Abdallar, Mesleklerini Teknolojiye İnat Sürdürüyor

KIRŞEHİR - ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'in Kaman ilçesinde "Abdallar" olarak bilinen ve yöredeki düğünlerde davul, zurna ve keman çalarak geçimlerini sağlayan vatandaşlar,

org ve benzeri teknolojik enstrümanlara inat mesleklerini devam ettiriyor.

Kaman Abdallar Derneği Başkanı İdris Karakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 50 yıl önce geldikleri Kaman ilçesinde yaklaşık 250 aile olarak hayatlarını devam ettirmeye çalıştıklarını söyledi.

Türkmen olduklarını, atalarının Orta Asya'dan Anadolu'ya göç ettiğini belirten Karakuş, "Düğünlerde davul, zurna, saz ve keman çalarak geçimini sağlayan Abdallar'dan yaz aylarında Kaman'da 200 hane kadar yaşar. Kış yaklaşırken yaklaşık 120 hane kadarı İzmir'e taşınır, 80 hane kadarı da Kaman'da kışı geçirir. Bu geliş gidişler her yıl aynı mevsimlerde devam eder" diye konuştu.

Düğünlerde org ve benzeri teknolojik çalgı aletlerinin kullanılmaya başlanmasıyla iş yapamaz hale geldiklerini, bu nedenle de çocuklarını eskisi gibi mesleğe yönlendiremediklerini ifade eden Karakuş, 55 çocuğun bazı okullarda eğitim gördüğünü belirterek, "Şimdi gençlerden okuyanlar daha fazla. Biri bilgisayar öğretmenliği, ikisi de Konya'da konservatuvar okuyor. Arkadan yetişen diğer çocuklarda de ilkokul ve liseye devam ediyor" dedi.

Abdallar arasında işsiz sayısının çok fazla olduğunu vurgulayan Karakuş, "Sigortalı olarak çalışan işçi sayısı çok az. Mesela belediyede çalışan 1 kişi, Kültür Bakanlığına bağlı 6 kişi, Hirfanlı Barajı'nda da 1 kişi çalışıyor. Bunun haricinde herkes düğünlerde davul zurna çalarak geçimini sağlamaya çalışıyor" diye konuştu.

Karakuş, Abdallar'a devletten iş imkanı sağlanmasını istedi.

Abdallar'dan Aşır Göçer ise zanaatlarının davul, zurna ve keman çalmak olduğunu belirtti.

Kendilerinin hor görülmemesini isteyen Göçer, "Bize Abdallar diye bakılmıyor. Bizler Neşet Ertaş'ın, Hacı Taşan'ın, Çekiç Ali'lerin akrabalarıyız" dedi.

Zurnacı Ferdi Göçer ise Abdal kültürü ve geleneğini devam ettirmeye çalıştıklarını ancak fazla iş bulmadıkları için bu kültürün yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Ailesinin geçimini zurna çalarak sağlayamaya çalıştığını belirten Göçer, "Senede bizim 2 ay, bilemediniz 3 ay bir sezonumuz olur. Bu kazançla bir sene idare ederiz. Başka bir desteğimiz yok. Bizler devletten destek bekliyoruz, geçinemiyoruz. Geçinemediğimiz zaman da çocuklarımızı okutmakta zorlanıyoruz" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile