İşletme ve Yönetim Danışmanı Dr. Rüştü Bozkurt’un moderatörlüğünü yaptığı Ortak Akıl toplantısında MÜSİAD Samsun Şubesi Başkanı Erkan Malkoç, Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Genççakır, Türkiye Perakendeciler Dernekleri Federasyonu Bülent Erhan, Karadeniz Perakendeciler Federasyonu Başkanı Osman Kalafat, perakende sektörünün temsilcileri ve sanayiciler hazır bulundu.
Dünyada her şeyin hızlı bir değişim süreci içerisinde olduğunu ve bu değişimden perakende sektörünün de etkilendiğinin altını çizen Bozkurt, “Bundan 30 yıl evvel ileride bakkal amca sorunu çıkacak desek kimse inanmazdı. Tüm bu değişmeye, gelişmeye karşı elimizde ne silah var? Ne yapacağız? Böylesine büyük değişimlerin tek bir silahı var; sürekli işimizi sorgulamak. Bugünün en büyük silahı en büyük gücü ne yapıyorum niçin yapıyorum, nasıl yapıyorum, en büyük silah bunlar. Sizlere Karacaoğlan’ın bir sözünü hatırlatmak istiyorum; ‘Cehennem yerinde hiç ateş yoktur- Gidenler ateşi kendileri götürür.’ Biz de kendi ateşimizi götürmemek için diyaloglarımızı artırarak enerjimizi etkin bir şekilde kullanarak çözümü birlikte bulmalıyız” dedi.
KASİF Başkanı Osman Reis de toplantı da yaptığı konuşmada perakende sektörünün sorunlarının çok geniş bir kitleyi ilgilendirdiğini ve bu soruna çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi.
Yapılacak yasal düzenlemelerin bakkal ve benzeri küçük ölçekli perakendecilerin problemlerini çözmede tek başına yeterli olamayacağını söyleyen KASİAD Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu da, değişen dünya şartları içerisinde küçük esnafa da büyük sorumluluklar düştüğünü vurgulayarak, “Bakkal-süpermarketler arası rekabette son kararı müşterinin vereceği unutulmadan; tüketicilere para, zaman ve enerji tasarrufu sağlayabilen, sabahın erken saatlerinden gecenin geç vakitlerine kadar açık olan, gerektiğinde evlere servis yapan, müşterisine bir komşu kadar yakın, güler yüzlü, icabında veresiye veren, temizlik ve hijyenik şartlara azami ölçüde dikkat eden, müşterisini düğününde ve cenazesinde yalnız bırakmayan, ışıkları yanınca mahallenin emniyetini sağlayan, sosyal hayatın bir parçası ve çoğulcu demokrasinin sigortası olan gerçek esnaflar ayakta kalacaktır” dedi.
Ortak akıl toplantısında yapılan tartışmalarda sektörün acımaz rekabetle karşı karşıya kaldığı, spot satışlardan etkilendiği, kar marjlarının sürekli düştüğü dile getirildi.
Çok uluslu büyük perakende şirketlerinin ülkemize gelmesinden sonra spot satışların yaygınlaşması sermaye yetersizliği olan yerel perakendecileri baskı altına aldığı vurgulandı.
Perakendeciler Ortak Akıl toplantısında fatura-fiyat dengesizliği, fiyat- maliyet hesaplarının açıklanmaması, AVM yasa tasarısının gecikmesi, gözetim ve denetim eksikliğinden yakınıldı. Ortak akıl toplantısında yerel perakendecilerin kalifiye eleman sorunları bulunduğu, işbirlikleri yaparak kendilerini yenilememe sorunlarının ortaya çıktığı tartışıldı.
Toplantıda büyük alışveriş merkezlerinin kent dışına çıkarılması, çalışma gün ve saatlerine sınırlama getirilmesi gerektiği bu nedenle de AVM yasasının bir an önce çıkartılması istendi. Perakendeciler hazineye ait alanların büyük alışveriş merkezlerine verilmemesi gerektiğini, bu nedenle imar planlarında gösterilmeyen yerlere alışveriş merkezi açılmamasını istediler.
Ortak akıl toplantısında katılımcılar yerel ölçekte bir dizi ortak önerinin altını çizdiler. Yerel üreticilerin kategori bazında birleşmeleri, ödünsüz ve adaletli denetimin kolaylaştırılması, private label uygulamasının uğrattığı haksızlığın ortadan kaldırılması, yanıltıcı reklamlara izin verilmemesi, kamu kurumlarının özel sektör faaliyeti olan, gıda perakendeciliği yapmaları, tüketim kooperatifi, kantin işletmelerinin önlenmesi gibi taleplerde bulunuldu.
Ortak akıl toplantısında Samsun ve yöresinin perakende ticareti açısından üstünlükleri ve zayıflıkları teker teker değerlendirildi. Bireyler ve sivil toplum kuruluşlarının bu sorunları tek başlarına çözemeyeceği işlerliği olan bir sistem için birlikte çalışmanın gerektiği vurgulandı. Bu aşamadan sonra genel toplantılar yerine potansiyeli olan alanlarda projeler üzerinde odaklanan toplantılar yapılması üzerinde duruldu .
Acımasız Rekabet Yerel Perakendecileri Korkutuyor
Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) ve Karadeniz Sanayici İşadamları Derneği’nin (KASİAD) ortaklaşa düzenlediği ‘Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar, Zincir Marketler ve Bakkaliye Sektörünün Geleceği’ konulu ortak akıl toplantısı KASİAD’da yapıldı.