İzmir Kent Hastanesi doktorlarından Bahçeci, yaptığı yazılı açıklamada, acı kırmızı biberin zayıflattığı iddialarıyla biber hapı tanıtımı yapıldığına dikkati çekti.
Acı biberin zayıflatmadığını, aksine şişmanlattığını savunan Bahçeci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Kırmızı ya da yeşil bibere acılığı veren içindeki kapsaisin isimli maddedir. Yemek yemeye başladıktan sonra dil epitelindeki ve ince bağırsaktaki tat reseptörleri uyarılarak, GLP-1 isimli hormon salgılanır. Bu hormon merkezi sinir sistemine iletimde bulunarak, 'tamam bu kişi artık doydu' uyarısında bulunur. Kırmızı biber içerisindeki kapsaisin isimli madde ise GLP-1'in sinirsel iletimini bozar ve 'doydu' sinyali gitmez. Bünye sinyal alamadığı için daha çok yemek yer, kişinin iştahı açılmaya başlar ve bir süre sonra da obeziteye neden olur."
Adana, Diyarbakır, Antakya, Gaziantep gibi illerde kırmızı acı biberin çok fazla tüketildiğini kaydeden Prof. Dr. Bahçeci, "Bu illerde yaşayan insanların geneline baktığınızda beden kitle indeksi Türkiye ortalamasının üzerindedir. Kırmızı acı biber gerçekten zayıflatsaydı, buralarda obeziteyi en az görmemiz gerekirdi. Ya da acı biberin dünyada en çok tüketildiği ülke Meksika. Meksikalı denilince gözümüzün önüne kısa boylu, kilolu, tıknaz, obez tipler geliyor. Yani kapsaisin isimli maddenin zayıflatıcı etkisi olduğu yönündeki iddialar gerçek dışıdır" ifadelerini kullandı.
Acı Biberin 'Obezite' Tehdidi
Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, acı biberdeki "kapsaisin" adlı maddenin sinirsel iletimi bozarak iştahın açılmasına ve obeziteye neden olabileceğini kaydetti.