Adalet Bakani Tunç Açiklamasi 'AIHM'in Ihlal Kararlarini Ortalamanin Üstünde Uygulayan Ülke Türkiye'

Adalet Bakani Tunç Açiklamasi 'AIHM'in Ihlal Kararlarini Ortalamanin Üstünde Uygulayan Ülke Türkiye'

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nin (AIHM) Türkiye ile ilgili ihlal kararlarina iliskin, "Yerine getirme orani yüzde 88,95. Tüm üyelerin ortalamasi yüzde 79. Yani AIHM kararlarini, AIHM’in ihlal kararlarini ortalamanin üstünde uygulayan ülke Türkiye. Ülkeler ortalamasinin 10 puan üstündeyiz” dedi.

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, medya temsilcileriyle Gölbasi’nda bulunan Hakimevi’nde bir araya geldi. Program sonrasi gazetecilerin sorularini yanitlayan Bakan Tunç, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nin (AIHM) ihlal kararlari, kira sözlesmeleri, FETÖ ve Ankara’daki terör saldiri girisimine iliskin açiklamalarda bulundu. AIHM ihlal kararlarini degerlendiren Bakan Tunç, “AIHM kararlarinin özellikle sadece belli bazi davalar bakimindan Türkiye, AIHM kararlarini uygulamayan bir ülke gibi gösteriliyor. Gerçek rakamlari ben size söyleyeyim. Tüm ülkeler bakimindan Bakanlar Komitesi’ne gönderilen dosya sayisi 31 bin 303, tüm ülkeler, üye ülkeler. Icrasi tamamlanan yani hak ihlali verilip icrasi tamamlanan dosya sayisi 24 bin 854. Icrasi devam eden dosya sayisi, henüz yerine getirilmemis 6 bin 449. Yerine getirme orani yüzde 79,39 tüm ülkeler bakimindan. Türkiye olarak Bakanlar Komitesi’ne gönderilen dosya sayimiz 4 bin 336. Yani hak ihlali verilmis yerine getiremedigimiz dosya sayisi 4 bin 336. Icrasi tamamlanan dosya sayisi 3 bin 857. Yani Bakanlar Komitesi’ne gitmis, icrayi tamamlamisiz. Icrasi devam eden 479 var. Oranimiz yüzde 88,95. Yani yerine getirme orani yüzde 88,95. Tüm üyelerin ortalamasi yüzde 79. Türkiye’nin ortalamasi yüzde 89. Yani AIHM kararlarini, AIHM’in ihlal kararlarini ortalamanin üstünde uygulayan ülke Türkiye. Ülkeler ortalamasinin 10 puan üstündeyiz” dedi.

Bakan Tunç, 28 terör örgütü mensubunun iadesini istediklerini fakat Isveç’in 22’sini reddettigini belirterek, "Isveç’ten 28 terör suçlusunun iadesini istedik, 22’si reddedildi. Ortaginizin güvenligini tehdit eden terör örgütüne ev sahipligi yaparsaniz, teröristleri iade etmezseniz NATO üyeliginde olumlu ilerleme söz konusu olmaz" ifadelerini kullandi.

“Sorusturma devam ediyor”

Ankara’da 1 Ekim’deki terör saldiri girisimine de deginen Bakan Tunç, sorusturmanin detayli bir sekilde devam ettigini ifade ederek, ”Nasil geldiler, nereden geldiler, plaka takip sistemleri, tüm bunlar detayli bir sekilde inceleniyor. Terör örgütü PKK’nin yaptigi noktasinda bir tereddüt söz konusu degil zaten. Onlar da üstlendi terör örgütü ve burada herhangi bir yani o süreç içerisinde tabii plaka takip sistemlerine takilmamasi, herhalde ara yollardan sabaha kadar yolculuk yaptiklarina göre üç dört saatlik yolu. Dolayisiyla tüm bunlar adli sorusturma neticesinde ortaya çikacak hususlar. Yani detaylarina su anda hiç kimse vakif olamaz, çünkü dosya bakimindan bunu adli süreçleri takip eden görevlilerimiz inceliyorlar ve sonuçta da detaylari da ortaya çikacaktir adli sorusturma sonrasinda” dedi.



“Kira uyusmazliklarindan kaynaklanan 29 bin 906 basvuru olmus”

Gazetecilerin kira uyusmazliklari ve arabuluculukla ilgili sorusu üzerine Tunç, “Kira konusu gerçekten özellikle büyük sehirlerde vatandaslarimizi çok sikintiya sokan bir konu. Bu anlamda yüzde 25 sinir vardi. Bu yüzde 25’lik siniri biz bir yil daha uzattik. Tabii uzattigimizda ev sahiplerinden özellikle eski kiracilar bakimindan bir takim serzenisler söz konusu oldu. Ama sonrasinda tabii 1 Eylül’den itibaren zorunlu arabuluculuk sistemine dahil ettik kira davalarini. Sayilar su ana kadar 1 Eylül’den son bu sabaha kadar sayilar bunlar. Yani dün aksamki son veriler kira uyusmazliklarindan kaynaklanan 29 bin 906 basvuru olmus. Ortakligin giderilmesinden kaynaklanan 4 bin 404 basvuru. Kat mülkiyetinden kaynaklanan bin 878 basvuru. Komsuluk hukukundan kaynaklanan 408 basvuru. Tarimsal üretim sözlesmelerinden 142 basvuru. Toplam basvuru 36 bin 738. Kira uyusmazliklarinda anlasma sayisi 2 bin 817, anlasamama sayisi 2 bin 157. Toplam sonuçlanan dosya 4 bin 974. Yani 29 bin 906’nin 4 bin 974’ü sonuçlandi. Yani anlasma sayisinin anlasmama sayisindan önde oldugunu görüyoruz. Bu da iste 29 bin bin dosya sonuçlandiginda anlasma sayisi eger fazla çikarsa bu da kira anlaminda olumlu bir gelismedir” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile