Acar: Emekli Olup Da Kamuda Çalışanların Maaşlarını Taksitle Geri Alacağız

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, kamuda çalışanların emekli olduktan sonra farklı bir kurumda çalışmaya devam etmesi halinde emekli maaşının kesilmesi gerektiğini belirterek, "Bu kapsamda emekli olduktan sonra emekli maaşı kesilmemiş kişiler var.

Bununla ilgili TBMM’de en son kabul edilen yasada önemli bir açılım getiriyoruz. Bu şekilde çifte maaş almaya devam edenlerin maaşlarını geri alacağız. Ama gecikme zammı ile değil, TÜFE rakamını kullanarak ve taksitlendirilmiş haliyle geri alacağız." dedi.

SGK ile Türkiye Ekonomi Bankası’nın (TEB) ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘Emeklilerin Gelecek Strateji Konferansı’ Ankara Rixos Otel’de yapıldı. Emeklilerin sorunlarının tartışılacağı ve çözüm yollarının ele alınacağı konferansa SGK Başkanı Fatih Acar, Emekli Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan, Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, TEB yetkilileri ve akademisyenler katıldı.

Burada bir konuşma yapan Acar, bu toplantıların emekliler ile ilgili geniş kapsamlı ilk toplantı olduğuna değindi. Emeklilerin sorunlarına ve yapılan düzenlemelere de değinen Acar, hayata geçirilen sosyal güvenlik reformunun önemini anlattı. Emekliler için özellikle 2008’den sonra hayata geçirilen reformları aktaran Acar, emekliler için Özel Genel Müdürlük kurulduğunu, emeklilerin artık maaşlarını evlerinden alabildiğini, emekliye bütçeden daha fazla pay verildiğini, tüm hastanelerin emeklilerin hizmetine açıldığını, ilaç alımının kolaylaştığını, KEY ödemelerinin yapıldığını bildirdi. Geçmişte emeklilik için yapılan bazı çalışmaları eleştiren Acar, dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emekli olunamadığını, yine hiçbir ülkede nüfusa oranla bu kadar çok emeklinin olmadığını kaydetti.

Acar, son olarak emekler için yapılan intibak düzenlemesine dikkat çekti. Acar'ın ardından Emekli Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan, Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün ve TEB yetkilileri de emeklilerin sorunları ile ilgili konuşmalar yaptı. Konferans ile çözüm yollarının belirlenmesi ve bir sonuç raporunun ortaya çıkması hedefleniyor. “BAKIM SİGORTASI GİBİ BİR ÇALIŞMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL” SGK Başkanı Acar, program çıkışında ise basın mensuplarının sorularını cevapladı. Emeklilere bakım sigortası getirileceği yönündeki haberlerle ilgili olarak, “SGK olarak bizim herhangi bir çalışmamız yok. Belki bu konferansta gündeme gelebilir. Böyle bir uygulamanın emeklilere fayda sağlayacağı yönünde bir karar alınabilir. Şu anda bizim böyle bir çalışmamız yok. Bakım sigortası daha çok akademik çevrelerde tartışılan Almanya ve benzeri ülkelerde uygulanan bir konu. Bu sadece bizi değil, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızı da ilgilendiren bir konu. Fikir düzeyinde tartışmalar yapılıyor ama kurum olarak bizim böyle bir çalışmamız söz konusu değil.” Bunun için yeni bir primin ödenmesinin söz konusu olduğunu aktaran Acar, ama kurum olarak böyle bir çalışmalarının olmadığını yineledi. Bu çalışmanın somut bir şekilde önlerine geldiğinde buna ilgi duyacaklarını belirten Acar, sözlerine şöyle devam etti: “Sonuçta bunun finansal değerlendirmeleri yapılmadan bu uygulamayı hemen hayata geçiriyoruz diyemeyiz. Ama görmemiz lazım. Bunun artısı nedir, eksisi nedir, dünyadaki uygulamaları nedir? Bütün bunları gördükten sonra karar verebiliriz. Yani şuanda bir karar vermemiz söz konusu değil.” “ÇİFTE MAAŞ GERİ ÖDEMELERİNİ TAKSİTLENDİRECEĞİZ” Yine bazı haberlerde yer alan çifte maaş alan memur konusu ile ilgili de Acar, kamuda çalışan birinin emekli olduktan sonra farklı bir kurumda çalışmaya devam etmesi durumda emekli maaşlarının kesilmesi gerektiğini belirtti.

Bu kapsamda haberlerde bin kadar kişinin tespit edildiğinin yer aldığını aktaran Acar, “Bu doğrudur, biz kurum olarak bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. İlk etapta bine yakın kişi tespit edildi Bu bin ile sınırlı değil, çok daha fazla sayı var. Bu kapsamda emekli olduktan sonra maaşı kesilmemiş kişiler var. İşte bununla ilgili TBMM’de en son kabul edilen yasada önemli bir açılım getiriyoruz. Maaşını almaya devam edenlerin maaşlarını geri alacağız. Ama gecikme zamları ile değil, onları kaldırıyoruz. TÜFE rakamını kullanarak ve taksitlendirilmiş haliyle geri alacağız. Bu kapsamda olanlar varsa kendilerini çek etsinler. Bunlar belediyelerde çalışabiliyor. Yani kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanları da kapsıyor. Dolayısıyla bunların emekli maaşlarının kesilmesi gerekiyor. 6111 Sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesinin ardından 4 ay süre içerisinde başvurular başlayacak.” ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile