Açildiginda Türkiye'nin Dördüncü Büyük Havalimani Olacak

Açildiginda Türkiye'nin Dördüncü Büyük Havalimani Olacak

MERSIN – Tamamlandiginda Türkiye’nin dördüncü büyük havalimani olacak, İçel ve Adana basta olmak üzere çevre illere büyük katki saglamasi beklenen Çukurova Bölgesel Havalimaninin bu yil son çeyreginde açilmasi hedefleniyor. Hummali bir çalismanin devam ettigi havalimani insaatinda altyapinin yüzde 99’u, üstyapinin da yüzde 68’i tamamlandi. Çukurova Bölgesel Havalimani Proje Müdürü Ferhat Güney, “Çukurova Bölgesel Havalimani, bu bölgemizin turizmine prestij, ticaretine hiz ve güç katacak“ dedi.

Bölge halkinin uzun süredir tamamlanmasini bekledigi Çukurova Bölgesel Havalimaninda çalismalar hizla sürüyor. İçel’in Tarsus ilçesinde insasi devam eden havalimani tamamlandiginda hem yolcu hem kargo tasimaciliginda hizmet verecek. Çukurova bölgesine ihracat ve turizm alanlarinda büyük katki saglamasi hedeflenen havalimani, istihdam açisindan da bölgeyi besleyecek. Çukurova Bölgesel Havalimaninin üstyapi islerini üstlenen Kozuva Sirketler Grubunun yillik hedefledigi yolcu sayisi 12 milyon. Yatirim tamamlandiktan sonra sirket isletme süresi boyunca devlete toplam 297 milyon 100 bin Euro kira bedeli ödeyecek.

8 milyon metrekare alan üzerine kuruluyor

Çukurova Bölgesel Havalimani Proje Müdürü Ferhat Güney, insaattaki son durumu IHA muhabirine anlatti. Havalimanin 8 milyon metrekare alan üzerine kuruldugunu belirten Proje Müdürü Güney, “Havalimanimiz, bir adet 60 metre genisliginde, 3 bin 500 metre uzunlugunda ana pisti; bir adet 45 metre genisliginde, 3 bin 500 metre uzunlugunda yedek pisti; taksi yollari ile özel, kargo ve yolcu olmak üzere yaklasik 50 uçaga hizmet verebilecek apronlara sahip. Son derece ferah yasam alanlarina sahip olacak terminal binasiyla birlikte uçus kontrol binasi, VIP terminal binasi, genel havacilik terminal binasi, itfaiye binasi, kapali ve açik otoparklari ile birlikte irili ufakli yaklasik 26 bina ile terminal binamiz isletme döneminde hizmet verecek. Türkiye’de birkaç havalimaninin sahip oldugu hem karayolu hem de demiryolu ile çevre illerden ulasim son derece rahat ve hizli olacak” diye konustu.

İçel ve Adana arasinda yer alan havalimaninin iki ile de esit zaman araliginda ulasim saglama imkani sunacagini vurgulayan Güney, stratejik olarak da gerek kargo gerek yolcu dagilimlariyla güzel bir potansiyele sahip olacagini söyledi.



“Projeyi bu yilin son çeyreginde tamamlayarak havalimanimizi açmayi hedefliyoruz”

Yedi gün 24 saat esasiyla çalistiklari terminal binasi ve ek binalarda, satin almalari yapilan teknik ekipmanlariyla birlikte su an insaatin gerçeklesme oraninin yüzde 68 civarinda oldugunu belirten Güney, devam eden insaatla ilgili su bilgileri verdi:

“Su anda itfaiye binamizin kaba insaati bitti, boya imalatlarina geldiler. Garaj binamizla otopark binamiz tamamlandi. Isi güç merkezimizin kaba ve ince imalatlari tamamlandi. VIP binamizin çelik imalatlari tamamlandi, kaplama imalatlarina geçildi. Terminal binamizin ana gövde kismini büyük oranda tamamladik, çelik çati kaplamasi ile asagida duvar ve ince imalatlarimiz devam ediyor. Kuleye de basladik. Kule de zemin iyilestirmeden dolayi bir uzamaya maruz kaldik, fakat bütün olumsuzluklari hallettik, su anda zemin üstüne çiktik. Yaklasik 2-2,5 aylik bir periyotta kuleyi sizlere göstermis olacagiz. Ülkemiz geneline imza atacak bu önemli stratejik projeyi bu yilin son çeyreginde tamamlayarak havalimanimizi açmayi hedefliyoruz.”

“Çukurova Bölgesel Havalimani, bu bölgemizin turizmine prestij, ticaretine hiz ve güç katacak“

Çukurova Bölgesel Havalimaninin, basta İçel ve Adana olmak üzere Akdeniz Bölgesi ve Türkiye için stratejik öneme sahip bir proje oldugunu vurgulayan Güney, “İçel ve Adana illerinin yaklasik 2 milyar dolarlik ticaret hacminin oldugunu biliyoruz. Havalimaninin isletmeye alinmasiyla birlikte burada yasanacak kargo trafigiyle bu ticaret hacminin iki katina çikacagi düsünülmektedir. Kargo olarak her türlü uçagin inebilecegi, apronlarda bu uçaklara gerekli servislerin yapilabilecegi, buradan kargo yüklerini aldiktan sonra oyalanmadan kalkip uçabilecekleri bir meydan olacak. Çukurova Bölgesel Havalimani, Türkiye’nin kargoda ikinci büyük ‘hub’i ve Orta Dogu’ya açilan kapisi olacak. Ihracat rakamlarinda yasanacak artis bölgeye hem istihdam hem de refah olarak geri dönecek. Bir bölgede ticaretin ve turizmin gelismesi için ihtiyaç duyulan en önemli sey havalimani, demiryolu ve liman baglantilaridir. Bu üç ana unsurun da Çukurova Bölgesel Havalimani projesinde var oldugunu görüyoruz. Çukurova Bölgesel Havalimani, bu bölgemizin turizmine prestij, ticaretine hiz ve güç katacak” ifadelerini kullandi.

“Isletme döneminde yaklasik 3 bin kisiyi istihdam edecek”

Çukurova Bölgesel Havalimaninin yapiminin, yaklasik 12 milyon yolcuya hizmet verecek sekilde planlandigini, ileriki yillarda yolcu sayisinin artmasi halinde genisleme senaryolarinin da simdiden hazir oldugunu anlatan Güney, “Su an için yaklasik bin kisiyle çalismalarimiz devam ediyor. Gelen elektrik, mekanik ekiplerinin artmasiyla birlikte bu sayi bin 500’ün üzerine çikacak. Isletme döneminde de yaklasik 3 bin kisiyi istihdam edecek olan havalimanimiz, bölge ve ülke genelinde direkt ve endirekt yollardan birçok kisiye is olanagi saglayacak. Havalimanimiz kendine yetecek elektrik enerjisini üretecek, ayni zamanda kullanilan sular aritilarak peyzaj ve sulama alanlarinda tekrar kullanilacak. Böylelikle dogaya olan duyarliligimizi bir kez daha göstermis olacagiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile