ABD, Rusya Ve Suriye Rejiminin Askeri Hareketliliğinden Endişeli

Beyaz Saray: 'Suriye'ye ek askeri malzeme ve personel göndermesinin Rusya için olumsuz olacağını düşünüyoruz'.

ABD yönetimi, Rusya'nın bazı askeri ekipmanı rejime destek amacıyla Suriye'nin kuzeyine göndermesine ilişkin haberlerden dolayı endişeli olduklarını bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, Obama'nın ziyaret ettiği Riyad'da gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Rusya’nın Suriye'de malzeme taşıdığına dair haberlerden dolayı endişe duyuyoruz' dedi.

Rhodes, 'Suriye'ye ek askeri malzeme ve personel göndermesinin Rusya için olumsuz olacağını düşünüyoruz. Çabalarımızın diplomatik sürece odaklanmasının en iyisi olacağına inanıyoruz' ifadesini kullandı.

ABD basınında çıkan haberlerde, Rusya'nın 14 Mart'ta askeri varlığının bir bölümünü Suriye'den çekme kararını açıklamasının ardından son günlerde Tedmur'un (Palmira) alınmasından sonra bazı Rus ve rejime ait topçu birliklerini Halep yakınları ile İdlib ve Lazkiye'ye doğru kaydırdığı bildirildi.

Amerikan istihbarat birimlerinin Suriye’nin kuzeyindeki bu askeri hareketliliği iki hafta önce tespit etmeye başladığı, Rus topçu birliklerinin hareketliliğinin son günlerde hızlandığı belirtildi. Wall Street Journal gazetesindeki haberde, Amerikalı yetkililerin bu hareketlilik üzerine Moskova yönetiminin niyetleri konusunda rahatsızlık duyduğu ifade edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mart ortasında yaptığı açıklamada, Suriye'deki Rus askeri varlığının bir bölümünü geri çekeceğini açıklamıştı. Bunun ardından Rusya'nın savaş uçaklarının bir kısmının ülkeden ayrıldığı, buna rağmen saldırı helikopterleri ve rejime destek için verilen ağır toplar gibi önemli askeri malzemelerin hala ülkede olduğu ifade edilmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bugün Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Suriye'de hala önemli miktarda askeri varlık bulundurmaya devam ettiğini söyledi.

Stoltenberg, Suriye'deki ateşkesin 'baskı' altında olduğunu ancak hala soruna barışçıl yollardan çözüm bulunması için yürütülen müzakereler için en iyi temel olmaya devam ettiğini bildirdi.

Suriye'de rejim ile muhalifler arasında ABD ile Rusya'nın aracılığıyla şubat ayında çatışmaların durdurulması anlaşmasına varılmış, 6 hafta süren anlaşma boyunca şiddetin azaldığı açıklanmıştı. Ancak son günlerde özellikle rejimin yeniden saldırıları artırdığı belirtilmişti.

Bunun üzerine muhaliflerin Cenevre müzakereleri için oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Cenevre görüşmelerinden tek taraflı olarak çekildiklerini ancak Cenevre'de kalmayı sürdüreceklerini açıklamıştı. MYK, çekilme gerekçesini Suriye'de insani yardımların durması, tutukluların serbest bırakılmaması ve rejimin ateşkes ihlalleri olarak göstermişti. MYK Başkanı Riyad Hicab da Suriye'de ateşkesin fiilen mevcut olmadığını kaydetmişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile