Acıbadem, Medipol ve Yeniyüzyıl Üniversiteleri mezunlarına, iş vaat ediyor

Uzman sağlık personeli bulmakta güçlük çeken özel hastaneler, çareyi 'çekirdekten yetiştirmek'te buldu.

Özel hastane yatırımlarının artması, binlerce kişiye iş imkanı yaratıyor, ancak kaliteli ve yetişmiş eleman sıkıntısı da büyüyor.

Türkiye'de özel sağlık sektörü halen 200 binden fazla sağlık personeline istiham sağlıyor. İnşaatı devam eden ve planlanan da 30 civarında özel hastane var. Şu anda yetişmiş eleman bulmakta zorlanan sağlık sektörü, gelecek yıllarda daha da zorlanacak. Her hastaneye özellikle üst ihtisas dalları alanlarında hekim, ameliyat personeli, uzman düzeyde hemşire ve yönetici bulmak kolay değil. Eleman sıkıntısını aşmak için birçok hastane, eğitim programlarına başladı. Yine de hemşire, ara eleman, hatta hastane yöneticiliği alanlarında uzmanlaşmış personel bulmakta zorlanan özel hastaneler, çözümü vakıf üniversitesi kurmakta buldu.

Yeditepe, Başkent gibi hastane gruplarının ardından bu yıl da Acıbadem Sağlık Grubu, Acıbadem Üniversitesi; Medipol ve Nisa hastanelerinin sahibi Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı, İstanbul Medipol Üniversitesi; Alman ve Vatan hastanelerini bünyesinde barındıran Universal Hastaneler Grubu da Yeni Yüzyıl Üniversitesi'ni eğitime açtı.

2010-2011 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul edecek olan bu üniversitelerden mezun olacak gençler, diğer öğrencilere göre iş konusunda daha avantajlı olacak. Çünkü bu üniversiteler, mezun olan öğrencilere kendi hastane gruplarında çalışma imkanı veriyor.

700 MEZUNA HEMEN İŞ
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, sektörde hekim ve ara eleman düzeyinde büyük açık olduğuna dikkat çekti. Sadece kendileri için değil, piyasanın da açığını karşılamak istediklerini belirten Dr. Ofluoğlu şunları söyledi:

'Tıp demek sadece sağlık demek değil. İşletmesi, mimarisi, hukuku var. Bu bölümleri de açtık. İlk 700 mezuna hemen iş vereceğiz. Sadece kendi hastane grubumuz için değil, diğer sektörlere de meslek sahibi kişiler yetiştirmeyi planlıyoruz. Öğrencilerimizi hem sağlık hem de hayat sigortası yaptıracağız. Gazi ve şehit çocuklarına burs veriyoruz. Öğretim üyelerinin değil, talebelerin tarafındayım. Cep telefonumdan bana ulaşacaklar. Sağlık yönetimi ve hasta yönetimi konularında ders vermeyi düşünüyorum.'

HASTANEDE EĞİTİM BAŞLADI
Memorial Sağlık Grubu ise iç eğitimler ve yüksek lisans çalışmalarıyla yönetici ve hemşirelere yöneliyor. Genel Müdür Uğur Genç, 'Memorial ve Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu işbirliği ile yüksek lisans yapmak isteyen hemşirelerimize eğitim ve kariyer olanağı tanıyoruz. 'Hastane Yöneticiliği Yüksek Lisans Programı' ile sağlık sektöründe kaliteli ve nitelikli yöneticiler yetiştiriyoruz. Tekniker ve teknisyen, perfüzyonist vs. gibi ara elemanlarla ilgili de bilgilendirme seminerleri veriyoruz' dedi.

