ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nden F-16 Açiklamasi

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, ABD’nin Türkiye’ye F-16 satisi ile Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya üyelik sürecinin baglantili olmadigini açikladi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Flake, gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ile ABD’li mevkidasi Antony Blinken’in dün Washington’da bir araya geldigini hatirlatan Flake, iki ülke arasindaki üst düzey görüsmelerden dolayi mutlu olduklarini söyledi.



Blinken’in Türkiye’ye Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasindan dolayi tesekkür ettigini belirten Flake, görüsmede ayrica Türkiye’ye F-16 satisi, Rusya-Ukrayna savasi ve NATO gibi konularin da gündeme geldigini aktardi.

Flake, ABD Kongresinin Türkiye’ye F-16 satisi ve modernizasyonuna karsi çikmasiyla Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya üyelik sürecinin bir baglantisi olup olmadiginin sorulmasi üzerine, "Hayir. Burada bir baglanti yok. Bakan Blinken bunu açikça söyledi" cevabini verdi.

ABD’li Senatör Bob Menendez’in Türkiye’ye F-16 satisina karsi çiktigini hatirlatan Flake, "Senatör Menendez ile hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da birlikte çalistim. Kendisinin dile getirdigi ciddi endiseleri var. Ancak bunun Isveç ve Finlandiya ile alakasi yok. Fakat sunu da söylemeliyim ki Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya katilmasi için evrensel bir arzu var. Bu Kongre’de de öyle" ifadelerini kullandi.

Flake, ABD’de Baskan Joe Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 satisina destek verdigine dikkati çekerek, "Kongre, yasama organi ve bagimsiz bir organ. Bu organin silah satisini onaylamasi lazim. Dolasiyla yönetim ’hadi bunu yapalim’ diyemez. Ancak Biden yönetimi bu satisin arkasinda ve Kongreyle bu konuda çalisiyor" seklinde konustu.

Büyükelçi Flake, Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 satisina yönelik Kongreye yaptigi bildirime ne zaman dönüs yapilacagina iliskin ellerinde kesin bir tarih olmadigini aktardi.

Flake, Türkiye ile Suriye arasindaki normallesme sürecine iliskin, "Bu konudaki sorular için sizi Türk hükümetine yönlendiriyorum. ABD, rejim ile temas kurmaya ve iliskileri normallestirmeye karsidir. Her zaman Türk müttefiklerimizle çalismanin yollarina bakiyoruz. Onlar (Türkiye) DEAS ile mücadelede önemli bir ortagimiz. Bazi farkliliklarimiz var. Hem biz hem onlar bu farkliliklari dile getiriyor. Ama verimli bir diyalogumuz var" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile