'Açık Lise Öğrencileri Örgün Eğitime Yönlendirilecek'

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin: 'Kendi isteğiyle hiçbir yere yerleştirilemediği için 84 bin öğrenciyi MEB bünyesinde uzaktan eğitim yoluyla eğitim verilen açık liseye kayıt yaptık. 81 ilde kurduğumuz komisyonlardan talebimiz şu; zorunlu olarak açık liseye yönlendirdiğimiz çocuklarımıza ve velilere ulaşın, gerekli rehberlik faaliyetlerini ve yönlendirmeleri yapın ve bu çocukların örgün eğitime kayıt olmalarını sağlayın' 'Ben burada, yüzde 7080 oranında başarılı olacağımızı yani kendi tercihiyle açık liseye gidenlerin dışındakilerin, tamamına yakınının sistemin içine dahil olacağnıı ve örgün eğitime gireceğini tahmin ediyorum' '1 milyon 200 bin öğrenciden 922 bin öğrenci istediği okullara yerleşti' '(5'inci sınıfların yabancı dil ağırlıklı eğitim vermesi) Bu yıl yaklaşık 120 bin öğrenci, pilot uygulama kapsamında haftada 1617 saat yabancı dil eğitimi alacak'

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, kendi isteğiyle hiçbir yere yerleştirilemediği için 84 bin öğrenciyi uzaktan eğitim verilen açık liseye kaydettiklerini belirterek, 81 ilde kurulan komisyonlardan, zorunlu olarak açık liseye yönlendirilen çocuklar ile velilerine ulaşarak örgün eğitime kayıt olmalarını sağlamasını istediklerini bildirdi.

Tekin, CNN Türk canlı yayınında eğitim gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında liselere yerleştirilen öğrenci sayılarına ilişkin verileri değerlendiren Tekin, 1 milyon 200 bin öğrencinin ortaöğretime kayıtlarının yapıldığını anlattı.

Liselere yerleştirilen 873 bin öğrencinin ilk 10 tercihine, 922 bin öğrencinin ilk 15 tercihine yerleştiğini aktaran Tekin, şu bilgileri verdi:

'1 milyon 200 bin öğrenciden 922 bin öğrenci istediği okullara yerleşmiş durumda. Bir de yaklaşık kontenjanı 260 bin dolayında olan özel ortaöğretim kurumları bulunuyor. Onlar da bizim bu sistemimizin içinde değil. Bizim kamuoyu ile paylaştığımız rakamlar içinde 500 dolayında öğrenci özel liselere yerleşti gibi görünüyor. Bunun sebebi de özel okulların kayıtları lise yerleştirmelerinden önce aldıkları için 260 bin rakamı da burada gözükmüyor. Ama büyük ihtimalle bu kontenjanların da dolduğunu tahmin ediyoruz. 922 bine ilave 257 bin öğrencimiz de özel liselere yerleşti.'

Açık liselere yerleştiren öğrenci sayılarına ilişkin bilgi aktaran Tekin, zorunlu eğitimin 12 yıl olduğuna işaret etti. Tekin, 'Kendi isteğiyle hiçbir yere yerleştirilemediği için ve zorunlu eğitim 12 yıl olduğundan dolayı 84 bin öğrenciyi biz MEB bünyesinde uzaktan eğitim yoluyla eğitim verilen açık liseye kayıt yaptık.' açıklamasında bulundu.

Açık liseye kayıt olan öğrencilerin tamamen sistemin dışında kaldıkları anlamına gelmediğini kaydeden Tekin, 84 bin dolayındaki öğrencinin nakil sürecinden faydalanmaları için 81 ilin tamamında komisyon kurduklarını vurguladı.

Tekin, '81 ilde kurduğumuz komisyonlardan talebimiz şu; 'zorunlu olarak açık liseye yönlendirdiğimiz çocuklarımıza ve velilere ulaşın, gerekli rehberlik faaliyetlerini ve yönlendirmeleri yapın ve bu çocukların örgün eğitime kayıt olmalarını sağlayın.' Ben burada, yüzde 70-80 oranında başarılı olacağımızı, yani kendi tercihiyle açık liseye gidenlerin dışındakilerin, tamamına yakınının sistemin içine dahil olacağını ve örgün eğitime gireceğini tahmin ediyorum.' diye konuştu.

Tekin, Anadolu, imam hatip ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinde boş kontenjanların yaklaşık 200 bin olduğunu, bunun 28 bininin Anadolu liselerinde bulunduğunu bildirdi.