Hedef geleceğin meslek insanı
ACIBADEM Sağlık Grubu, üniversiteyi, Türkiye'nin en ünlü beyin cerrahlarından Prof. Dr. M. Necmettin Pamir'e teslim etti. Üniversitenin Rektörü olan Prof. Dr. Pamir, geleceğin meslek insanını yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Pamir, öğrencilere yaptığı çağrıda, 'Eğitim sırasında geniş burs olanakları ile kolaylık sağlayacak; öğrencilerimizi mezuniyet sonrası iş alanlarına uygun, rekabetçi bir anlayışla yetiştirecek ve onlara mezuniyet sonrası iş imkanı sağlayacağız' dedi.

TÖDER (Türkiye Öğretim Kurumları Derneği) Akademik Direktörü Prof. Dr. Adil Çağlar
Sadece sağlık eğitimiyle sınırlanmamalı
- BAZI hastane üniversitelerinin sadece sağlık bilimleri alanında hizmet vermesini eleştiren TÖDER (Türkiye Öğretim Kurumları Derneği) Akademik Direktörü Prof. Dr. Adil Çağlar, bunun üniversite kurumunun ruhuna aykırı olduğunu söyledi. Özel sektörün sadece kendi ihtiyaçlarına göre eleman yetiştirmesini yanlış bulan Prof. Dr. Çağlar, şöyle konuştu:
'Üniversite sağlık olduğu kadar temel bilimleri, yöneticilik bilimlerini de içerir. Tabii sağlık alanı Türkiye'de en azından hastaneler bazında gelir getiren bir sektör. Bu gelirin vakıf aracılığıyla üniversite kurulmasına harcanması aslında olumlu bir gelişme. Genç nüfusla üniversite sayısını karşılaştırırsak dünyadaki yetersiz toplumlardan bir tanesiyiz. Bu açıdan hastanelerin üniversite kurması olumlu. Ancak üniversite kurumunun gerektirdiği çok yönlülük ve entelektüel vizyon ilkeleri göz önüne alınarak kurumsallaştırmaları gerekir. Vakıf üniversiteleri, mali bakımdan da güçlü olmaları sebebiyle uluslararası ilişkileri de olduğu için belli bir eğitim kalitesi seviyesinde hizmet verebiliyorlar. Bu bir avantaj, hastane kökenli üniversitelerin Türkiye ortalamasındaki eğitim kalitesini tutturabileceğini düşünüyorum.'

İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın
Tıbbı tercih eden ücretsiz okuyacak
- İSTANBUL Medipol Üniversitesi ise rektörlük makamını sağlık alanında çok önemli çalışmalara imza atan bir isme Prof. Dr. Sabahattin Aydın'a teslim etti. Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı görevinin ardından rektör olan Prof. Dr. Aydın, tıp bölümünün zorlu ve üstün gayret getiren bir bölüm olduğunu söyledi. Aydın, 'Kaliteli iyi yetişmiş doktorların seçkin öğrencilerden olması gerekir. Bu yüzden yüksek puan almış öğrencileri tercih edeceğiz. Bunun için bu bölüm tamamen ücretsiz olacak' diye konuştu. Üniversite, sağlık bilimleri fakültesi mezunlarına yüzde yüz iş garantisi veriyor. Grubun Bağcılar'da yapımını sürdürdükleri yeni hastaneleri de öğrenciler için eğitim hastanesi olacak.

Hangi üniversite hangi hastane grubunun?
- Acıbadem Üniversitesi Acıbadem Sağlık Grubu
- Başkent Üniversitesi Başkent Hastanesi
- Fatih Üniversitesi Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
- İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Hastanesi
- İstanbul Medipol Üniversitesi Medipol ve Nisa Hastaneleri
- Maltepe Üniversitesi Maltepe Üniversite Hastanesi
- Ufuk Üniversitesi Ufuk Ün. Tıp Fak. Dr. Rıdvan Ege Hastanesi
- Yeditepe Üniversitesi Yeditepe Üniversitesi Hastanesi
- Yeni Yüzyıl Üniversitesi Universal Sağlık Grubu (Alman, Vatan Hastaneleri)

Türkan YILMAZER-AKŞAM
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile