Acibadem Saglik Grubu'ndan Skolyoz Farkindalik Ayi'na Özel Etkinlik

Acibadem Saglik Grubu'ndan Skolyoz Farkindalik Ayi'na Özel Etkinlik

Her yüz çocuktan üçünde görülen ve omurganin saga ya da sola dogru egriligi olarak tanimlanan skolyoz, ülkemizde son yillarda tip dünyasindaki yeni gelismeler ve hekimlerin tecrübeleriyle hayati karartmaktan çikiyor. Sikligi ve tüm yasami etkilemesi nedeniyle toplumun dikkatini bu hastaliga çekmek üzere Haziran Ayi, Skolyoz Farkindalik Ayi olarak kutlaniyor.



Skolyoz Farkindalik Ayi’na özel etkinlikler düzenleyen Acibadem Saglik Grubu, 11’inci etkinliginde skolyoz savasçilari ve ailelerini konuk etti. Hastalara bu süreçte yalniz olmadiklarini, skolyoz tedavisinde erken teshis ile düzenli tedavinin önemini ve tibbi yeni gelismeleri aktarmak üzere yapilan söylesinin moderatörü sanatçi Özge Borak oldu. Acibadem Maslak Hastanesi’nde gerçeklestirilen etkinlikte; skolyozla mücadelede basari öykülerine imza atan gençler, aileleri ve hekimleri bir araya gelerek kendi deneyimlerini paylastilar. Acibadem Maslak Hastanesi Omurga Sagligi Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlarindan Prof. Dr. Ahmet Alanay skolyoz tedavisinde yasanan en yeni gelismeleri aktarirken, Doç. Dr. Çaglar Yilgör de korse tedavisi hakkinda bilgiler verdi.

Ergenlik döneminde skolyozla tanisan ve egrilen omurgalarina karsi mücadele eden gençler, ameliyatla ya da korse ile basariyla tedavi olup, zorlu sürecin üstesinden gelmeyi basardilar. Simdi, skolyoz savasçilarinin kimi spor, kimi sanat, kimi de akademik basarilariyla dikkat çekiyorlar. Ancak onlar bir yandan da skolyozla yeni tanisan gençlere yol gösterebilmek adina akranlarina seslenmek ve deneyimlerini paylasmak için bir araya geldiler. Bu yil 11’incisi gerçeklestirilen Skolyoz Farkindalik Etkinligi’nde skolyoz savasçilari, aileleri ve uzmanlar, sanatçi Özge Borak’in moderatörlügünde skolyozla yasamin görünen ve görünmeyen yönlerini tüm içtenlikleriyle paylastilar.

Özge Borak: “Çeken bilir dertleri”

Söylesinin moderatörlügünü yapan, ekranlarin sevilen yüzü, sanatçi Özge Borak günümüzde her 100 çocuktan 3’ünün kapisini çalan skolyoza karsi toplumsal farkindaligi artirmayi hedefledikleri etkinlikte, meshur ‘Çeken bilir dertleri’ sözüne atifta bulunarak söyle konustu: “Bu etkinligin moderatörlügünü bana önerdiklerinde sevindim. Bu hastaligi daha detayli ögrenebilecegimi, sizler gibi kahramanlarla tanisabilecegimi düsündüm. Daha önemlisi, farkindalikla topluma katki saglama firsatim olur dedim ve çok heyecanlandim, hemen kabul ettim” seklinde konustu.



Prof. Dr. Ahmet Alanay: “Erken teshis kritik öneme sahip”

Türkiye’de, toplumda skolyoz farkindaligi etkinliklerinin mimarlarindan Acibadem Maslak Hastanesi Omurga Sagligi Merkezi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Prof. Dr. Ahmet Alanay, skolyozda en yeni tedavi yöntemlerini anlattigi konusmasinda; son yillarda ülkemizde gerek teknoloji ve tiptaki hizli ilerlemeler gerekse hekimlerin tecrübeleri sayesinde skolyozun kader olmaktan çiktigini vurguladi. Tedavide erken teshisin kritik rol oynadigini belirten Prof. Dr. Alanay “Skolyozla mücadelede ilk adimi, ebeveynlerin farkindaligi olusturuyor. Skolyoza karsi bilinçli ailelerin; çocuklarinin duruslari ve omurga yapisini gözlemlemeleri sayesinde herhangi bir egrilik durumunda hekime basvurmalari, erken teshisi mümkün kiliyor. Erken teshis ise tedavi modellerinin belirlenmesi ve sürecin kolay bir sekilde üstesinden gelinmesinde kritik rol oynuyor” diye konustu.



Doç. Dr. Çaglar Yilgör: “Korse tedavisi basarili sonuç veriyor”

Son yillarda kisiye özel korse yapimi konusundaki gelismelerin, bazi skolyoz hastalarinda ameliyata gerek birakmadan tedaviyi mümkün kildigini vurgulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Çaglar Yilgör, korse tedavileri hakkinda sunlari söyledi: “Skolyoz tedavisinin basarisinda aile, doktor, fizyoterapist ve ortotist isbirligi son derece önem tasiyor. Düzenli korse ve egzersiz ile uygun hastalarda skolyoz artik ameliyata gerek kalmadan da tedavi edilebiliyor. Yapilan çalismalar; çocukluk egriliklerinde uygun hastada, uygun korsenin kurallara uygun takilmasi ve gerekli süre boyunca egzersizle de desteklenmesi durumunda egriligin tedavisinde çok ciddi basarilar saglanabildigini hatta skolyozun tamamen tedavi edildigini gösteriyor. Bu nedenle belirli bir süre, kurallara uygun sekilde korse takarak skolyozdan kurtulabileceginin, çocuga çok iyi açiklanmasi gerekiyor.”

"Korseyi dis teli olarak görüyorum"

Milli jimnastikçi Demi Defne Barouh 8 yasinda iken skolyozla tanisti. Jimnastik antrenörünün ailesine ‘Demi’de skolyoz baslangici olabilir, doktora götürmenizde fayda var’ uyarisi üzerine doktora gittiklerinde 8 derece egriligi oldugu anlasilmis ancak takip edilmesi önerilmis. Ertesi yil ise skolyoz ilerleyince Prof. Dr. Ahmet Alanay’a basvurmuslar. Skolyozunun derecesinin birer yil arayla hizla önce 15’e, sonra 29’a yükselmesi üzerine korse tedavisine basladiklarini belirten Demi “ Ahmet hocamiz korsenin sagligim için zorunlu oldugunu söyleyince ben de korseyi ‘dis teli’ olarak görüp çok disiplinli bir sekilde taktim. Günde 18 saat korse takiyordum ve sadece banyo yaparken, uyurken ve antrenman yaparken çikariyordum. Skolyozum 3 yasinda basladigim jimnastigimi, antrenmanlarimi hiç etkilemedi ve 11 yildir profesyonel olarak jimnastige devam ediyorum. Günde 4 saat, haftada 6 gün antrenman yapiyorum. Bu senenin basinda Çaglar hoca artik sadece geceleri korse takmamin yeterli gelecegini söyledi.

Yaz sonu kontrollerim var ve doktorlarimla ailemin sayesinde sanirim skolyozdan mezun olmayi basaracagim" dedi.



"Çok sevdigim karateyi asla birakmadim"

7 yasindan beri profesyonel olarak karate yapan Melike Irem Gökçe, skolyozun yol açtigi pek çok zorluga ragmen egitimini ve çok sevdigi karateyi asla birakmadigini söyledi.

Geçtigimiz aylarda Balkan Sampiyonasi’nda 2. olan 17 yasindaki Gökçe, skolyozla tanismasini söyle anlatti: “9 yasindayken annem bir omuzumun digerine göre daha yüksek oldugunu fark etti. Ancak çok zayif bir çocuk oldugum için önce “zayifliktandir” diye düsünüldü. Ailemin rutin olarak beni götürdügü çocuk doktorum omurgamda bir sikinti oldugunu düsünerek bizi ortopediye sevk edince skolyozla tanismis oldum. 36 derece skolyoz teshisi konulunca korse ve egzersiz tedavisine basladik. Ancak boyum uzamaya devam ettigi için skolyoz derecem 48’e yükselince ailemin beni götürdügü üç hekim de ameliyat önerdi. Ama çok sevdigim karateyi birakmam gerekecegi için ameliyat olmak istemedim. 2020 Ocak ayindan beri korse tedavisi ile schroth egzersizi sayesinde skolyoz derecem 28’e geriledi. 9 yasindan beri korseyle yasadigim için artik onu arkadasim olarak görüyorum. Bir yandan profesyonel olarak karateyi devam ederken, bir yandan da üniversite sinavlarina hazirlaniyorum. Hukuk okumayi çok istiyorum.”

Antreman disindaki tüm saatlerde korse takiyor

Anne Derya Gökçe de kizinin antrenman disindaki tüm saatlerde korse kullandigini belirterek “Kizim halen gayet saglikli bir spor ve egitim hayati yasiyor. Skolyozu ilk ögrendiginde ‘herkesin vücudunda bir egrilik var, benim de sirtimda olsun bir sey olmaz’ diyerek çok sogukkanli karsilamisti bu hastaligi ve tedavisine çok disiplinli devam etmisti. Simdi artik sadece geceleri korse takmasi yeterli oluyor” dedi.



“3 yasindayken yüzme hocam fark etti”

Lisede okuyan Doruk’un vücudundaki deformasyonu ilk kez henüz 3 yasindayken yüzme ögretmeni fark etmis. Anne Özgü Bayrak “Oglum baliklama dalmak için öne dogru egildiginde yüzme hocasi sag ve sol omzu arasindaki asimetriyi fark etmis. Bize ‘skolyoza yatkinligi olabilir, hep takip edin’ demisti. Hocanin uyarisinin ardindan Doruk’u düzenli olarak muayene ettirdik. 2021 yilinda Doruk LGS sinavina girmeden yaklasik iki ay önce skolyozu fark ettik. Ancak Doruk için LGS sinavi çok önemliydi. Dolayisiyla skolyozu biraz ötelemek durumunda kaldik. Sinav bitince basvurdugumuz Çaglar hoca Doruk’ta 33 derecelik skolyoz teshis etti; korse tedavisine ve schroth egzersizlerine basladik. 6 ayda egrilik 22 dereceye indigini görünce çok mutlu olduk.” diyor.

“Korseyi birakip, doktor önlügü giyecegim"

17 yasindaki Doruk da, korse takma konusunda çok disiplinli oldugunu, bunu eglenceli hale getirdigini ve artik tedavi sürecinin sonuna geldigini belirterek söyle konustu: “Ilk yil korsemi günde sadece bir saatlik ara vererek takiyordum. Çaglar hocamiz ‘yazin madem çok yüzüyorsun, o dönemler sadece gece takman yeterli olacaktir’ diyerek aralar veriyordu, çünkü sicakta korse takmak çok zor, asiri terletiyor. Ama hocamin ve ailemin destegiyle artik sonuna geldim, korseyi de sadece geceleri takmam yeterli oluyor. Su anda fen lisesi 11. Sinif ögrencisiyim ve doktor olmak istiyorum. Çaglar hocama da ‘bu korseyi çikarip bir gün karsiniza önlük giyip gelecegim’ dedim ve bunu basaracagima inaniyorum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile