Giresun ziyareti kapsaminda Giresun Valiligi, Giresun Adliye Sarayi, Giresun Belediyesi ile AK Parti ve MHP Il Baskanliklarini ziyaret eden Adalet Bakani Yilmaz Tunç, ardindan Teyyaredüzü Mahallesi’nde eski E Tipi Cezaevi’nin bulundugu alana yapilacak olan Giresun Adalet Sarayi’nin temel atma törenine katildi.
Törende konusan Bakan Tunç, Türkiye’nin son 22 yilda almis oldugu mesafeye dikkat çekerek, “Adaletin tecellisi hukuk devletinde mümkündür. Hukuk devleti olabilmek için de tarafsiz ve bagimsiz yargi sarttir. Tabii tarafsiz ve bagimsiz yarginin da adaleti tecelli edebilmesi için önemli unsurlara ihtiyaci vardir. Tabii bunlardan en basi insan kaynagi hakim, savci ve avukat, etkin çalisan kaliteli meslek mensuplarimiz ve yine o meslek mensuplarinin çalisacagi fiziki mekanlar ve bu fiziki mekanlarin donanimi, teknolojik imkanlar ve tabii burada uygulanacak olan mevzuatin ihtiyaca cevap veren mevzuat kanunlari olmasi. Bu noktada tabii üç noktayi ele aldigimiz zaman özellikle fiziki mekanlar bakimindan Türkiye’nin 22 yilda nereden nereye geldigi hepimizin malumu” ifadelerini kullandi.
Yeni adalet sarayinda 34 hakim ve 39 savci görev yapabilecek
Açiklamasinda yeni yapilacak adalet sarayiyla ilgili detaylara da yer veren Tunç, “Bugün Giresun’da 35 bin metrekare kapali alana sahip olan ve teknolojinin tüm imkanlarinin içerisinde bulunacagi ve içerisinde özellikle 34 hakim ve 39 savcinin görev yapabilecegi, icra müdürlükleriyle, adli destek ve magdur hizmetleri müdürlükleri ile denetimli serbestlik birimleriyle, 33 adet durusma salonuyla bodrum, zemin kat üzerine 4 kat ve yemekhane katiyla beraber ve muhtesem bir mimarisi var. Özellikle özenerek yapilmis bir mimari ve geçmis dönem milletvekillerimizin, yeni dönem milletvekillerimizin, bassavciligimizin, komisyon baskanligimizin, bakanligimizin, özellikle Giresun adalet teskilatimiza yakisir bir mimaride olmasi ve Giresun’u en güzel sekilde temsil etmesi açisindan önemli bir eseri bugün yargimizin hizmetine sunuyoruz” seklinde konustu.
“Adalet sarayi sayimizi yüzde 99 artirdik”
AK Parti iktidari öncesi Türkiye genelinde 78 olan müstakil adalet sarayi sayisinin 366’ya çikarildiginin altini çizen Tunç, “Türkiye genelinde 2002’de 78 tane müstakil adalet sarayi vardi. Bugün baktigimiz zaman 366 adet müstakil adalet sarayi var. Tabii bu adalet saraylarimizda mahkeme sayilarimizda da yüzde 99’luk bir artis saglandi. Idari yargida da yine yüzde 51’lik artis sagladik. Bölge adliye mahkemelerini kurarak ülkemizde 3 dereceli bir sistemi yürürlüge koyduk. Istinaf mahkemelerimiz de yürürlüge girmis oldu. Tabii yargi teskilatimizin fiziki mekanlari dendiginde sadece mahkemelerimiz degil, adli tip teskilatimiz, sadece 25 ilde adli tip teskilatimiz varken bugün 81 vilayetimizde adli tip hizmetleri, bilirkisilik hizmetleri vermeye devam ediyor. Yine ceza infaz sistemimiz de özellikle adaletin tecellisi dedigimiz zaman bu sorusturma, kovusturma ve infaz asamasinda meydana geliyor. Yani suçun unsurlarinin arastirilmasi, suçlunun ortaya çikarilmasi, yargilama asamasi ve sonrasindaki infaz asamasi. Hepsi de ceza adaletinin sistemi içerisinde olan hususlar. Dolayisiyla ceza infaz sistemi, ceza infaz kosullari, bunlarda da önemli ilerlemeler saglandi” dedi.
“Gelecek vaat eden yargi mensuplarimiz mevcut”
2002 yilindan bugüne hakim ve savci sayilarinda artis oldugunu açiklayan Bakan Tunç, ”2002 yilinda 9 bin civarinda hakim-savcimiz varken, bugün bu sayi 24 bine ulasti. Sayimizi giderek artiriyoruz. Genç bir kadromuz var. Yüzde 70’i 10 yilin altinda kideme sahip, yüzde 45’i de 5 yilin altinda kideme sahip. Gelece vadeden bir yargi teskilatimiz söz konusu. Bu teskilatimizi daha da güçlendirmenin yollarini aramaya ve uygulamaya devam ediyoruz. Önemli mevzuat degisiklikleri yaptik bu konuda. Yargi reformu strateji belgelerinde düzenledigimiz özellikle kürsüdeki kardeslerimizi daha donanimli hale getirecek uygulamalari baslattik. Hukuk mesleklerine giris sinavi bunlardan bir tanesi. Hukuk fakültelerindeki egitim kalitesinin artirilmasi noktasindaki çalismalarimiz, kontenjanlarla ilgili, YÖK ile ilgili devam eden görüsmelerimiz, hem hukuk egitiminin kalitesi hukuktan mezun olan kardeslerimizin bir ön elemeye tabi tutularak hukuk mesleklerine giris sinavini kazananlarin avukatlik stajina baslayabilmesi ve hakimlik ve savcilik sinavina girebilmesi noktasindaki sinavi da 2024 yilindan itibaren uygulamaya koyuyoruz. Yürürlüge giris tarihi 2024. Insallah eylül, ekim gibi bu ilk sinavi gerçeklestirmis olacagiz” diye konustu.
Giresun’un birçok ilçesine adalet sarayi kazandirildi
Giresun’un birçok ilçesine adalet sarayi kazandirdiklarini belirten Tunç, “Bugün burada temelini attigimiz adalet sarayimiz, 700 gün gibi bir sürede insallah insaati tamamlanacak. Görele adalet binasi kazandirmistik. Tirebolu ilçemize kazandirmistik. Espiye ilçemizde kazandirmistik. Bulancak ilçemizde kazandirmistik. 2018 yilinda Espiye’ye 79 bin 595 metrekare kapali alana sahip bir cezaevi kazandirmistik. Simdi Sebinkarahisar’da ihalesini 22 Nisan’da gerçeklestiriyoruz. Oranin da önemli bir ihtiyacini insallah karsilamis olacagiz. Dereli’de sel afetinden sonra hükümet binamizin içerisinde insa edilen adalet binamiza ayrilan yer var. Onun da insaati bitmek üzere” diye konustu.
Yeni yapilacak adalet sarayinin yani sira burada görev yapacak hakim ve savcilar için konut yapimi müjdesi de veren Tunç, “Giresun’a bos gelmedik. Sadece bir temel atma olmasin dedik. Mübarek Ramazan’da Giresunlu hemsehrilerimize 116 milyon lira degerinde 36 tane hakim savci konutumuzu Giresun’umuza kazandirdik” seklinde konustu.
Programin ardindan yikimina baslanacak eski cezaevinin duvarina sembolik balyoz vurma islemi gerçeklestiren Bakan Tunç, karayolu ile Giresun’dan Rize’ye hareket etti.
Adalet Bakani Tunç Açiklamasi '2002 Yilinda 9 Bin Civarinda Hakim-Savcimiz Varken, Bugün Bu Sayi 24 Bine Ulasti'
Adalet Bakani Yilmaz Tunç, Giresun’da eski E Tipi Kapali Cezaevi’nin yikilip yerine yapilacak adalet sarayi için düzenlenen törene katildi. Bakan Tunç, ”2002 yilinda 9 bin civarinda hakim-savcimiz varken, bugün bu sayi 24 bine ulasti" dedi.