Türkiye ve İsrail arasındaki diplomatik görüşmelerin İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan üst düzey görüşmelerin önümüzdeki günlerde başkentler arasında sürmesi bekleniyor. Türkiye, İsrail'in sunduğu alternatifleri yeterli bulmadığı için görüşmelere devam edilecek. Diplomatik görüşmeler özellikle özürün nasıl yapılacağı konusunda sürüyor. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, yurda döndükten sonra Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na görüşmelerle ilgili detaylı bilgi sundu. Kararın hükümet tarafından verilmesi benimsendi. İsrail'in Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilemesini ve tazminat ödemesini öngören görüşmelerde gelişme sağlandı ancak sonuca ulaşılamadı.
METİN PAZARLIĞI SÜRÜYOR
İsrail, Mavi Marmara'daki diğer ülke vatandaşlarının da süreçten yararlanmasından kaygılanırken, Türkiye 'açık ve şeffaf' bir özürün şart olduğunda ısrarlı. Türkiye, bu özürün net şekilde yazılı açıklamayla duyurulmasını isterken İsrail, eşzamanlı açıklama istiyor. Ankara, ilişkilerin düzelmesi şartını bir açıklama ile duyurmak istemiyor. Özür ve tazminat sonucunda sürecin kendiliğinden gelişeceğini savunuyor.
HÜKÜMETTE ÖZÜR ÇATLAĞI
İsrail Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Silvan Şalom ise dün yaptığı açıklamada, "İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi düşünülemez" derken Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da, "Üzgünüz demek, teröre teslim olmaktır" dedi. Haaretz gazetesi ise, Türkiye-İsrail krizini bitirmeyi amaçlayan Cenevre sürecinin, Dışişleri Bakanı Lieberman ile Başbakan Benyamin Netanyahu'yu karşı karşıya getirdiğini belirtti. Gazete, "Kabinede gerginlik görülmemiş bir doruğa ulaştı. Dışişleri Bakanı Lieberman'ın muhalefeti, koalisyonda krizi tetikleyebilir" yorumunda bulundu.
İSRAİL'DEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR BELGESİ
İsrail,Karmel dağındaki yangının söndürülmesi çalışmalarına yardım eden, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 18 ülkenin ekibine özel takdir ve teşekkür belgesi verdi. Türk ekibinin belgesini, Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen törende Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Tolga Uncu (ortada) aldı. Törende konuşan Başbakanı Benyamin Netanyahu (solda), "Bize nasıl yardımcı olduğunuzu asla unutmayacağız" diye konuştu. Törene Cumhurbaşkanı Şimon Peres de katıldı (sağda).
Karmel yangınına ilk koşan Türkler oldu
NETANYAHU'DAN SICAK İLGİ: İsrail'in Hayfa kenti çevresindeki Karmel dağlık bölgesinde geçen hafta çıkan ve 42 kişinin hayatını kaybettiği yangında, Türkiye'nin yardıma koşması, yankı uyandırmıştı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Türk yangın söndürme ekibine bizzat minnettarlığını iletmişti.
EKONOMİK AMBARGO YUMUŞADI: İsrail, Hamas yönetimindeki Gazze'ye uygulanan ekonomik ambargoyu gevşeterek, bölgeye daha fazla ihracat olanağı sağlanmasına karar verdi. Güvenlik kabinesinden yapılan açıklamada, bu kararın amacının, Gazze nüfusu üzerindeki baskıyı azaltmaya çalışmak olduğu kaydedildi.
Açık ve şeffaf özür şartı
Türkiye ve İsrail arasındaki diplomatik görüşmelerin İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan üst düzey görüşmeler...