Acar: Verilen her ilaç zehir

Acar: Verilen her ilaç zehir

Çorlu Özel Reyap Hastanesi doktorlarından Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Acar, verilen her ilacın bir zehir olduğunu söyledi.Acar: “Bizler zehirleri uygun dozlarda vererek hastalıkları tedavi etmeye çalışıyoruz” dedi.

Hekimlik mesleğine başladığı günden beri iki sözü kendime prensip edindiğini kaydeden Acar: “Önce zarar verme sözüdür. İkincisi ise; tüm ilaçlar zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozudur, biz zehirleri düşük dozlarda kontrollü olarak veriyoruz sözüdür. Bu açıdan bakıldığında emin olmadan yapılan şeylerin zarar verebileceği, aynı zamanda kullanılan ilaçlarında birer zehir olduğu, bu yüzden çok gerekmedikçe ilaç kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır” dedi.

Enfeksiyonlar bakteri, virüs ve mantarlar tarafından oluşturulan hastalıklardır diyen Acar: “Tedavide kullandığımız ilaçlardan antibiyotikler ancak bakterilere karşı etkili olabilen ilaçlardır. Çocuklarda olan enfeksiyonlara bakıldığında en çok üst solunum yolu enfeksiyonları görülmektedir. Bu enfeksiyonların yaklaşık yüzde 80'i de viral nedenlerle oluşmaktadır. Yani bu demektir ki çocuklarda ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 80'inde antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Hastalığı kendi seyrine bırakmak gerekir” diye konuştu.

Ülkemizde antibiyotik tüketiminin çok fazla olduğunu da dile getiren Acar: “Çok fazla olan antibiyotik tüketimi her geçen gün de bilinçsiz tüketim ile daha da artmaktadır. Ya eczanelerden direkt olarak alınmakta ya da hekimler tarafından gereksiz reçete edilmektedir. Ayrıca bazı ailelerin de doktora gittiklerinde antibiyotik istekleri olabilmektedir. Yapılan en büyük yanlışlardan birisi çocuğun her ateşlenmesinde antibiyotik kullanılmasının düşünülmesi, ateşli enfeksiyonu antibiyotiğin tedavi edeceğinin düşünülmesidir. Antibiyotikler ateşi tedavi etmez” şeklinde konuştu.

Gereksiz antibiyotik kullanımının zararlarını da sıralayan Acar: “Vücuttaki koruyucu florayı bozarak hastalık yapan bakterilerin çoğalmasına neden olan ortamı yaratmaktadır. Gereksiz antibiyotik kullanımı ileride daha dirençli ve antibiyotiklerin etkisiz olabileceği bakterilerin gelişimine neden olabilmektedir. Düşük dozda ve önerilen süreden daha kısa sürede ilacı kesmek antibiyotik direncini artırmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan biri iyileşme için gerekli süreyi beklememektir. Bir gün önce tedavi başlanan ateşli bir çocuğun, ertesi gün ateşi düşmedi diye başka bir doktora götürüldüğünde kullanılan antibiyotik değiştirilebilmektedir. Yeterli etki için en az 3 gün beklemek yerinde olacaktır. Vücuttaki doğal mekanizmayı bozarak sindirim sistemi dengesini altüst edebilmektedir. Bir hipoteze göre astım ve alerjik hastalık riskinin artmasında kullanılan fazla antibiyotiklerinde etkisi vardır. Ülkemize ait ilaç tüketim verileri incelendiğinde en çok tüketilen ilaçların başında antibiyotikler gelmektedir. Bunların çoğu gereksiz kullanılan antibiyotiklerdir. Bu da yükselen antibiyotik direncine neden olmaktadır” dedi.

Antibiyotik kullanırken tanıyı iyi koymak gerçekten kullanmak gerektiğinde, uygun dozda, uygun sürede, uygun şekilde ve uygun antibiyotiği kullanmış olmak önemlidir diyen Çorlu Özel Reyap Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Acar: “Ailelere önerim şudur ki; çok gerekmedikçe çocuklarınıza ilaç vermeyin, bazı şikâyetlerini vücudun kendi savunma mekanizmaları ile yenmesine izin verin. Unutmayın ki verilen her ilaç bir zehirdir, bizler zehirleri uygun dozlarda vererek hastalıkları tedavi etmeye çalışıyoruz .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile