Iran merkezli uluslararasi medya kuruluslari ile Iran destekli Husiler’in kontrolündeki internet sitelerine ABD’nin el koyarak erisimini durdurdugu iddia etmisti. ABD Adalet Bakanligi ise iddiayi dogrulayarak, dezenformasyon faaliyetleri ve siddet örgütleriyle bagli oldugu gerekçesiyle, 36 Iran web sitesine el koydugunu ve çevrimdisi hale getirdigini duyurdu.
Bakanligin açiklamasinda “ABD mahkeme kararlari kapsaminda, Iran Islam Radyo ve Televizyon Birligi (IRTVU) tarafindan isletilen 33 internet sitesine, Kataib Hizbullah (KH) tarafindan isletilen 3 internet sitesine el konuldu" denildi. Bakanlik, KH ve IRTVU tarafindan isletilen ve el konulan internet sitelerinin ABD’li bir sirkete ait oldugunu ve IRTVU’nun ABD Hazine Bakanligi’nin Yabanci Varliklari Kontrol Ofisi’nden lisans almadigini açikladi.
Sitelerin arasinda Iran hükümetinin ana Ingilizce uydu televizyon kanali Press TV ve Arapça karsiligi Al Alam dahil olmak üzere Masirah TV gibi Iran destekli Yemen’deki Husiler’e ait siteler de yer aldi. Olaya iliskin açiklama yapan Husiler’in tarafindan isletilen Masirah TV internet sitesi, “Masirah TV internet sitesine, Amerika Birlesik Devletleri tarafindan yapilan uyarinin ardindan el konuldu. Alinan karar, ABD Federal Sorusturma Bürosu’na (FBI) ait Sanayi ve Güvenlik Bürosu, Ihracat Uygulama Ofisi tarafindan uygulanan yaptirimlar kapsaminda uygulandi" ifadelerini kullandi. Al Alam ise sosyal medya hesaplarinda, "ABD’li ilgili makamlar Al Alam TV’nin web sitesini kapatti" yazdi.
Siteler adresi degistirip yeniden açildi
ABD’nin Iran merkezli ve Iran destekli Husiler’in internet sitelerine el koydugu ve erisimini engellemesinin ardindan, yeniden baska bir adresle yayina basladi.
Sitelerin bazilari birkaç saat sonra tekrar çevrimiçi oldu. Press TV ve Al Alam erisim adreslerini degistirerek yeniden aktif hale geldi. Husiler’e ait Masirah TV ise almasirah.com yayina döndü.
ABD'nin Iran Internet Sitelerine El Koydugu Dogrulandi
ABD’nin Iran’a bagli 36 internet sitesine el koydu iddiasi dogrulandi. Iranli sitelerin erisimi yaniltici oldugu gerekçesiyle ABD tarafindan engellendi.