KAYMEK İhtisas Kurs Merkezi tesis sorumlusu Necla Temur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların talepleri ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda açtıkları kurslara kurban eğitim kurslarını da eklediklerini söyledi.
Her yıl Kurban Bayramı'nda acemi kasapların, kurban keserken veya yüzme ve parçalama işlerinde kendilerine, hayvanlara ve de ekonomik bir değer olan deriye ciddi anlamda zarar verdiklerine dikkati çeken Temur, bu sorunların en aza indirilebilmesi için kurban kesim eğitimi kursu düzenlediklerini aktardı.
Kurs duyurusunun çok kısa bir zaman diliminde gerçekleşmesine rağmen 100'den fazla kişinin başvuruda bulunduğunu ancak 14 kişiyi kabul edebildiklerini belirten Temur, şunları kaydetti:
"Kurbanlıkların ibadete uygun olarak daha bilinçli ve sağlıklı kesilebilmesi amacıyla kurs açtık. 8 gün boyunca günde 5 saat olmak üzere toplam 40 saat süren kurs sonunda katılımcılara sertifika verdik. Katılımcılara hangi hayvanın kurban olacağı, kurban alırken nelere dikkat edilmesi, kurbanlık hayvana nasıl davranılması, yatırırken nelere dikkat edilmesi, kesim, yüzme ve parçalama işlemlerinin nasıl yapılması gerektiği konularında eğitim verildi. Ayrıca, etlerin saklanması ve pişirilmesi konularında da kursiyerlerimiz bilgilendirildi. Kurslarımız hem sözlü hem de mezbahanede uygulamalı olarak devam etti. Teorik olarak anlatılan her bir konu en ince ayrıntısına kadar pratikte de uygulandı. Kursun sonunda da bir koyun alarak kursiyelerimize kestirip yüzdürerek parçalattık. Böylece kursiyerlerimiz bizzat işin içine girmiş oldu."
Kurban bayramında işi bilen, bilmeyen, bildiğini zanneden herkesin kurbanın başına geçtiğini ve doğru zannedilen yanlışlar nedeniyle ciddi yaralanmalar yaşandığına dikkati çeken Temur, şöyle devam etti:
"Özellikle bayramın ilk günü hastanelerin acil servisleri acemi kasaplarla dolup taşıyor. Açtığımız kursla bu olumsuzlukların önüne geçmeyi amaçladık. Bu yıl ilk defa açtığımız kursu daha fazla katılımla her yıl açacağız. Kurban işiyle uğraşan kişilerin tamamına eğitim vermeye talibiz. Bundan sonra üzücü ve istenmeyen görüntülerin yaşanmamasını istiyoruz. Geçmişte acemi kasaplar hayvanı yatıramadığı veya yatırdıktan sonra tam kesme aşamasında ellerinden kaçırdıkları için ilk yakaladıkları yerde olmadık işkenceler yapmıştı. Kamuoyuna mal olan ve herkesi üzen görüntülerin bir daha yaşanmamasını istiyoruz. İnsanlara eğitim vererek bu işin önüne geçebileceğimizi düşündük ve böyle bir kurs açtık."
- "Eksiklerimizi tamamlama adına çok verimli oldu"
Kursiyerlerden Kadir Özdemir, çocukluğundan beri hayvancılıkla uğraştığını ve zaman zaman da kurban kestiğini, kursa geldikten sonra yaptığı birçok uygulamanın yanlış olduğunun farkına vardığını söyledi.
Kursta edindiği bilgilerle bundan sonra şartlarına uygun şekilde kurban kesebileceğini belirten Özdemir, "Bu zamana kadar anam babam usulü kurban kesiyorduk. Tabi keserken de hem hayvana hem de kendimize zarar veriyorduk ama çok umursamıyorduk. Kursta bu davranışın hem dinen hem de sağlık açısından çok sakıncalı olduğunu öğrenip yanlışlarımızı gidermek imkanı bulduk. Bundan sonra daha sağlıklı ve şartlarına uygun kesim yapabileceğiz. Yanlış yapanı gördüğümüz zaman da uyararak doğru yapmasına sağlayacağız. Kursta hayvanın nasıl bağlanacağından nasıl parçalanacağına kadar en ince ayrıntısıyla her şeyi öğrendik" diye konuştu.
Kurs eğitmeni kasap Mehmet Kaplan da kursiyerlere kurban kesmenin inceliklerini anlattıklarını ve verimli bir eğitim dönemi geçirdiklerini ifade etti.
Acemi Kasaplara Uygulamalı Kurban Kesim Eğitimi
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları (KAYMEK) tarafından acemi kasaplara, kurbanda kendilerine ve hayvanlara zarar vermemeleri için kesim, yüzme, parçalama ve etlerin saklanması konusunda uygulamalı ve teorik eğitim verildi.