Adalar'a Tahsis Edilen Tek Kurban Kesim Alanina Adalilardan Tepki

Adalar'a Tahsis Edilen Tek Kurban Kesim Alanina Adalilardan Tepki

Adalar ilçesinde geçmis dönemlerde her adada kurban kesilebilirken, bu sene kurban kesiminin yalnizca Büyükada’da gerçeklesebilecek olmasi, kurban kesmek isteyen ada halkindan tepki çekti. Adalar’daki her mahallede kurban kesim ve satis alani olusturulmasi için AK Parti Adalar Ilçe Baskani Sina Sen, Adalar Belediyesi’ne çagrida bulundu.

Adalar ilçesinde Kurban Bayrami için kurban kesme görevini yerine getirmek isteyen Müslüman vatandaslar geçmis dönemlerde her adaya ugrayan çikarma gemileriyle kurbanlarini alarak kendi bahçelerinde kesim islemini gerçeklestirebiliyorlardi. Bu sene ise yaklasan Kurban Bayrami öncesinde, 5 mahalleden olusan Adalar ilçesi için belediye tarafindan belirlenen tek kurban kesim ve satis alani Büyükada’da bulunuyor. Bununla birlikte Kinaliada ve Burgazada’da kurban satis ve kesim alani bulunmazken Heybeliada’da Adalar Kaymakami Dr. Mustafa Ayhan ve Ilçe Gida Orman ve Tarim Müdürü Dr. Feramis Çiftçi’nin gayretiyle Heybeliada ormanlik alaninda sadece küçükbas hayvanlarin satisina izin verilen bir alan kuruldu. Heybeliada’daki küçükbas kurbanlik satim alani kameralarla da görüntülendi.

Öte yandan, Büyükada disinda yasayan ada sakinleri, yalnizca Büyükada’da kurban kesim alani olmasina büyük tepki gösterdi. Vapur disinda ulasim olmayan Adalar Ilçesi’nde her mahalleye kurban kesim alani tahsis edilmesi için AK Parti Adalar Ilçe Baskani Sina Sen, Adalar Belediyesi’ne çagrida bulundu.

“Müslüman vatandaslarimiz dini vecibelerini yerine getirememekle karsi karsiya”

Adalar Belediyesi’ne çagrida bulunan AK Parti Adalar Ilçe Baskani Sina Sen, “Adalar, Istanbul’un bir ilçesi ve 5 mahalleden olusuyor. Burada her ada, Kinali, Burgaz, Heybeli bir mahalle. Büyükada’da 2 tane mahalle var. Bunlar, Nizam ve Maden Mahallesi. Malumunuz sali günü itibariyla da Kurban Bayramimizi icra edecegiz. Bu vesileyle de Adalar’da insanlarimiz, vatandaslarimiz, Müslüman vatandaslarimiz dini vecibelerini yerine getirecekler. Bununla alakali olarak Büyükada’da bir kurban satis yeri ve kurban kesim yeri olusturuldu. Ama baktigimiz zaman Heybeliada’da, Burgazada’da ve Kinaliada’da bunlarla ilgili herhangi bir çalisma 2 gün evveline kadar yapilmamisti. Heybeliada’da Sayin Kaymakamimiz, Adalar Kaymakami’nin ve Tarim Ilçe Müdürü’nün gayretleriyle bir ormanlik alanda sadece küçükbas hayvan satisina izin verilecek bir alan olusturuldu. Burgaz ve Kinali’da o da yok. Geçmis dönemlerde buraya çikarma gemisiyle vatandaslarimiz kendi imkanlariyla tedarik ettikleri kurbanlik hayvanlarini Adalar’a getiriyorlardi. Kendi bahçelerinde de bunlarin kesimlerini gerçeklestiriyorlardi. Simdi baktiginiz zaman yine Kinaliada’ya hem küçükbas hem de büyükbasin girisi yasak. Burgaz’da ve Heybeli’de de ayni sekilde. Dolayisiyla burada gerçekten Müslüman vatandaslarimizin dini vecibeleri yerine getirememekle karsi karsiya birakilmis bir durum var” diye konustu.



“Her mahallede belediye tarafindan bir hayvan kesim alani olusturulmali”

Sözlerine devam eden Sina Sen, “Kurban kesim alani konusunda belediyenin bir aksiyon almadigini görüyoruz. En basitinden, Kinaliada’da tas ocaklari denen bir mevki var. Sehrin merkezinden uzak. Burada vatandaslarimiza belediye tarafindan böyle bir imkan sunulabilir. Vatandaslarimiz böyle bir hizmeti alarak dini vecibelerini de yerine getirmis olabilirler. Ama Kurban Bayrami’na birkaç günlük zaman dilimi kalmasina ragmen böyle bir aksiyon söz konusu degil. Dolayisiyla da vatandaslarimiz dini vecibelerini yerine getirememekten de hakikaten üzüntü duymaktadirlar. Bir an evvel bu konuya çözüm bulunmasini vatandaslarimiz arzu etmektedir. Çünkü bu magduriyetin veyahut da insanlarin bu isi hayata sokamamalarinin söyle bir durumu var; bir vatandas hayvanini, Büyükada’da Aya Nikola mevkiindeki yere hayvanini getirip kesimini yaptirmasi gerekli. Burada kestikten sonra bunlari posetlerle iskeleye getirmesi, buradan vapurlarla 35-45 dakika arasinda sürebilecek bir yolculukla Kinaliada’ya götürmesi, 30 dakikalik bir zaman diliminde Burgaz’a götürmesi çok uygulanabilir bir durum degil. Hakikaten adada yasayan, yaz kis burada ikamet eden vatandaslar, bu dini görevini yerine getirmek isteyenlerin bunu yapamamasi, bunlari zorlayici sebeplerle hayata geçirememesinin üzüntüsünü yasamaktalar. Dolayisiyla her mahallede belediye tarafindan bir hayvan kesim alani olusturulmali ve veterinerlik hizmetlerinden yararlandirilmalidirlar. Müslüman vatandaslarimiz da kurban vecibelerini yerine getirmeyi arzu etmektedirler” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile