Açık Alanda Çalışanları Bekleyen Tehlikeler
Açık alanda çalışanların, özellikle yaz aylarında akrep, yılan ve böcek sokması tehlikesine karşı daha dikkatli olması gerektiği belirtildi.
Nabız Sağlık Yaşam Derneği Başkanı ve İş Yeri Hekimi Dr. Orhan Şahin, açık alanda çalışanları bekleyen tehlikeler konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Şahin; orman, tarım, belediye ve inşaat gibi özellikle açık alanda çalışanları akrep, yılan ve böcek sokması konusunda dikkatli olmaya çağırdı.
BÖCEK SOKMALARINDA TETANOS RİSKİNE DİKKAT
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte böcek sokmaları ile sıkça karşılaşıldığını belirten Dr. Orhan Şahin, geç ortaya çıkan akut solunum yetmezliği sendromunun ölümlere dahi yol açabileceğini söyledi.
Özellikle böcek sokmalarından sonra 6 ila 8 saatlik dönemde hasta takibin yapılması, şikayetlerin artması durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi ve takibinin buralarda yapılması gerektiğini belirten Şahin, “Akrep, böcek sokmalarında da tetanos riskiyle karşı karşıya kalınabilir. İşe başlamalarda tetanos aşısı ile başlamak ve aşının periyodik olarak en az 5 yılda bir tekrarlanması uygun olacaktır” dedi.
AÇIK ALANDA ÇALIŞANLAR EĞİTİLMELİ
Açık alanda çalışılan sektörler güneş çarpması, burun kanaması, güneş yanıkları, kırık, çıkık, burkulma, kesi, yabancı cisim yaralanmaları ve benzeri tehlikeler içerdiğinden tüm personelin genel ilkyardım konularında eğitilmeleri gerektiğini sözlerine ekleyen Dr. Şahin, şu uyarılarda bulundu: “Bununla birlikte belirtilen açık alanda çalışılan iş kollarında İlkyardım Yönetmeliği çerçevesinde uygun sayıda ilkyardım yapmaya yetki veren sertifikalı ve eğitim almış personelinde bulundurulması gerekiyor. Bu iş kollarında Acil Durum Tatbikatı Yönetmeliği gereğince de sağlıkla ilgili tatbikatların yılda en az bir kere bu yapılmalıdır” diye konuştu.