Açik Alanda Çalisan Isçilere Sicak Hava Uyarisi

Açik Alanda Çalisan Isçilere Sicak Hava Uyarisi

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Acil Tip Anabilim Dalinda görev yapan Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Polat, sicak çarpmasinin günesli hava olmasa bile sicakliklarin artmasiyla sik sik karsilasilan potansiyel bir tehlike oldugunu belirterek açik alanda çalisan tarim isçileri basta olmak üzere vatandaslara yapmalari gerekenleri anlatti.

Hava sicakliklarinin arttigi Hatay’da ve ülke genelinde bölge bölge termometreler 35 derecenin üzerine çikmayi basladi.

Hava sicakliginin arttigi bu günlerde vatandaslari bekleyen tehlikeyse sicak çarpmasi. Tarim kenti olan Hatay’da açik alanda çalisan vatandaslarda sicak çarpmasina siklikla maruz kaliyorlar. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Acil Tip Anabilim Dalinda görev yapan Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Polat, sicak çarpmasinin günesli hava olmasa bile sicakliklarin artmasiyla sik sik karsimiza çikan potansiyel bir tehlike oldugunu belirterek pamuklu, açik renkli ve vücudun hava alabilecegi giysilerin tercih edilmesi söyledi.

Dr. Polat, vatandaslara sicak havaya karsi yapmalari gerekenleri anlatti.

“Sicak çarpmasi, günesli bir hava olmasa bile sicakliklarin artmasiyla sik sik karsimiza çikan potansiyel bir tehlikedir”

Sicaklik çarpmasinin halk arasinda günes çarpmasi olarak bilindigini söyleyen Dr. Polat, “Yaz aylarinin gelmesiyle sicakliklarin artisi, her zaman sicak çarpmasi olarak kendisini gösterir. Sicak çarpmasi, günesli bir hava olmasa bile sicakliklarin artmasiyla sik sik karsimiza çikan potansiyel bir tehlikedir. Her zaman suur kaybi veya suur bozukluguyla kendini göstermeyebilir. Biz 2 kademeli sekilde inceliyoruz. Özellikle açik alanlarda korunaksiz ve önlemler alinmadan yapilan çalismalarda fiziksel hareketin fazla oldugunda sicak çarpmasi meydana gelir” dedi.



“Açik alanda çalismanin yogun odlugu hasat zamaninda daha sik karsimiza çikar”

Açik alanda çalisan tarim isçilerinde siklikla görülen sicak çarpmasina karsi sivi tüketiminin önemli oldugunu belirten Dr. Polat, “Açik alanda çalismanin yogun odlugu hasat zamaninda daha sik karsimiza çikar. Halk arasinda önlemler hakkinda bilinen birkaç yöntemde olsa da dogru degildir. Sicak çarpmasina karsi önlem olarak sivi alinimina dikkat etmek gerekiyor. Sivi tüketiminde hastanin oral olarak sivi verilirken suur durumunun yerinde olmasi gerekir Vücut isisini dengede tutmak için vücut terleme ve isima olarak yayilmasidir. Terlemenin vücut sicakliginda etkisi çoktur. Pamuklu, açik renkli ve vücudun hava alabilecek giysilerin tercih edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile