Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenli gıda tüketiminin beslenmenin temel unsurlarından biri olduğunu söyledi.
Yaşamın temel maddesi olan besinlerin, satın almadan tüketime kadar geçen aşamalarda hijyenik koşulların yeterince sağlanamaması nedeniyle zararlı hale gelebildiğini belirten Aslan, bunun da sağlık için gizli bir tehlike oluşturduğunu kaydetti.
Aslan, sağlığı tehdit eden ve pek çok besin kaynaklı zehirlenmelerin nedeni olan bakterilerin özellikle sıcaklıkların artmasıyla üremek için uygun ortam bulduğunu ifade ederek, yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmelerin görülme sıklığında artış olduğunu bildirdi.
Yaz aylarında, çevre ve hijyen koşullarının iyi olmaması, sağlıksız besin saklama ortamları, besin hazırlanması ve pişirilmesindeki hataların, besin kaynaklı hastalıkların yaygınlaşmasına neden olabilduğunu anlatan Aslan, şöyle konuştu:
"Besin zehirlenmesi, herhangi bir yiyecek ya da içeceğin tüketimi sonucu meydana gelen enfeksiyon veya zehirlenme durumudur. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilişkili bazı faktörler, hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilir. Besin kaynaklı hastalığa herkes yakalanabilir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olanlar, bebekler, çocuklar, gebeler ve yaşlılar daha duyarlıdır. Besin zehirlenmelerinin belirtileri, hastalığa neden olan bakteri veya toksinin özelliği, besinin ne oranda bakteri veya diğer ajanlar ile kirlendiği, tüketilen miktar ve kişinin bakteriye karşı gösterdiği duyarlılığa göre değişiklik göstermekle birlikte, pek çoğunda mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, karında kramplar şeklindedir. Besin zehirlenmeleri genellikle ani başlar ve hastalık belirtisi 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilir."
Aslan, özellikle kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan, denetimsiz kirli içme suları ile bu sularla yıkanmış sebze ve meyvelerin bağırsak hastalıklarına zemin hazırladığına dikkat çekerek, "Açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyeceklerin yazın çok dikkatli tüketilmesi gerekir. Yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir" dedi.
Açıkta Satılan Gıdalara Dikkat
Diyarbakır - Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyeceklerin yazın çok dikkatli tüketilmesi gerektiğini bildirdi.