ABD'ye Derindeniz Şampiyonu'yla uyarı

ABD'ye Derindeniz Şampiyonu'yla uyarı

Ankara'da yapılan 9. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı ve Sergisinde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ABD'li Exxon Mobil'in 'Derindeniz Şampiyonu' gemisiyle Karadeniz'de petrol arama hazırlığında olduğunu hatırlatarak, “Bu projenin olumsuz bir tavra takılacağına inanmıyorum ancak ABD'de sözde Ermeni soykırımı



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “ABD’nin sözde Ermeni soykırımıyla ilgili olumlu bir nokta yakalayacağını ümit ediyorum. Karadeniz’de Exxon Mobil ve Petrobras’ın önemli projeleri var. Bu projenin, dışarıdan olumsuz bir tavra takılacağına inanmıyorum. İşlerimize devam edeceğiz. Ama bu yanlışlığın da mutlaka düzeleceğine inanıyorum” dedi.
9. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı’na (TUROGE 2010), 1915 Ermeni olaylarının bazı ülkelerde soykırım olarak tanınmasının yarattığı gerginlik damgasını vurdu. Konferans öncesi bir açıklama yapan Yıldız, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD‘de yapılacak nükleer zirveye katılıp katılmama konusunda kesinleşmiş bir durumunun olmadığını, ABD ile ilgili gelişmelerin izleneceğini, bu durumun Başbakan’ın programıyla alakalı olduğunu söyledi. ABD’li Exxon Mobil ise konferans sırasında Karadeniz’de petrol aramak için yaptırdığı Deepwater Champion (Derindeniz Şampiyonu) isimli sondaj gemisinin göreve hemen hemen hazır olduğunu duyurdu.
Yıldız, TUROGE 2010’daki konuşmasında da enerji konusundaki büyük projelerin siyasetten ve uluslararası ilişkilerden arındırılamadığını kaydetti. Bu projeler konuşulurken, yaşanan siyasi gelişmelerin reel sektör üzerinde bir yük oluşturduğunu kaydeden Yıldız, “Enerji sektörü bu yükü taşımamalı” diye konuştu.

YUMURTALIK YENİLENECEK

Yıldız, Kerkük - Yumurtalık Boru Hattı anlaşmasının bittiğini belirterek, bunu 15 - 20 yıllık bir anlaşmayla yenileceklerini kaydetti. Güney Akım projesinin Nabucco projesiyle birleştirilebileceğine dönük görüşe nasıl baktıkları sorusu üzerine Bakan Yıldız, Nabucco ile ilgili hususlarda hem Türkiye’nin, hem de ortakların bir arada karar vermesi gerektiğini vurguladı. Yıldız, Türkiye’nin stratejik açılım yapmak açısından, bütün bu değerlendirmelere kapalı olmadığını da söyledi. Bakan Yıldız 2008’de Türkiye’nin 48 milyar dolarla ithalatının yüzde 25’inin enerji olduğunu bu rakamın geçen sene ise 28 - 29 milyar dolarla ithalatın yüzde 20’sini oluşturduğunu belirtti.

İLK KUYU 2011’DE 2200 METREDE AÇILACAK

Exxon Mobil Türkiye Genel Müdürü Drew Goodbread, “Derin denizlerde sondaj yapabilecek gemimiz Deepwater Champion ile Karadeniz’de ilk kuyuyu 2011’in ilk yarısında açmayı planlıyoruz” dedi. Güney Kore’de inşa edilen 220 mürettabatlı geminin Türkiye’ye özel üretildiğini belirten Goodbread, Sinop açıklarında araştırma yapacak Deepwater Champion’ın Boğaz’da iki köprünün altından geçebilmesi için sondaj kulelerinin sökülebilir şekilde üretildiğini anlattı. Goodbread şunları söyledi:
“ABD Kongresi’nde konuşulanlar buradaki Amerikan şirketleri için pek yapıcı olmadı. Biz özel bir şirketiz. Hükümette olan bitene karışamıyoruz. Bu işin hükümetlerimiz arasında halledileceği konusunda ümitliyiz. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Deniz tabanını inceliyoruz. Çevre şartlarını değerlendiriyoruz. Henüz haritalandırma sürecini bitirmedik. 2010 sonunda Petrobras’la Karadeniz’de diğer çalışmamızın sonuçları da bize ışık tutmaya başlayacak. Hiçbir şey bulamama riskimiz de var. Burası hiç denenmemiş bir bölge. Çalışacağımız yer 2200 metrede derinlikte. 10 sene önce bu derinlikleri delecek teknoloji yoktu. Karadeniz çok bakir bir alan. Romanya kıyılarıyla da ilgileniyoruz.”

