ABD Ve Güney Kore'den Kuzey Kore'ye Karsi Isbirligini Sürdürme Karari

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ve Güney Kore Disisleri Bakani Cho Tae-yul, baskent Washington DC’de bir araya geldi. Görüsmede Kuzey Kore’nin provokasyonlariyla kararli bir sekilde mücadele etme ve Pyongyang’in yasadisi fon tedarigini engelleme çabalarini sürdürme konusunda mutabik kalindigi belirtildi.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Güney Koreli mevkidasi Cho Tae-yul ile ABD’nin baskenti Washington DC’de bir araya geldi. Blinken, görüsme öncesinde yaptigi açiklamada, Güney Kore ve ABD ortakliginin “hiç olmadigi kadar güçlü” oldugunu belirterek, “Bunu hem ikili bazda, hem bölgesel bazda hem de küresel bazda söyleyebilirim. Bunun en büyük nedeni Kore’nin her üç alanda da gösterdigi ve ABD’nin de minnettar oldugu olaganüstü liderliktir” dedi.

Cho ise, Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk Yeol ve ABD Baskani Joe Biden’in gerçeklestirdigi 5 basarili toplantiyla iki ülke arasindaki ittifaki küresel, kapsamli bir stratejik ittifak olarak genisletme ve güçlendirme kararliligini ortaya koydugunu söyledi.



“Birçok konuda hemfikiriz”

Bölgesel ve küresel zorluklar karsisinda ülkesinin ve ABD’nin her zaman birlikte hareket ettiginin altini çizen Cho, “Kuzey Kore’nin giderek artan provokatif söylemlerini ve Rusya’ya mühimmat ve balistik füze ihracati da dahil olmak üzere çok sayida BM Güvenlik Konseyi kararini ihlal eden eylemlerini kinama konusunda hemfikiriz. Ukrayna’yi destekleme konusunda birlikte hareket etmeye devam ediyoruz. Husi saldirilarini kiniyor, Aden Körfezi’nde seyrüsefer hak ve özgürlügünü korumak için birlikte çalisiyoruz” seklinde konustu.



“Isbirligimizin kapsami genisledi”

Tüm bunlarin ABD’nin Güney Kore’ye olan güçlü bagliligi ve ülkesinin tam güven duydugu genisletilmis caydiricilik ilkesi sayesinde mümkün oldugunu belirten Cho, “Küresel kapsamli stratejik ittifakin bir parçasi olarak isbirligimiz iklim güvenligi, yapay zeka, kuantum teknolojisi, uzay arastirmalari ve diger ileri teknolojiler de dahil olmak üzere kilit alanlari kapsayacak sekilde genisledi. Bu isbirlikleri hem isletmelerimize hem de halklarimiza önemli faydalar sagliyor” ifadelerini kullandi.

Güney Kore, ABD ve Japonya arasindaki üçlü ittifakin önemine dikkat çeken Cho, bu konuda önemli adimlar atildigini da sözlerine ekledi.

“Pyongyang’in fon tedarigini engelleme konusunda mutabik kaldik”

Cho, görüsme sonrasinda yaptigi açiklamada ise birçok farkli konuyu masaya yatirdiklarini belirterek, “Kuzey Kore’nin nükleer silah ve füze tehditlerinin arttigi bu dönemde Kuzey Kore’nin provokasyonlariyla kararli bir sekilde mücadele etme, Pyongyang’in yasadisi fon tedarigini engelleme çabalarini sürdürme ve insan haklarina yönelik çabalar konusunda isbirligini güçlendirme konusunda mutabik kaldik” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile