Açiklama Bilim Adamindan Geldi, 'Özlenen Kar Subat'ta Yagacak'

Açiklama Bilim Adamindan Geldi, 'Özlenen Kar Subat'ta Yagacak'

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde(SCÜ) görevli Dr. Ögretim Üyesi Fatih Kartal, Iç Anadolu bölgesinde hasretle beklenen karin Subat ayi içerisinde yagabilecegini söyledi.

SCÜ Egitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Egitim Bölümü Cografya Egitimi Ana Bilim Dali’nda görevli Dr. Ögretim Üyesi Fatih Kartal, küresel isinmanin etkileri ve mevsim normallerinin üstünde seyreden sicakliklar nedeniyle önemli açiklamalarda bulundu.

Mevsiminde karin yagmamasi, kuraklik, yagis azligi gibi birçok senaryoya kapi açarken vatandaslari endiselendiriyor. Mevsim sarkmalari, beklenen kar yagisinin gerçeklesmemesi hakkinda Kartal yaptigi açiklamada “Küresel isinma, kimi yerlerde yagis miktarini artirarak sel ve taskina sebep olurken kimi yerlerde ise kurakliga neden olmaktadir. Kuraklik ve yagis azligi sadece ülkemizin karsilastigi sorun degil dünya genelini ilgilendiren bir sorun olarak karsimiza çikmaktadir. Ülkemizde bu kurakliktan nasibini alan ülkelerin basinda gelmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“7 cografi bölgede en az yagis Iç Anadolu’da”

Kartal, Ülke genelinde yagis dagilimina deginerek, “Yagislarin bölgesel bakimdan dagilisini inceledigimizde 7 cografi bölgenin en az yagis alan bölgesi olarak Iç Anadolu Bölgesi’ni görmekteyiz. Buradaki en önemli etken kuzeydeki Kuzey Anadolu Daglari ile güneyde Akdeniz’de yer alan Toros Daglari’nin bir siradag gibi uzanmasi ile nemli havalarin iç kesimlere sokulamamasidir. Kuraklik, akarsularin azalmasi, yeralti su debilerinin azalmasi ve içme sularinin yetersizligi gibi sonuçlar dogurmaktadir. Kuraklik, tarim ve sulama faaliyetlerini de olumsuz etkilemektedir. Bu tabloya baktigimizda baraj yapimlari önem kazanmaktadir. Bu da insanlarin ileride radikal kararlar alip planlamalar yapmasi gerekliligini bize gösteriyor” dedi.



“Subat ayinda yagis bekleniyor”

Dr. Ögretim Üyesi Kartal, son olarak beklenen yagisin Subat ayinda yasanacagini belirterek, “Ocak ayi baslarindan itibaren Iç Anadolu Bölgesi’nde ciddi oranda yagis beklenirken tam tersi yagislarin azaldigini görüyoruz. Bu yagislarin dönemsel kaymalarini göz önünde bulundurdugumuz zaman subat ayi gibi Iç Anadolu Bölgesi’nin beklenen yagisa kavusacagini düsünüyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile