Abd'li Diplomattan Çorum'da Ziyaret Turu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçiliği Siyasi Bölüm Diplomatı ve Türkiye Masası Şefi Jason Arvey bugün Çorum'a gelerek bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Siyasi İşler Danışmanı Süheyla Tayla ile birlikte Çorum'a gelen Amerikalı diplomat Jason Arvey, Çorum programı kapsamında kamu kurumları, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etti. Arvey'in yaptığı ziyaretlerde "Çorum'un siyasi yapısı, yeni Anayasa paketi için yapılacak referanduma Çorum'un bakış açışı, kentte işsizlik durumu, üniversitenin durumu ve uluslararası politikanın Çorum'a yansıması" gibi konularda sorular yöneltti.
Arvey, ilk ziyaretini Vali Yardımcısı Sefa Çetin'e yaptı. Vali yardımcısı Sefa Çetin ile basına kapalı olarak görüşen Arvey daha sonra sırası ile Belediye Başkan yardımcısı Zeki Gül, AK Parti İl Başkanı Faruk Özkader, Ziraat Odası Başkan yardımcısı Gürbüz Atak ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı Sebahat Ekmekçi ile görüştü.
Belediye Başkan yardımcısı Zeki Gül'e gerçekleştirdiği ziyarette basın mensuplarının, "Çorum'a gelmekteki amacınız nedir" sorusuna cevap veren Arvey, zaman zaman illere bu tür geziler düzenlediklerini söyledi.
Ankara'nın bütün Türkiye'den ibaret olmadığını ifade eden Arvey, "Diğer illeri öğrenmek için geziler yapıyoruz. Bu süreçte de Çorum, Tokat, Yozgat, Amasya ve Sivas illerini ziyaret ediyoruz" dedi.
Halkın ulusal ve uluslararası arenada yaşanan süreçte tepkisinin ne olduğunu öğrenmenin önemli olduğunu belirten Arvey, İç Anadolu'daki bu dört ili (Tokat, Amasya, Yozgat, Sivas) seçmelerinin özel bir yanı olmadığını kaydederek, tamamen tesadüf olduğunu söyledi.
Anadolu'da illere yapılan ziyaretlerde Türkiye'yi net bir şekilde anladıklarını dile getiren Arvey, "Kesinlikle ABD'nin amacından ve bu tür ziyaretlerden şüphe eden insanlar var. Kendi vatandaşlarımız arasında bile ABD'nin amaçlarına şüpheyle bakanlar var. Bu sağlıklı bir şey. Eleştiriler, bizim hükümetimizin yaptığı kötü şeylerin farkına varmak ya da yaptığımız bazı şeylerin kötü algılandığının bize anlatılması açısından çok önemlidir. Umarım bu tür iletişimler faydalı olur" diye konuştu.

"KARDEŞLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARARAK SORUNLARI AŞTIK"
Belediye Başkan yardımcısı Zeki Gül, Çorum'da kardeşlik ve kucaklaşmanın ön planda olduğunu söyledi.
Gül, ABD'li diplomatın "Çorum'un siyasi yapısı nedir" şeklindeki sorusuna, "Ülkemiz ve ilimiz birileri tarafından zamanında karıştırılmak istendi. Biz kardeşlik ve kucaklaşmayı ön plana çıkararak bu sorunları aştık. Felsefemiz zulmeden, eziyet eden baban dahi olsa karşısında olacaksın, mazlumdan, ezilenden yana olacaksın şeklindedir" şeklinde cevap verdi.
Çorum'da her türlü siyasi parti ve görüşün bulunduğunu kaydeden Gül, "Kardeşlik havası üst düzeyde olan bir il. Belediye Meclisi'nde CHP'li ve AK Partili üyeler de var. Bugüne kadar ciddi bir anlaşmazlık yaşanmadı. Ben 12 Eylül darbesini de gördüm. Bizi bölüp parçalamak isteyenler oldu. Biz o olaylardan bir ders çıkardık. Bizi 80 öncesine çekenlere karşı sürekli teyakkuz halindeyiz, uyanık durumdayız" şeklinde konuştu.
ABD'li diplomat Çorum Belediyesi'nin ardından AK Parti İl Başkanlığı'na geçerek İl Başkanı Faruk Özkader ile bir süre görüştü. Ziyarette AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ahmet Sami Ceylan da hazır bulundu.

"İKİ ÜLKENİN BİRBİRİNİ ANLAMASI GEREKİYOR"
AK Parti İl Başkanı Faruk Özkader, ziyarette başta ABD olmak üzere modern toplumlardan Filistin'de yaşanan dramı sona erdirmek için somut adımlar beklediklerini söyledi.
Gazze'de yaşananların insanları üzdüğünü, hükümetin bu konudaki tavrının desteklendiğini ve ablukanın kalkmasının istendiğini açıklayan Özkader, "Modern dünya bu sorunun çözümüne karar vermelidir. Artık kınamalarla vakit geçirmek yerine gerekli adımlar atılmalıdır. Türk milletinin beklentisi başta Irak olmak üzere dünyaya barış ve demokrasiyi getirmeye çalışan ABD'den Filistin konusunda da adımlar atmasıdır. Gazze bugün hukuk ve insan haklarına uymayacak ölçüde modern bir hapishanedir. Bu konuda
soruşturmanın açılması ve bu saatten sonra sorumluların cezalandırılması da bizi fazla memnun etmeyecek. Başta ABD'den olmak üzere modern ülkelerden Irak'ta gösterdikleri hassasiyeti burada da eyleme dönüştürmelerini istiyoruz" diye konuştu.
Ziyarette ABD'nin müttefik olarak Türkiye mi yoksa İsrail'in yanında mı yer alacağı yönünde yöneltilen bir soruya cevap veren ABD'li diplomat Arvey ise, meydana gelen olaydan büyük üzüntü duyduklarını, insanların hayatını kaybetmesinin korkunç bir olay olduğunu, İsrail'in gemiye neden çıkmak istediğini anladıklarını, Türkiye'nin ise vatandaşlarının ölümü nedeniyle rencide olduğunu bildiklerini kaydetti.
Arvey, "Bu olaya yönelik şeffaf ve açık bir soruşturma yapılması, hata kimde ise sorumlularının cezalandırılması ve olayın nasıl meydana geldiğinin ortaya konulması gerekiyor. İki ülkenin birbirini anlaması gerekiyor. İsrail Hamas'ı terörist bir örgüt olarak görüyor ve kendi güvenliğini sağlamak adına bazı çalışmalar yapıyor. ABD burada bir tarafı tutmak zorunda değil. İkili ilişkilerin yeniden düzelmesi için çaba harcıyoruz. ABD özellikle Batı Şeria ve Gazze ekseninde aşırı unsurlardan arınmış bir
Filistin Devleti'nin kurulmasını istiyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile