ABD'nin Afganistan'dan Geri Çekilme Sürecinin Yüzde 90'Indan Fazlasi Tamamlandi

ABD'nin Afganistan'dan Geri Çekilme Sürecinin Yüzde 90'Indan Fazlasi Tamamlandi

ABD Merkez Komutanligi (CENTCOM), ABD’nin Afganistan’dan geri çekilme sürecinin yüzde 90’indan fazlasinin tamamlandigini duyurdu.

ABD ve NATO’nun Afganistan’dan geri çekilme süreci 1 Mayis’ta resmi olarak baslamisti. ABD Merkez Komutanligi (CENTCOM) tarafindan yapilan açiklamada, ABD’nin Afganistan’dan çekilme sürecinin yüzde 90’indan fazlasinin tamamlandigi belirtilerek, “Geri çekilme süreci devam ediyor. ABD Merkez Komutanligi, tüm geri çekilme sürecinin yüzde 90’indan fazlasini tamamladigimizi tahmin ediyor” denildi.

CENTCOM, ABD Savunma Bakanliginin ABD Baskani Joe Biden’in geri çekilme kararinin ardindan bu yana 984 adet C-17 tipi askeri nakliye uçaginin yüküne esdeger malzemeyi geri çektigini ifade ederek, 17 bin 74 parça ekipmanin imhasi için Savunma Lojistik Ajansina teslim edildigini aktardi.

CENTCOM ayrica, ABD’nin 7 askeri tesisin kontrolünü de Afganistan Savunma Bakanligina devrettigini açiklarken, “Operasyonel güvenlik ve kuvvet korumasi için, bundan sonra çikis sürecinin belirli yüzdesini güncellemeyecegiz” ifadelerine yer verdi.

ABD, Bagram Hava Üssü’nü sessizce terk etti

ABD’nin Afganistan’daki en büyük askeri üssü Bagram’i 2 Temmuz Cuma günü bosalttigi bildirildi.

Bagram Hava Üssü’nün yeni Afgan komutani Asadullah Kohistani, ABD ordusunun Afganistan’daki kilit üssünü yerel saatle 03.00’te Afganlara haber vermeden terk ettigini, Afgan ordusunun durumu saatler sonra ögrendigini ifade etti.

Kohistani, "Amerikalilarin Bagram’dan ayrildigina dair bazi söylentiler duyduk ve nihayet saat 07.00’de Bagram’dan ayrildiklarini dogruladik" dedi.

Kohistani, askerlerin 10 binlerce sise su, enerji içecegi ve hazir gida ile yüzlerce sivil ve zirhli araci da geride biraktigini belirtti.



Afgan askerleri, sessizce giden ABD birliklerine tepkili

ABD birliklerinin hava üssünden sessiz bir sekilde ayrilisina bölgedeki Afgan askerleri de tepki gösterdi. Yalnizca isminin kullanilmasini isteyen hava üssünde görevli Afgan asker Naematullah, "Bir gecede, disarida devriye gezen Afgan askerlerine haber vermeden yaptiklari ayrilisla 20 yilin tüm iyi niyetini kaybettiler" ifadelerini kullandi.

Biden, çekilmeyi 14 Nisan’da duyurmustu

Biden, 14 Nisan’da ABD’nin 1 Mayis’tan itibaren Afganistan’dan geri çekilmeye baslayacagini ve sürecin Dünya Ticaret Merkezi, Ikiz Kuleler ve Pentagon’a yönelik terör saldirilarinin 20. yil dönümü olan 11 Eylül’e kadar tamamlanacagini duyurmustu. ABD’nin ardindan NATO tarafindan yapilan açiklamada ise, "Birliklerimiz birlikte Afganistan’a gitti, simdi birlikte çikiyoruz" denilmisti.

ABD’nin Afganistan’da 2 bin 500 ila 3 bin 500 civarinda, NATO’nun ise 7 bin 500 civarindaki askerinin bulundugu tahmin ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile