ABD'nin Çekildigi Afganistan'da, Taliban'dan Korkan Yerel Isbirlikçiler ABD'ye Siginmak Istiyor

ABD ordusunun terk etmeye hazirlandigi Afganistan'da tercümanlik ve istihbarat için kullanilan yerel isbirlikçi Afganlilarin, can güvenligi gerekçesiyle ABD vizesi almak için umutsuz bekleyisleri Amerikan medyasinda haber oldu.



Amerikan askerinin çekilme karari aldigi Afganistan'da, kendilerini Taliban güçlerine karsi korumasiz birakilmis hisseden binlerce Afganlinin, ABD'ye siginmak için vize basvurusunda bulunsa da, yaklasik 20 yildir bölgede bulunan Amerikan kuvvetlerine çalistigini ispat edecek yeterli belgeye sahip olmadigi gerekçesiyle panik içinde oldugu belirtildi.

Associated Press'in (AP) yer haberinde, Amerikan Kongresinin güçlü destegine ragmen yönetimin, söz konusu Afganlilari tahliye etmeye, "ülke güvenligini zayiflatabilecegi" endisesiyle yanasmadigi bildirildi.

Kongre üyelerinin, Afgan destekçilerinin uzun süren vize sürecinde, Vietnam'in tahliyesinde oldugu gibi, Guam adalari benzeri güvenli bir yerde misafir edilebilecegi teklifine yer verildi.

- “Görevlerimiz gizli oldugu için bize hiçbir sey vermediler”

Wall Street Journal (WSJ) ise, Afganistan'da 13 sene Amerikan Merkezi Istihbarat Teskilatina (CIA) çalisan Rahmet kod adli Afganli ile yaptigi röportaji sayfalarina tasidi.

WSJ'ye konusan Rahmet, Özel Göçmen Vizesi basvurulari için sözlesme numarasi, sertifikalar ve denetçilerinin adlari ve adreslerinin istendigine deginerek, "O zamanlar ülkemden ayrilmak zorunda kalacagimi hiç düsünmemistim. Görevlerimiz gizli oldugu için de bize hiçbir sey vermediler." dedi.

"Memleketimdeki herkes, Amerikalilar için çalistigimi ve ne tür bir is yaptigimi bildigi için oraya dönemem. Disarida özgürce yürüyemiyorum ve hareket edemiyorum." diyen Rahmet, ailesiyle birlikte bir an önce Afganistan'dan ayrilmasi gerektigini anlatti.

Gazetenin haberinde, Afganistan'in 2001'deki isgalinden sonra ABD'nin ilk kaybinin Amerikalinin Mezar-i Serif'teki bir hapishanede öldürülen bir CIA ajani oldugunu, kurumun daha sonrasinda, çevirmen, casusluk ve güvenlik alanlarinda 20 yil boyunca yerel personel görevlendirme yoluna gittigi kaydedildi.

Haberin devaminda, "Uzak bölgelerdeki görevler kayitlardan uzak tutuldu veya çok gizli siniflandirmalarin arkasina saklandi." ifadesine yer verilirken, Afganistan'da 2016'dan bu yana 300'den fazla tercümanin öldürüldügü bilgisi de paylasildi.

Beyaz Saray basin sekreteri Jen Psaki ise dün konuyla ilgili açiklamasinda, "Insanlari rekor bir hizda islemlerini yapiyor ve disari çikariyoruz." dedi.

Psaki, "Su anda bu süreci yavaslatan gereksinimlerin bazilarini düzene koymak için Kongre ile birlikte çalisiyoruz ve gerekli olmasi halinde olasi tahliye için bir tür kapsamli planlama yapiyoruz." diye konustu.

1 Mayis'ta baslayan Amerikan askerlerinin geri çekilme islemlerinin 4 Temmuz'a kadar tamamlanabilecegi, yaklasik 7 bin civarindaki NATO gücünün ise 11 Eylül'e kadar bölgeden ayrilmaya hazirlandigi daha önceki bilgilendirmelerde yer almisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile