ABD Ve Çinli Üst Düzey Diplomatlarin Görüsmesi Zürih'te Basladi

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Disisleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Cieçi arasindaki görüsme Isviçre'nin Zürih kentinde basladi.

Isviçre basininda çikan haberlere göre, görüsme Zürih Havaalani yakinlarindaki bir otelde gerçeklesiyor.

Görüsmeye iliskin taraflardan henüz bir açiklama yapilmadi.

Toplantinin yapildigi otel önünde gazetecilerin bekleyisi sürüyor.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Hua Çunying, yaptigi açiklamada, Yang'in, Çin ve ABD liderlerinin 10 Eylül'deki telefon görüsmesinde varilan konsensüse uygun olarak kararlastirildigi sekilde Sullivan ile bulusacagini belirtmisti.

Hua, görüsmede Çin-ABD iliskileri ve baglantili konularin görüsülecegini aktarmisti.

Ayni zamanda Komünist Parti Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi olan Yang, kidem olarak disisleri bakaninin üzerinde ve ülkenin en üst düzey diplomati sayiliyor.

Yang ve Sullivian'in görüsmesinin, ABD ve Çin iliskilerinin, ticaret sorunlari ve Çin'in Tayvan'in hava savunma sahasi olarak belirledigi bölgeye çok sayida uçakla yaptigi uçuslar nedeniyle gerginliklerin yasandigi bir döneme denk gelmesi dikkati çekiyor.

- Ticaret sorunlari ve Tayvan meselesi

ABD Dis Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, 4 Ekim'de merkezi Washington'da bulunan Stratejik ve Uluslararasi Çalismalar Merkezi'nde (CSIS) katildigi toplantida, Washington ve Pekin arasinda, 2020 basinda gümrük tarifelerindeki karsilikli artislarin askiya alinmasi için varilan birinci faz anlasmanin sartlarinin yerine getirilmesi gerektigini vurgulamisti.

Tai, ayrica ABD'nin birinci faz ticaret anlasmasinda ele alinmayan Çin'in devlet merkezli ve piyasa disi ticaret uygulamalarina dair endiselerinin devam ettigini ve bunu müzakerelerde Çinli muhataplarina ileteceklerini ifade etmisti.

Öte yandan Çin'in, Halk Cumhuriyeti'nin kurulusun yil dönümünün kutlandigi 1 Ekim'de ve izleyen günlerde Tayvan'in Hava Savunma Tanimlama Sahasi (ADIZ) ilan ettigi bölgeye çok sayida uçakla girmesi, bölgede gerilimi yükseltmisti.

Tayvan Savunma Bakanligi, 1 Ekim’de 38, 2 Ekim’de 39, 3 Ekim’de 16 ve 4 Ekim’de 56 savas uçaginin hava savunma tanimlama sahasina girdigini bildirmisti.

4 Ekim'deki uçuslar, Tayvan'in kayitlarini tutmaya basladigi Eylül 2020'den bu yana bir günde tespit ettigi en çok sayida uçagin katildigi "ihlal" olmustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile