ABD'li Ilaç Firmasi Gelistirdigi Kovid-19 Ilacinin Patentini BM Kurulusu Ile Paylasacak

ABD'li ilaç firmasi Merck, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina karsi gelistirdigi ilacin üretim patenti konusunda, düsük gelirli ülkelerin faydalanmasi için Birlesmis Milletler (BM) destekli kurulusla anlastigini açikladi.

Firma, internet sayfasindan yapilan bilgilendirmede, Kovid-19'a karsi olumlu etkisi oldugu açiklanan "Molnupiravir" adli ilacin patent hakkini, 100'den fazla ülkede kullanimi için BM ile is birligi içindeki kar amaci gütmeyen The Medicines Patent Pool (MPP) isimli kurulusla paylastigini duyurdu.

Merck, MPP ile yapilan is birligiyle üretimi yayginlastirilacak Molnupiravir'in Pakistan, Kamboçya ve tüm Afrika ülkeleri dahil 105 ülkede dar gelirli insanlarin Kovi-19 tedavisinde kullanilabilecegini belirtti.

MPP, üreticilerin fabrikalari tamamen faaliyete geçtiginde lisans anlasmasi kapsaminda kaç hap üretileceginin henüz netlesmedigini, ancak bazi üreticilerin bu yil teslimata baslayabilecegini tahmin ettigini bildirdi.

Ilaci, Ridgeback Biotherapy LP ile ortak gelistiren Merck, yil sonuna kadar 10 milyon kutu üretebilecegini ve gelecek yil daha fazlasini yapmak için kapasitesini artirdigini kaydetti.

Sirket yetkilileri 1 Ekim'de deney asamasindaki hapin virüse yeni yakalanmis kisilerde hastaneye yatma ve ölüm riskini yariya düsürdügünü duyurmustu.

New Jersey merkezli ilaç sirketi Merck, Molnupiravir'in acil kullanim onayi almasi için ABD Federal Gida ve Ilaç Dairesine (FDA) basvurmustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile