Son bir yıl içinde Mardin'de 10 fabrika açılırken, 20 fabrikanın kurulması için de başvurularda bulunuldu.
Demokratik açılımla birlikte ekonomik teşvik programı ve Irak ile Suriye'yle hızla geliştirilen ticari ilişkiler bu iki ülkeye sınır komşusu olan Mardin'e son bir yıl içinde 10 fabrikanın kurulmasını sağladı.
Önce Irak, ardından da Suriye ile ilişkilerin gelişmesiyle bu iki ülkeye gümrük kapısı bulunan Mardin Organize Sanayi Bölgesi'ne (MOSB) makarnadan una, seramikten tekstile kadar çeşitli alanlarda yatırım yapmak isteyen 20 yerli ve yabancı yatırımcı son bir yılda başvuru yaptı. Bu yatırım ve başvurular TÜİK verilerine göre yüzde 17'lik işsizlik oranı ile Türkiye'de 7'nci sırada bulunan Mardin'de heyecan oluşturdu. 15 girişimci, işbirliği yaparak Organize Sanayi Bölgesi'nde 3,5 milyon dolarlık parke taşı ve bimsblok preket fabrikası kurdu. Irak ve Suriye'ye ihracat yapan fabrikada 26 kişi istihdam edildi.
Son olarak Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük, Türkiye'nin ise en kapsamlı üçüncü uzmanlık merkezi olma özelliğini taşıyan Martest Analiz Laboratuarları, Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde kuruldu.
Kontrol hizmetlerinin özel laboratuarlarda yapılmasına imkan veren yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretici ve tüketicilerin talep ettikleri gıda, (mikrobiyoloji) toprak, bitki, gübre, çevre (baca gazı ölçümü, gürültü ölçümü, partikül ölçümü), su (içme, atık ve sulama suyu), madenlerin kimyasal ve fiziksel analizlerinin yapılabilirliği noktasında Martest Analiz Laboratuarları aynı merkezde topladığı 10 ayrı laboratuarı ile bu ihtiyacı karşılama hedefi ile faaliyetlerine başladı.
İHRACATÇILARIN HİZMETİNDE
Laboratuarlar hakkında bilgi veren Genel Müdür Halit Karaboğa, "Laboratuarda, katkı-kalıntı, mikrobiyoloji ve genel kimyasal analizler yapılabilecek. Bu laboratuar, gıda analizleri yaparak gıda kontrol hizmetlerine yardım etmenin yanında, üretici-sanayici-ihracatçının ihtiyaç duyacakları alanlarda proje çalışmaları da yapacak. KOBİ'ler için Ar-Ge hizmetleri de verecektir." dedi.
Sınır il olması hasebiyle özellikle Irak ve Suriye ile iş yapan ihracatçıların güvenilir ve hızlı analiz ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş olan laboratuarlarının, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirildiğini belirten Karaboğa, gıda laboratuarlarında ayrıca pestisit, aflatoksin, başta olmak üzere, ağır metal ve mikrobiyolojik analizlerin yapılabileceğini ve akreditasyon sürecinin tamamlanması ile uluslararası alanda bilimsel yetkinliklerini ortaya koyacaklarına dikkat çekti.
2 BİN METREKARE KAPALI ALANDA KURULDU
İki bin metre kara kapalı alanda kurulan Martest Analiz Laboratuarları'nda, alanında uzman lisans derecesine sahip gıda mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, mikrobiyolog, ziraat mühendisi ile teknikerlerin çalıştığı 43'ü teknik toplam 63 kişi istihdam ediliyor.
Uluslararası kabul görmüş standartlarda analiz hizmeti verdiklerini belirten Karaboğa, "Uzmanlık alanlarımız: gıda, (mikrobiyoloji) toprak, bitki, gübre, çevre (baca gazı ölçümü, gürültü ölçümü, partikül ölçümü), su (içme, atık ve sulama suyu) ve maden analizidir. Sadece gıda laboratuarımızda 300'ün üzerinde gıda çeşidi analizini ve toprak analiz laboratuarımızda 50'nin üzerinde toprak çeşidinin analizini yapabileceğiz. Bunun yanında gıdalardaki tarım ilaçlarının yani pestisit kalıntılarının ve miktarlarının kimyasal olarak tayini ve elde edilen sonuçların insan sağlığına zararlı olup olmadığının tespitidir. Bu analizleri sebze ve meyveler başta olmak üzere tüm gıda maddelerinde yapabiliyoruz. İhracata giden ürünler için tüm dünya ülkelerinde kabul edilen raporlar düzenliyoruz." diye konuştu.
EN AVANTAJLI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
Mardin İşadamları Derneği Başkanı Nasır Duyan ise son bir yıl içinde artan talepleri göz önünde bulundurarak hem mevcut sanayi bölgesini büyütmek hem de yeni bir organize sanayi bölgesinin kurulması için valiliğe başvurduklarını söyledi.
Hükümetin yaptığı açılımın özellikle sınıra komşu olan illere hareket getirdiğini dikkat çeken Duyan, bölgedeki terör eylemlerinin bitirilmesi için ekonomik kalkınmanın gerektiğini vurguladı.
Irak ve Suriye ile ilişkilerin düzelmesi ve ticaret olanağının artması ile ertelenen yatırımların harekete geçirildiğini ifade eden Duyan, "Yeni organize sanayi bölgesini açmak için başvuruda bulunduk. Yeni yatırım taleplerini bundan böyle ikinci bölgeye aktaracağız. Mardin, iki ülkeye sınır olması ve gümrük kapısının bulunmasının yanında altyapısı ile de avantajlı. Bölgeye doğalgaz bir iki ay sonra geliyor. Ayrıca organize sanayi bölgesinin bir kilometre uzağında demiryolu hattı var. Yani buradan Türkiye'nin her yerine ve yurt dışına rahatlı ulaşılabiliyor." şeklinde konuştu.
Açılım Mardin ekonomisini canlandırdı
Demokratik açılım ve Suriye ile vize uygulamasının kaldırılması Mardin ekonomisini pozitif olarak etkiledi.