- 'Spor ve tematik liseleri hayata geçireceğiz'

Gelecek yıl spor ve sanatsal etkinliklere katılacak öğrencilere ek puan verilmesine ilişkin bir soru üzerine Tekin, 'Spor liseleri ile tematik meslek liseleri benim Milli Eğitim Bakanlığındaki hayalim ve rüyam. Bunu hayata geçirmek istiyoruz.' dedi.

Spor ve meslek liselerinde programların çok teorik ve sahadan kopuk olduğu yönünde eleştiriler aldıklarını aktaran Tekin, bunu aşmak için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile olimpik sporlarla ilgili olarak önceliği bakanlığa bildirdiklerini, ayrıca iş dünyası ile konuşarak eleman temininde zorlanan meslekleri toparladıklarını anlattı.

Tekin ayrıca, Futbol Federasyonu ile Riva'da Türkiye'nin ilk futbol lisesi için protokol yapılarak özel programlar uygulandığını anımsatarak, benzeri spor liselerinin devam edeceğini, Erzurum'da Kış Sporları Lisesi ile basketbol lisesi açılacağını ifade etti.

Meslek liselerinde de sahanın ihtiyaç duyduğu elemanların yetiştirilmesi için yürütülen faaliyetleri anlatan Tekin, çok nitelikli tematik meslek liselerinin açıldığını dile getirdi.

- 'Cihat kavramı iki derste bulunuyor'

Yeni müfredatta 'cihat' kavramının çok tartışıldığına değinilerek, 'Evrim Teorisi çıkarıldı ve cihat kavramına yer verildi, Türk milli eğitimi bilimsellikten uzaklaşıyor.' yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Tekin, 'Kamuoyunda bir bardak suda fırtına kopartılıyor. Çok yanlış bir tartışma, altyapısı bilinmeden tartışılıyor.' diye konuştu.

Cihat kavramının dünyada ve Türkiye'de herkesin kullandığı ve bildiği bir kavram olduğunu ifade eden Tekin, 'İslam dini ile şiddet arasında bağlantı kuran yapıların, terör örgütlerinin ısrarla bir alt yapı olarak kullandıkları bir kavram. Dolayısıyla bunun tartışmasını kamuoyunun zaten yapması gerekir. Bizimle ilgili kısımda biz okullarımızda cihatla ilgili olarak bu tür terör örgütlerine bir alt yapı teşkil edecek bir kavram olmadığını vermemiz gerekir.' dedi.

Cihadın literatürdeki karşılığının 'nefisle mücadele etmek' olduğunu anlatan Tekin, 'Cihat dini bir literatür, yani İslami bir kavram. Baştan bize 'Cihat kavramı kimin müfredatında okutuyorsunuz' diye sorulsaydı, bunu doğal olarak açıklayabilirdik. Cihat şu anda programımızda iki derste var. Bunlardan bir tanesi imam hatip liselerinde zorunlu olarak okutulan fıkıh dersi. Bunda olmasından daha doğal bir şey var mı?' diye konuştu.

Tekin, cihat kavramının ikinci olarak da okullarda zorunlu değil, seçmeli olarak bulunan temel dini bilgiler dersi içinde yer aldığını dile getirdi.

Öğretmenlerin cihat kavramını farklı bir şekilde öğretip öğretmeyeceği yönündeki bir soru üzerine Tekin, programların hem öğretmenlerin derste anlatacağı konuyu belirlediğini hem de ders kitapları için bir çerçeve olduğunu, ayrıca okullarda denetim sürecinin bulunduğunu anlattı.

- 'Yabancı dil eğitimi takip edilecek'

Bu yıl pilot olarak 5'inci sınıflarda yabancı dil ağırlıklı eğitim konusundaki çalışmalara ilişkin de bilgi veren Tekin, bu yıl yaklaşık 120 bin öğrencinin pilot uygulama kapsamında haftada 16-17 saat yabancı dil eğitimi alacağını kaydetti.

Yabancı dil düzeyleri yeterli olan öğretmenlerin bulundukları okulları pilot seçtiklerini aktaran Tekin, uygulamanın izleneceğini ifade etti.

- 'Okullarda kayıt ücreti alınması mümkün değil'

Okullara kayıt ücretlerine ilişkin bir soru üzerine Tekin, 'Okullarımızda velilerimizden zorunlu bir kayıt ücreti almaları asla mümkün değildir. İlkokullarda ve ortaokullarda adrese dayalı kayıt sistemi var. Yardımcı kitap konusunda da müfredatımızı revize ettik ve iddiamız artık çocuklarımız hiçbir şekilde test kitabına ihtiyaç duymayacaklardır.' diye konuştu.

Müsteşar Tekin, konuya ilişkin sıkıntısı yaşayan velilerin 'ALO 147' hattına başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile