Adalet Bakanı Ergin: YAŞ'da anayasa ve yasalar çerçevesinde tutumlar sergilendi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yüksek Askeri Şura(YAŞ) kararlarında olağanüstü bir durumun olmadığını belirterek, "YAŞ bir devlet krizine dönüşmedi, an

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yüksek Askeri Şura(YAŞ) kararlarında olağanüstü bir durumun olmadığını belirterek, "YAŞ bir devlet krizine dönüşmedi, anayasa ve yasalar çerçevesinde tutumlar sergilendi.Gerçekleşen kararlar öngörülecek bir ihtimaldi." dedi.

Ergin, Kanal A'da yayınlanan 'Görüş Farkı' programında 4 gün süren YAŞ toplantıları ve eleştirilerle ilgili konuştu. YAŞ toplantıları arasında Başbakan Erdoğan'la sık sık ikili görüşmeler yapan Sadullah Ergin, Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmemesini "Her şey anayasaya uygun olarak yapılmaktadır. Burada bir teklif yapılmıştır fakat belli unsurlar onay makamınca uygun görülmemiştir."sözleriyle değerlendirdi. YAŞ kararlarıyla ilgili olağanüstü bir durum olmadığını vurgulayan Bakan Ergin, "Kararlar yapılan çalışmaların sonucu. YAŞ bir devlet krizine dönüşmedi, anayasa ve yasalar çerçevesinde tutumlar sergilendi. Herşey kurallar çerçevesinde işliyor. Süreç kendi içinde çözümünü üretecektir." ifadelerini kullandı.

Başbakanlığın, Cumhurbaşkanlığının, Bakanların bu süreç içerisindesembolik imza makamları olmadığını ifade eden Ergin, "Bu karar sürecinin birer parçası her bir aşaması. Dolayısıyla bunlar anayasal ve yasal bir çalışma metodu içerisinde yapılan hususlar. Burada teklif yapılmış olabilir, bu teklif içerisinde belli unsurlar onay makamları tarafından uygun görülmemiş olabilir. Gerçekleşen kararlar öngörülecek bir ihtimaldi." dedi.

"ANAYASA MAHKEMESİ VE HSYK İLE İLGİLİ ADIMLAR DOĞRU ADIMLARDIR"

Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'nin demokratikleştiğni ve adalet konusunda da çok iyi yerlere gittiğini anlatan Ergin, "Yargıda çifte standart hükümetimiz döneminde hiç olmadığı kadar tarafsızlaştı ve çifte standart gittikçe azalıyor." diye konuştu.

AK Parti'nin yargıyı ele geçirmek istediği yönündeki eleştirilere de cevap veren Ergin, "Bunların tamamı afaki düşünceler. Anayasa Mahkemesinin bir çok ülkede üyelerinin çoğunu parlamento atar. HSYK ile ilgili ise yaptığımız düzenlemeler daha bağımsız bir yargıyı hedefliyoruz ve yürütmenin etkisini azaltıyoruz. Dünyaya baktığımızda ise Venedik Konseyi ise yaptığımız değişiklikleri olumlu buldu ve bizim kriterlerimize yakın düzenlemelerdir dedi. Dünyadaki otoriteler bunun doğru yönde bir adım olduğunu söylerken bizdeki muhalelefet karşı çıkıp bir öneride getirmiyor. Hem Anayasa Mahkemis ve HSYK ile ilgili adımlarımız doğru adımlardır ama hala yetirli değildir. Parlamentonun çok daha fazla etkisi olmalıydı."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile