Adalet Bakani Tunç, Besni Adalet Sarayi'nin Temel Atma Törenine Katildi

Adalet Bakani Tunç, Besni Adalet Sarayi'nin Temel Atma Törenine Katildi

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, Adiyaman’in Besni ilçesinde Adalet Sarayi’nin temel atma törenine katildi.

Adalet Bakani Yilmaz Tunç’un katilimi temel atma töreni gerçeklestirilen ve Adiyaman’in Besni ilçesi Ali Erdemoglu Mahallesinde 6 bin 246 metrekare insaat alani, zemin + 4 kat olarak insa edilecek olan Adalet Sarayi; 5 durusma salonu, 7 hakim ve 10 savci çalisma odasi, icra müdürlügü ve müracaat savcilik birimlerinden olusacak.

Adalet Sarayinin temel atma töreninde konusan Adalet Bakani Yilmaz Tunç, deprem sorusturmalariyla ilgili, “Deprem sorusturmalariyla ilgili olarak önemli titiz bir çalisma yapildi. Cumhuriyet Bassavciligimiz koordinasyonunda özellikle bir hak kaybi olmasin, bir hakkaniyete aykiri durum dogmasin diye üstün gayret gösterdiler. Binalarin yapiminda kusuru olanlarla ilgili tespitler yapildi. Sorusturmalar kapsaminda 2 bin 825 kisi hakkinda islem yapildi. Hala 267 tutuklu var. Deprem sorusturmalari kapsaminda 812 dosya bilirkisi de, bin 700 bilirkisi raporu geldi, bin 783 dosyada bilirkisi de, rapor bekleniyor. Bin 7 adet bilirkisiye gönderilecek dosyamiz var. Bunlarin da evraklari kurumlardan, belediyelerden tamamlandiginda eksiklikler tamamlandiginda da bilirkisiye gidecek dosyalarimiz var. Su anda ceza davalari olarak 369 dava açildi. 275 iddianamede kabul asamasinda ve bu süreçleri de yakindan takip ediyoruz. Deprem bölgesinde ceza sorusturmalarinin disinda idari davalarla da karsi karsiya kalmis olduk. Su ana kadar 11 vilayetimizde 54 bin 436 dava açildi. Bunun 42 bin 359’u hasar tespitiyle ilgili davalar, yikim kararlariyla ilgili davalar ve 24 bin 354’ü karar verildi.

Bunlardan 4 bin 496’si kabul edildigini görüyoruz. Yani yikilmamasi gerekirken dava neticesinde yikim raporu var ama yikilmamasi gerekir seklinde sonuçlandi. Su ana kadar 20 bin 377 kesif kararimiz var 17 bin 814 kesif yapildi. 15 bin 164 raporlari sunuldu, bunlar da yakin zamanda karari verilecek. Deprem bölgesinde yarginin is yükünü karsilayabilmek için de gerekli tedbirleri almamiz gerekiyordu. Bu kapsamda, 11 vilayetimizde 2 adli yargi, 1 bölge idare mahkemesi istinaf dairesi, 8 adli yargi ceza mahkemesi, 50 adli yargi hukuk mahkemesi, 21 idare mahkemesinin kurulmasini sagladik. Idari yargida hakim sayisina 47 ilave yaparak 226 altiya çikardik, adli yargida 194 ilave yaparak 2 bin 631’e yükselttik. Toplamda bölgeye ilave 241 hakim atamasini gerçeklestirmis olduk” dedi.



“Avukat olmak isteyenlerin meslege giris sinavi 2024’ün ikinci yarisinda yapilacak”

Bakan Tunç, "Hakim ve savcilarin meslege kabul edilmeden önce 3 yil boyunca hakim savci yardimciligi yapacaklar. Bir yil adalet akademisinde teorik egitim görecek, 2 yilda tecrübeli hakim ve savcilarimizin yaninda usta çirak iliskisi içerisinde yetistirecekler. Onlardan aldiklari puanlarla meslege kabul edilip edilmeyecekleri ne karar verilecek ve özellikle hakim yardimciligi sinavina girmeden önce de hukuk fakültesi bittikten sonra avukat olmak isteyen hukuk mesleklerine giris sinavina kazanacak. Yargida savunmada önemlidir. Hakim savci yardimciligi sinavina girmek isteyen de yine hukuk mesleklerine giris sinavini kazanmak mecburiyetinde olacak. Ilk sinavi 2024’ün ikinci yarisinda insallah yapacagiz. Hakim savci yardimciligi sinavini da 23-24 Aralik’ta gerçeklestirdik. Meslege kabul edildikten sonra birinci sinifa ayrilan bilmek için de yine adalet akademisinde belli dönemlerde egitime katilma mecburiyetini yasal olarak getirmistik. Tüm bu gayretimiz özellikle kürsüdeki hakim savcilarimizin daha dogru kararlara ulasabilmesi noktasinda onlari daha güçlü daha donanimli hale getirebilmek için çünkü geç genç bir kadroya sahibiz. Su anda hakim savcilarimizin yüzde 70’i on yilin altinda kideme sahip, yüzde 45’i de bes yilin altinda kideme sahip. O nedenle bu aslinda bir avantaj bu kardeslerimiz hem teori hem uygulama noktasinda gerek hizmet öncesi, gerek hizmet içi egitimlerini daha ciddi tuttugumuz takdirde yargimizin özellikle karar verirken çok daha dogru kararlara ulasmasi için çok önemli tedbirler oldugunu düsünüyoruz” diye konustu.

Temel atma töreninde, Adiyaman Cumhuriyet Bassavcisi Gökhan Sahin, Milletvekilleri Hüseyin Özhan, Mustafa Alkayis ve Vali Osman Varol konustu.

Konusmalardan sonra yapilan duanin ardindan butona basarak temel atildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile