ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e Taşınması Tartışmaları

Ürdün Hükümet Sözcüsü ve Enformasyon Bakan Mumuni: 'Böyle bir adımın atılması bölge ve barış çabaları için bir felaket olur'.

Ürdün, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ı, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nin işgal altındaki Kudüs'e taşınmasının doğuracağı tepkiler konusunda uyardı.

Ürdün Hükümet Sözcüsü ve Enformasyon Bakanı Muhammed el-Mumeni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ı, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması konusundaki sözüne yönelik, 'Böyle bir adımın atılması bölge ve barış çabaları için bir felaket olur.' dedi.

Mumeni, 'Bu gibi bir durum Arap kamuoyundaki öfkeyi alevlendirir, umutsuzluğu ve aşırılığı artırır. Ürdün, Doğu Kudüs'ün işgal altındaki topraklar olduğunun teyidi için siyasi, diplomatik ve kanuni bütün gayretini ortaya koyacak.' diye konuştu.

ABD yönetiminin, 1995 yılında imzalanan Kudüs Büyükelçilik Yasası'na göre İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması öngörülüyordu fakat söz konusu yasa 21 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama'nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir 'ulusal güvenlik' gerekçesiyle ertelendi.

ABD Başkanlığına seçilen Cumhuriyetçilerin adayı Trump ise seçim sürecinde, Tel Aviv'deki ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sözü vermişti. Filistinliler, Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıma anlamına gelecek bu adıma şiddetle karşı çıkarak tepki gösteriyor. Doğu Kudüs, 1967'den beri İsrail işgali altında bulunuyor.

İsrail'e büyükelçi olarak atandığı duyurulan David Friedman ise Trump'ın İsrail'in başkentinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması konusundaki sözlerine destek vererek, yeni görevinden büyük bir memnuniyet duyacağını belirtmişti.

Cumhuriyetçiler uzun süredir ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması gerektiği hususunu dile getiriyordu ancak şimdiye kadar hiçbir Amerikan hükümeti, İsrail'in başkentinin Kudüs olduğu yönünde resmi bir adım atmadı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile