Abd‘li Türkler Ulusal Liderlik Konferansında Buluştu

ABD‘de yaşayan Türk toplumu üyeleri, ülkedeki iki büyük Türk çatı kuruluşu olan Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) ve Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi(ATAA) tarafından ortaklaşa düzenlenen "Türk Amerikan Ulusal Liderlik Konferansı" bir araya geldi.

Özellikle lobicilik konusunda gençleri özendirmek ve ABD‘deki Türk gençlerinin Türkiye‘nin tanıtım ve lobicilik faaliyetlerine daha fazla katılımını sağlamak için gerçekleştirilen konferans üç gün sürecek.

Konferansın ilk gününde Başmüzakerici Egemen Bağış, Washington Büyükelçisi Namık Tan ve ABD‘li yetkililer konuşma yaparken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu‘nun gönderdiği video mesaj izlendi.

ATAA ve TADF Danışmanı Avukat Mark Meirowitz moderatörlük yaptığı panellerin ardından verdiği demeçte, liderlik konferansının Türk-Amerikan toplumunun farklı segmentlerinde yer alan grupları tek bir amaç etrafında toplama açısından önemine vurgu yaptı.

Meirowitz, "Bu konferans, neler yapılacağını bilmek ve bunları planlamak açısından güzel bir fırsat sunuyor" dedi. ABD Temsilciler Meclisi‘nde alınan 252 No‘lu tartışmalı tasarıya dikkat çeken Meirowitz, "ABD‘nin Ermeni Soykırımı Kararı konusunda onayı bir örnek. Burada bir araya gelmek, lobi faaliyetleri konusunda paneller düzenlemek, halk ilişkilerde daha iyi iletişim kanalları geliştirmek, Türk-Amerikan çıkarlarına ve ilişkilerine hizmet edebilir. Her iki taraf da bundan kazançlı çıkar" diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında, Ermeni yanlısı üyelerin girişimleriyle Ermeni tasarısının son dakikada Amerikan Kongresi‘nde oylatılmaya çalışılması, Türk dernek ve kurumlarının sert lobi faaliyetlerine neden olmuştu. Tasarının gündeme alınmamasında, ATAA ve TADF gibi çatı kuruluşlar başta olmak üzere Türk-Amerikan toplumunun lobi faaliyetleri etkili olmuştu.

TADF Başkan Yardımcısı ve Lobi Direktörü Jon Kaplan, geçtiğimiz yılki olayın ABD‘deki Türk toplumu için büyük bir başarı olduğunu ifade ederek, çalışmalarının liderler üzerinde baskı kurduğunu belirtti.

Kaplan, "Tüm liderleri cep telefonlarından aradık, kendileriyle görüştük. Kendilerine, bunun çok saçma olduğunu ve buna bir son verilmesi gerektiğini söyledik" diye konuştu.

ATAA Northeaster Bölgesi Başkan Yardımcısı Ali Çınar ise, kararın gündeme alınmamasına yönelik çatı kuruluşların yaptığı lobi faaliyetlerinin sonuç getirdiğine dikkat çekti. Çınar, ortak mektuplar yazma, adreslere mektup gönderme, e-mail kampanyaları, cep telefonları üzerinden yapılan kampanyaların da bu faaliyetler içinde yer aldığını ifade etti.

Konferans hafta sonunda da devam edecek. Konuşmacılar arasında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yer alıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile