Kadınların tasarlayıp ürettiği ürünlerden bazıları İspanya ve Türkiye'deki mağazalarda satılıyor, çantalar ABD'ye, anahtarlıklar da İsviçre'ye gönderiliyor.
Türkiye'ye 1993 yılında gelen ve 2008'de Ayvalık'a yerleşen, kadın hareketlerine duyarlılığıyla tanınan Hopkins, ilçede atıkların ekonomiye kazandırılması amacıyla önemli çalışmalar yaptı.
Meksika'da bir cezaevinde gördüğü çöpten çanta yapımını burada uygulamaya karar veren Hopkins, atık cips paketleri ve plastik malzemeleri toplayarak, kiraladığı eski bir kıraathanede kadınlara kurs verdi.
ABD'li kadın, Sabancı Üniversitesi ve bazı firmaların desteğiyle "Çöp Madam" projesini hayata geçirerek, İstanbul ve Diyarbakır'dan da katılımlarla şimdiye kadar 600 kadına eğitim verdi.
-"Ürünlerimiz lüks mağazalarda satılıyor"-
Hopkins, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cips, gofret, çikolata, su gibi ambalaj atıkları ile çuval ve eski kumaşlardan çanta, takı, anahtarlık, oyuncak, mutfak önlüğü, yastık kılıfı gibi eşyalar üreterek ekonomiye kazandırdıklarını söyledi.
Kullandıkları malzemelerin tamamının atık olduğu bilgisini veren Hopkins, "Ağırlıklı olarak cips paketleri kullanıyorduk ancak bunun yanında un çuvalı, plastik içecek şişelerini değerlendirmeye başladık. Atık kumaşları da kullanıyoruz" dedi.
Hopkins, çok sevdiği için Ayvalık'a yerleştiğini anlattı.
Burada atık malzemeleri değerlendirirken Ayvalıklı kadınlara fırsatlar tanıdıklarını dile getiren Hopkins, "Ellerine daha önce bu tür fırsat geçmemiş kadınlara eğitim vermeyi tercih ediyoruz. Bizimle çalışan kadınların sürekli bu atölyeye gelme zorunluluğu yok. Evlerinde de bu işi yapabiliyorlar ancak tek şartımız haftada bir gün bizimle burada çalışmalarını sürdürmeleri" ifadesini kullandı.
Ürettikleri ürünlerin Türkiye ve İspanya'daki mağazalarda satıldığını, ABD'ye çanta, İsviçre'ye anahtarlık gönderdiklerini bildiren Hopkins, kadınların, aile bütçelerine katkı sağladığını sözlerine ekledi.
Hopkins ile çalışan kadınlardan Sıdıka Zincir, yaptıklarını görenlerin hayran kaldığını belirterek, "Ürünlerimiz lüks mağazalarda satılıyor" diye konuştu.
Yayıncı: Sedat Gök
Abd'li Hopkins Sayesinde Ambalaj Atıklarını Çanta, Takı, Anahtarlık Gibi Objelere Dönüştürerek Ekonomiye Kazandırıyor
ABD'den gelip yaklaşık 5 yıl önce Balıkesir'in Ayvalık ilçesine yerleşen Tara Hopkins, kadınlara, cips, gofret, çikolata, su gibi ürünlerin ambalajlarından çanta, takı, anahtarlık ve yastık kılıfı gibi eşyalar yapmayı öğretti.