‘ARAMADA BAKİRİZ KÂRLILIKTA CAZİBİZ’
Türkiye’nin en son enerji rakamlarını açıklayan Petrol İlişkileri Genel Müdürlüğü (PİGM) Genel Müdürü Erdal Gülderen şu bilgileri verdi:
-2009’da petrolün yüzde 92’sini ve doğalgazın da yüzde 98’ini ithal ettik.
- 1934’den bu yana Türkiye’de 3727 kuyu açıldı. Son 8 yılda 747 kuyu açılırken bunların 142’sinden petrol, 194’ünden doğalgaz çıktı. 247’si kuru kuyu ve 21’i de değerlendiriliyor.
- 2002’de 4 yerli, 17 yabancı firma Türkiye’de petrol - doğalgaz arama ve üretimi yaparken 2009’da bu rakam 24 yerli, 24 yabancı firmaya çıktı.
- 2009 yılında 2.4 milyon ton ham petrol ürettik. 1044 kuyudan günde 45 bin 500 varil petrol çıktı. Bunun yüzde 69’unu TPAO, kalanını özel sektör üretti. Türkiye’nin şu anda kalan kullanılabilir rezervi 39.3 milyon ton. Bu da 16 aylık tüketimimize yetiyor.
- 2009’da 729 milyon metreküp doğalgaz ürettik. Bu da ihtiyacımızın yüzde 2’sine yetti. Bunun yüzde 19’unu TPAO, yüzde 81’ini özel sektör çıkardı. Kalan rezervimiz 6.2 milyar metreküp gözüküyor. Bu da bize ancak 2 ay yeter.
- Türkiye’de arama ve üretime 2002’de 100 milyon dolar, 2009’da 7 kat artışla 716 milyon dolar yatırım yapıldı. Bunun yarıya yakını TPAO, diğer yarısı da özel sektörden geldi. 2010’da yatırımın 1.3 milyar dolar olmasını bekliyoruz.
- Türkiye’de karanın yüzde 20’si, denizlerin yüzde 1’i arandı. Bir şirket, petrol bulursa 1000 varil ham petrolden, petrolün 80 dolar civarında seyrettiğini düşünürsek, vergi sonrası 34 bin dolar kâr ediyor. Devlet ise 26 bin dolar alıyor. Türkiye petrol aramak için bakir ve kârlılık açısından çok cazip.


‘KRİZ VARKEN ESKİ KONTRATLARI YENİLEYELİM’

BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Şenel, küresel krizden önceki doğalgaz talep rakamlarına ancak 3-5 yılda ulaşılabileceğinin tahmin edildiğini, bu gelişmelerin de doğalgaz üreticilerinin konumunu önemli ölçüde sarsabileceğini söyledi. Şenel şöyle devam etti:
“Kriz öncesi fiyatlara 3 - 5 yıldan önce dönülmez. ABD’deki yeni doğalgaz kaynakları nedeniyle Katar, Nijerya va Libya gibi ülkelerin sıvı doğalgazı başka piyasalara yönelebilir. Al ya da öde temelindeki doğalgaz sözleşmeleri nedeniyle ithalatçı ülkelerin zarara uğrayabileceği, ancak arz bolluğunun Türkiye gibi ülkeler açısından, yapılan eski kontratları yenileme fırsatı doğurabileceği öngörülüyor.”



Güney Kore’de Hyundai tersanesinde inşa edilmekte olan Deepwater Champion, 3660 metreye kadar derin denizlerde, deniz tabanından 12 bin metreye kadar sondaj yapabiliyor. Gemi petrol ararken 9 metre yükseklikte dalgalar ve 110 kilometre hızla esen rüzgâr karşısında bile pozisyonunu koruyabiliyor.
bakan Yıldı
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile