ABD'nin Georgia Eyaletinde Senato Yarisi Ikinci Tura Kaldi

ABD’nin Georgia eyaletinde Senato yarisinda adaylardan hiçbirinin oylarin yüzde 50’den fazlasini alamamasi nedeniyle 6 Aralik’ta yapilacak ikinci tura kaldi.

ABD’de Kongre’nin alt ve üst kanatlari olan Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesinin tamami, Senato’nun ise 100 sandalyesinin 35’i için dün yapilan seçimlerde oy sayimi devam ederken, kritik öneme sahip Georgia eyaletinde Senato seçimi ikinci tura kaldi. Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger Atlanta’da düzenledigi basin toplantisinda, eyalette sayilacak 10 binden az oy kaldigini ifade ederek, söz konusu oylarin ne Cumhuriyetçi ne de Demokrat Senato adayinin oy oranini yüzde 50’den fazlasini almasini saglayamayacagini aktardi.

Georgia’da Senato seçiminin ikinci tura kaldigini dogrulayan Raffensperger, ikinci tur için oy pusulalarinin hazirlanmaya baslandigini açikladi.

Georgia’da su ana kadar sayilan oylara göre, Demokrat Raphael Warnock oylarin 49,2’sini, Cumhuriyetçi Herschel Walker ise oylarin 48,7’sini aldi. Cumhuriyetçi Walker ile Demokrat Warnock 6 Aralik’ta Senato için yeniden yarisacak.

Senato için Nevada, Georgia ve Arizona kilit eyaletler

Senato seçimleri için Nevada, Georgia ve Arizona kilit konumda bulunuyor. Georgia’da seçimler ikinci tura kalirken, Nevada ve Arizona’da oy sayim islemi devam ediyor. Nevada’da oylarin yüzde 80’ini sayilirken, Cumhuriyetçi Adam Laxalt oylarin yüzde 49,9’unu, rakibi Demokrat Catherine Cortez Masto ise oylarin yüzde 47,2’sini aldi. Arizona’da oylarin yüzde 69’u sayilirken, Demokrat Mark Kelly oylarin 51,4’ünü, rakibi Cumhuriyetçi Blake Masters ise oylarin yüzde 46,4’ünü aldi. Senato’da Demokratlarin üstünlügünü sürdürmesi için söz konusu 3 eyaletten 2’sinde seçimi kazanmasi gerekiyor.

Oy sayim islemi devam ediyor

Temsilciler Meclisi üyelerini belirlemek için yapilan seçimlerde suana kadar Cumhuriyetçiler 203, Demokratlar ise 187 sandalye kazandi. Partilerin Mecliste kontrol saglamasi için 218 sandalye kazanmasi gerekiyor.

Senatodaki yarista ise su ana kadar yapilan sayima göre Demokratlar ve Cumhuriyetçiler 48’er sandalye kazanarak seçimleri basa bas götürüyor. Toplam 51 sandalye alan tarafin çogunlugu elde ettigi senato seçimlerinde oy oranlari eyaletlere göre degiskenlik gösteriyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile