Adalet Bakani Tunç Açiklamasi 'Deprem Sorusturmasinda 351 Tutuklama Gerçeklesti'

Adalet Bakani Tunç Açiklamasi 'Deprem Sorusturmasinda 351 Tutuklama Gerçeklesti'

Kahramanmaras’ta konusan Adalet Bakani Yilmaz Tunç, “Toplamda 11 vilayetimizde bin 757 süpheli hakkinda islem yapilmisti, 351 tutuklama gerçeklesti. Toplam 118 müteahhit, 192 yapi sorumlusu, 23 yapi sahibi su anda ceza sorusturmasi çerçevesinde tutuklu durumdalar" dedi.

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, 6 Subat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaras’ta valiligi ziyaret ederek, deprem süreci ile ilgili önemli bilgiler verdi. Asrin felaketi sonrasi 11 ilde 984 bilirkisinin görevlendirildigini ve raporlarin gerekli yerlere ulastirildigini belirten Bakan Tunç, “Hasar durumu olarak bütün deprem bölgesinde 15 adliye binamiz agir hasar almisti, 49 adliye binamiz orta ve az hasarliydi, 11 adliye binamiz içerisinde hasar gören hükümet konagi içerisindeydi. Agir hasarli binalarin yerine yenisinin yapilmasi için çalismalari baslattik ve ihale süreci basladi.

Az hasarli olanlara ise tadilatlari yapip hizmet vermesini sagladik. Adliye çalisanlarimiz için konut yapimi söz konusu oldu ve bu bölgelerde lojmanlar da hasar görünce çalisanlarimizin ikamet edecegi konutlarin yapimi da basladik. 15 cezaevimiz hasarsiz, 56 cezaevimiz az hasarli, 3 orta hasarli ve 11 cezaevimiz agir hasarli olarak kapatilmak durumunda kaldi. Bu cezaevlerinde bulunan 12 bin tutuklu ve hükümlüleri de baska cezaevlerine nakil etmek durumunda kaldik. Deprem bölgelerinde yeni mahkeme binalarinin kurulmasi gerekiyordu çünkü hem sorusturmalar hem de delil tespitleri ile ilgili açilan davalarla ilgili bir yogunlasma basladi ve bu yogunlasma artmaya basladi.

Bunu karsilayabilecek mahkeme sayisini da artirdik. 131 adet yeni mahkeme kurduk, 4 tane de 2’si adli 2’si idari olmak üzere istinaf mahkemesi kurulmasini sagladik” diye konustu.



“Kahramanmaras’ta 65 milyon TL harcama gerçeklestirdik”

Yasanan deprem sonrasi Kahramanmaras’ta hasar alan adliye binalarin tadilatlarini gerçeklestirmek için hizli bir sekilde çalistiklarina dikkat çeken söyleyen Tunç, “Kahramanmaras’ta son yillarda yapilan bizim adliye binalarimiz özellikle agir hasar görmedi. Merkez, Andirin, Elbistan, Göksun ve Pazarcik’ta bulunan adliye binalarimiz depremdeki az hasarlarinin tadilatlarini yaparak hizmet vermeye basladi.

Kahramanmaras’ta yapilan tadilatlar için toplam 65 milyon TL harcama gerçeklestirdik. Merkez adliye binasina ek bir binaya ihtiyacimiz var ve onunla ilgili ihale süreçlerini takip ediyoruz. Göksun ve Türkoglu’ndaki adliye binalarinda ise daha önceden yapilmasi planlanan binalarin 2024 yatirim programina alinmasi için takibimiz sürecek. Kahramanmaras’ta 2002 öncesi 47 mahkeme vardi ve deprem öncesi bu mahkeme sayisi 85’e ulasmisti. Deprem sonrasi Kahramanmaras’ta 21 yeni mahkeme kurduk ve bu mahkeme sayisini 106’ya çikarttik. Eger ihtiyaç duyulmasi halinde 5 mahkeme daha kurulmasi kararini aldik”seklinde konustu.



“Elbistan’daki cezaevini hem açik hem de kapali olarak insa edecegiz”

7,6 siddetindeki depremin merkez üssü Elbistan’da agir hasar alan cezaevinin yeniden insasinin baslayacagini ifade eden Bakan Tunç, “Kahramanmaras’ta deprem sonrasinda 8 adli yargi, Pazarcik’ta 2, Türkoglu’nda 2, Elbistan’da 4, Afsin’de 2, Göksun’da 1 toplamda 18 adli yargi mahkemesi, Kahramanmaras’ta 21 yeni mahkeme kuruldu. Ilçelerle birlikte yeni kurulan mahkemelerle birlikte toplamda 106’ya ulasti. Idari mahkeme ihtiyaci da özellikle delil tespitleri ile ilgili hasar tespitleri konusunda ihtiyaç olustu. Kahramanmaras’ta 1 idare mahkemesi vardi ve 2 yeni mahkeme kurduk ve su anda 3 idare mahkemesi vatandaslarimizin yargi ihtiyaçlarini saglayacaklar. Elbistan’da cezaevimiz agir hasar görmüstü ve kapatilmisti. Burada bin 586 kisilik L tipi bir cezaevimiz vardi, 960 kisilik de açik cezaevimiz vardi. Bununla ilgili süreçleri takip ediyoruz ve yatirim programina dahil ettik. Elbistan’daki cezaevini yeniden hem açik hem de kapali olarak insa edecegiz” ifadelerini kullandi.

“Bin 757 süpheli hakkinda islem yapildi, 351 tutuklama gerçeklesti”

Asrin felaketi olarak nitelendirilen depremler sonrasinda gerçeklestirilen sorusturmalar ve tutuklamalar hakkinda bilgiler de veren Bakan Tunç, sunlari dile getirdi: “Kahramanmaras cezaevi agir hasarliydi ve kapatildi, yerinde su anda açik cezaevi hizmet veriyor. Türkoglu cezaevi kampüsü az hasarliydi tadilatlari tamamlanmak üzere, lojmanlari ile beraber tadilatlarini tamamlayip kisa sürede faaliyet gösterecek. Kahramanmaras denetimli serbestlik binasi agir hasarliydi ve su anda büyüksehir belediyesi binasinda hizmet veriyor. Elbistan denetimli serbestlik binasi ise az hasarliydi ve tadilati da tamamlanmak üzere. 11 vilayetimizde depremle ilgili ceza sorusturmalari ilk andan itibaren baslamisti. Özellikle sorumlular hakkinda tutuklamalar gerçeklesmisti, gözaltilar gerçeklesmisti. Toplamda 11 vilayetimizde bin 757 süpheli hakkinda islem yapilmisti, 351 tutuklama gerçeklesti. Kahramanmaras’ta 412 süpheli ile ilgili islem yapilmisti, 82 tutuklu söz konusu. Toplamda adli kontrol karari verilen deprem bölgesinde 642, Kahramanmaras’ta ise 150. Diger tedbir kararlari 764, Kahramanmaras’ta ise 180. Tutuklulardan Kahramanmaras’ta 82 tutukludan 15’i müteahhit, 65’i yapi sorunlusu, 2’si ise yapi sahibi. Deprem bölgesinde toplam 118 müteahhit, 192 yapi sorumlusu, 23 yapi sahibi su anda ceza sorusturmasi çerçevesinde tutuklu durumdalar. Yargi mensuplarimiz titizlikle sorusturmalari takip ediyorlar ve toplanan deliller isiginda bilirkisi dosyalarinda çikacak kusur durumlarina göre tutukluluk durumlari da gözden geçirilmeye devam ediyor” diyerek bilgi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile