ABD, Myanmar'in Askeri Liderlerine Yaptirimlarin 'Daha Sert' Oldugunu Açikladi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Baskan Joe Biden yönetiminin, Myanmar'da demokratik yolun geri kazanilmasi için ülkenin askeri liderlerine yeni ve daha sert yaptirimlar uyguladigini bildirdi.

Blinken, Güneydogu Asya gezisi kapsaminda Malezya Disisleri Bakani Saifuddin Abdullah ile düzenledigi basin toplantisinda, Myanmar ile ilgili açiklamalarda bulundu.

Bakan Blinken, Myanmar'da 1 Subat'ta gerçeklesen darbeden bu yana toplu gözalti ve protestoculara yönelik siddet olaylariyla durumun daha kötüye gittigi degerlendirmesinde bulunarak Biden yönetiminin, Myanmar'in Arakanli Müslümanlara yönelik devam eden baskisini "soykirim" olarak tanimlamaya "çok etkin bir sekilde" yaklastigini aktardi.

Myanmar'da kesintiye ugrayan demokratik yolun yeniden kazanilmasi için, Biden yönetiminin, ülkenin askeri liderlerine daha sert ve yeni yaptirimlar uyguladigini belirten Blinken, toplu olarak hangi ek adimlari ve önlemlerin alinmasinin gelecek günlerde çok daha önemli olacagini aktardi.

Öte yandan, Blinken'in Güneydogu Asya ziyaretini takip eden bir gazetecinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) Kovid-19 testinin pozitif çiktigi bildirildi.

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, yaptigi açiklamada, Blinken'in ziyaretine eslik eden 12 kisilik basin ekibinde bir kiside Kovid-19'a rastlandigini ifade etti.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve 1 yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Bu arada, Siyasi Tutuklulara Yardim Kurulusuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1200 kisi hayatini kaybetti, yaklasik 10 bin kisi gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

- Arakanli Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'in Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasinda çatismalar çikmis, olaylarda çogu Müslüman binlerce kisi katledilmis, yüzlerce ev ve is yeri atese verilmisti.

Arakan'daki sinir karakollarina 25 Agustos 2017'de düzenlenen es zamanli saldirilari gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel siddet eylemleri baslatmisti.

BM'ye göre, Agustos 2017'den sonra Arakan'daki baski ve zulümden kaçip Banglades'e siginanlarin sayisi 900 bine ulasti.

Uluslararasi insan haklari kuruluslari, yayinladiklari uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildigini kanitlamisti.

BM ve uluslararasi insan haklari örgütleri, Arakanli Müslümanlara yönelik siddeti "etnik temizlik" ya da "soykirim" olarak adlandiriyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile