ABD'yle Ortak Tatbikata Katılması Beklenen Japon Destroyerleri Yola Çıktı

Destroyerler, USS Carl Vinson Uçak Gemisi Görev Grubu ile ortak tatbikat yapabilir.

ABD'nin USS Carl Vinson Uçak Gemisi Görev Grubu'nu, Batı Pasifik'e teyakkuz ve varlık göstermek için tedbir olarak yönlendirmesinin ardından Japonya'ya ait destroyerlerin ülkeden ayrıldığı bildirildi.

Savunma Bakanlığı yetkilileri, Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetlerine ait iki destroyerin, ABD'nin Kore açıklarına gönderdiği USS Carl Vinson Uçak Gemisi Görev Grubu ile ortak tatbikat yapabileceğini belirtti.

Japonya'nın güneybatısındaki Sasebo üssünden yola çıkan destroyerlerin, zamanı ve yerine dair herhangi bir bilgi verilmeyen ortak tatbikata katılabileceği ifade edildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Pasifik Kuvvetleri Komutanlığı (PACOM), 8 Nisan'da eğitim amaçlı Avustralya'ya gitmekte olan Carl Vinson Uçak Gemisi Görev Grubu'nun programının değiştirildiğini ve uçak gemisi ile beraberindeki donanma unsurlarının Batı Pasifik bölgesine yönlendirildiğini açıklamıştı.

PACOM'un bu adımı, ABD Başkanı Donald Trump tarafından da Kuzey Kore'nin füze denemeleriyle ilgili alevlenen tartışmalar kapsamında dikkat çekmişti ancak bazı Amerikalı yetkililer, görev grubunun Kore Yarımadası açıklarına gitmediğini, uçak gemisinin Kore açıklarına 4 bin mil mesafede bulunan Endonezya'daki bir adada demirlediğini iddia etmişti.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, dün PACOM'un, Kore Yarımadası açıklarına gönderdiğini açıkladığı Vinson'un bölgeye gitmediği iddialarına ilişkin, geminin daha önce duyurulduğu üzere Batı Pasifik kıyılarına yönlendirildiğini duyurmuştu.

Kuzey Kore en son 5 Nisan'da orta menzilli Scud füzesini denemiş ve söz konusu füze 40 mil uçtuktan sonra infilak edip Japon Denizi'ne düşmüştü.

Diğer taraftan Pyongyang, 6 Mart'ta da 4 balistik füze fırlatmış ve füzeler denize düşmeden önce yaklaşık bin kilometre uçmuştu.

ABD en uzun menzile ulaşan füze denemesi olarak tanımladığı bu denemeden sonra, yaklaşık bir yıldır görüşmeleri devam eden Termal Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi'nin (THAAD) Güney Kore'ye yerleştirilmesi sürecini hızlandırmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile