Abtü'de Kutlu Doğum Haftası Etkinliği

Abtü'de Kutlu Doğum Haftası Etkinliği

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ABTÜ) ile Seyhan Müftülüğü Kutlu Doğum Haftası münasebeti ile ortak bir panel düzenledi.

ABTÜ Yeşiloba Yerleşkesinde yapılan “Gelin Birlik Olalım” isimli panele Rektör Prof. Dr. Aykut Gül, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu, Genel Sekreter Osman Arık, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Panelin konuşmacıları ise Seyhan İlçe Müftüsü Hasan Hüseyin Güller, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Yılmaz ve ÇÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayri Kaplan oldu.

Panelin açılış konuşmasını ABTÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Gül yaptı. Prof. Dr. Gül, üniversitede ilk kez böyle bir etkinlik yapıldığına dikkat çekerken, Kutlu Doğum Haftasının maneviyat yönünden en iyi şekilde değerlendirilmesi gereken bir dönem olduğunu belirtti.

Etkinlik, Sabancı Merkez Cami Müezzini Alican Çelikel’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

Kutlu Doğum Haftasının 1989 yılından bu yana kutlandığını belirten Seyhan İlçe Müftüsü Hasan Hüseyin Güller, her yıl farklı bir tema ile bu kutlamaların gerçekleştiğini, bu yılki temanın ise “Hz. Peygamber, Tevhid ve Vahdet” olduğunu belirtti.

“Bir” olmak deyimine vurgu yapan Güller, “tevhid” kelimesinin Allah’ın bir olduğu, “vahdet” kelimesinin ise birlik ve beraberlik anlamına geldiğini söyledi.

Birliğin ve kardeşliğin önemini Kur’an-ı Kerim’den okuduğu ayetlerle anlatan Güller, Kur’an’ın Allah’ın ipi olduğunu, Müslümanların her durumda bu ipe tutunması gerektiğini söyledi.

Müslümanların birbirlerine zarar vermesinin Allah tarafından yasaklandığına vurgu yapan Güller, iki Müslümanın kavgasında kazananın da kaybedenin de günah işlemiş olacağını belirtti.

Hasan Hüseyin Güller, Peygamber Efendimizin birlik ve kardeşliğe verdiği önemi onun hayatından örneklerle katılımcılara anlattı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Yılmaz, Hz. Muhammed’i tanıma ve anlama noktasında yapılması gerekenleri anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Kamuoyunda dinimizi sadece Kur’an’ı Kerim bağlamında ele alıp “sünnet” kavramını tamamen devre dışı bırakmaya çalışan bir yaklaşım olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, bu yaklaşımla hadissiz, peygambersiz bir İslam anlayışı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi.

Prof. Dr. Yılmaz, “Peygamber Efendimizi anlayabilmek için ilk bakmamız gereken kaynak Kur’an’dır. Ancak Kur’an-ı Kerim’i en iyi şekilde anlamak için ihtiyaç duyduğumuz kaynak ise Peygamber Efendimizin sünneti ve hadisleridir. Bu iki kaynak birbirini tamamlar. Müslümanlığı kabul edip, Peygamber Efendimizin hayatını görmezden gelmek ciddi bir tezattır. Hz. Muhammed’i anlamak ve anlatmak hepimizin görevidir” ifadelerini kullandı.

ÇÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayri Kaplan ise, konuşmasında “birlik” kavramına vurgu yaptı. Allah’ın bizlere çok yakın olduğunu, hepimizin ona kavuşup tekrar “bir” olacağını belirten Doç. Dr. Kaplan, evrenin yaradılışının da birlik olgusunu pekiştirdiğini söyledi.

Evrendeki çeşitliliğin “tekliğin içinde çokluk” kavramına iyi bir örnek teşkil ettiğini vurgulayan Doç. Dr. Kaplan, tüm bu çeşitliliğin özünün “bir” olduğunu belirtti.

Etkinlik sonunda Rektör Prof. Dr. Aykut Gül panelistlere katkılarından ötürü teşekkür ederek çeşitli hediyeler verdi. Ayrıca Seyhan Müftülüğü tarafından katılımcılara gül ve Kur’an-ı Kerim meali dağıtıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile