligi Yabanci Varliklari Kontrol Ofisi, 13405 sayili Baskanlik Kararnamesi kapsaminda 16 kisi ve 5 kurulusu daha yaptirim listesine aldi." ifadesi kullanildi.
Açiklamada, bu kisilerin, bagimsiz medyanin engellenmesinde önemli bir rol oynadigi barisçil protestocular, gazeteciler ve siyasi sahsiyetlerin siyasi güdümlü tutuklamalarina, kovusturmalarina ve ceza almalarina öncülük ettigi belirtilirken, "Hileli 9 Agustos 2020 seçiminden bu yana, ABD Disisleri Bakanligi 'PP 8015' nolu Baskanlik Kararnamesi' kapsaminda 155 Belarus ve Rus vatandasini yaptirim listesine aldi." ifadelerine yer verildi.
- Ryanair yolcu uçagi olayi
Atina'dan Vilnius'e 23 Mayis'ta seyahat eden 123 yolcunun bulundugu Ryanair'e ait uçagi, Belarus hava sahasindayken yapilan bomba ihbari üzerine Minsk Havaalani'na acil inis yapmisti. Güvenlik nedeniyle Belarus Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko'nun talimatiyla uçaga eslik etmek üzere bir Mig-29 savas uçagi kaldirilmisti.
Uçagin havaalaninda kontrol edilmesi esnasinda Belarus'ta terör olaylarina karistigi gerekçesiyle aranan bir sosyal medya hesabinin kurucusu ve eski genel yayin yönetmeni Belarus vatandasi Roman Protaseviç gözaltina alinmis, aramalar sonucunda yapilan bomba ihbarinin asilsiz çiktigi belirtilmisti.
ABD, Kanada Ve Ingiltere'den 'Zorunlu Inis Yaptirilan' Yolcu Uçagi Nedeniyle Belarus'a Yaptirim
ABD, Kanada ve Ingiltere, ortak bir kararla 23 Mayis'ta Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair yolcu uçaginin bomba ihbari sebep gösterilerek Minsk Havalimani'na "zorunlu inis yaptirilmasi" ve uçakta iki muhalifin gözaltina alinmasi gerekçesiyle Belarus yönetimine yaptirim uyguladiklarini açikladi.