ABD Başkanı Barack Obama'nın, Küba'nın teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılması kararı alarak, Kongre'ye bu yönde bildirimde bulunmasının ardından Dışişleri Bakanı Kerry de bir yazılı açıklama yaptı.
Kerry açıklamasında, Aralık 2014'te Başkan Obama'nın, ABD-Küba ilişkilerinde yeni bir yönelim tesis etmenin kritik bir unsuru olarak Dışişleri Bakanlığı'na Küba'nın teröre destek veren ülkeler statüsünü gözden geçirme çalışması yapması ve 6 ay içerisinde kendisine bir rapor sunması talimatı verdiğini, geçen hafta da bakanlığın, Küba'nın listeden çıkarılması tavsiyesini içeren bir raporu Beyaz Saray'a sunduğunu belirtti.
Bakan Kerry, şöyle devam etti:
"Bu tavsiye, Bakanlığın, Küba'nın Kongre tarafından oluşturulan (listeden çıkarılma) kriterini karşıladığına yönelik değerlendirmesini yansıtıyor. ABD'nin, Küba'nın geniş yelpazede politikaları ve eylemlerine dair önemli endişeleri ve görüş ayrılıklarının bulunmasına karşın, bu endişeler ve görüş ayrılıkları, teröre destek veren ülkeler listesine dahil olma kriterinin dışında kalıyor. Bu gözden geçirme çalışması, Küba'nın son 6 ay içerisinde uluslararası teröre herhangi bir destek verip vermediği ve gelecekte de uluslararası terör eylemlerini desteklemeyeceği yönünde güvenceler sunup sunmadığı hakkındaki dar sorulara odaklandı."
Küba'nın teröre destek veren ülkeler listesine ilk alındığı 1982 yılından bu yana koşulların değiştiğini kaydeden Kerry, "Yarı küremiz ve dünya, 33 yıl öncesine göre bugün çok farklı. Küba hükümetinden aldığımız teyit edici güvenceler ve yasal standartlar dahil olmak üzere, ortadaki gerçeklere uygun olarak vardığımız karar, Küba'nın teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılmasının zamanı geldiği şeklinde" ifadelerini kullandı.
Abd-küba Yakınlaşması
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Küba'nın teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılması kararına ilişkin, "Yarı küremiz ve dünya, 33 yıl öncesine göre bugün çok farklı" değerlendirmesinde bulundu.