Adalet Bakanligindan 'FETÖ Elebasinin ABD'den Iadesinin Talep Edilmedigi' Iddialarina Yalanlama

Adalet Bakanligi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun katildigi bir televizyon programinda ‘FETÖ elebasinin ABD’den iadesinin talep edilmedigine’ iliskin iddialarin gerçegi yansitmadigini duyurdu. Bakanlik, 15 Temmuz darbe tesebbüsü basta olmak üzere, FETÖ elebasi Fethullah Gülen’in 27 suçtan iadesi istendigini açikladi.

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu’nun katildigi bir televizyon programinda FETÖ elebasinin ABD’den iadesinin talep edilmedigine iliskin iddialarina Adalet Bakanliginca yalanlama geldi.

Adalet Bakanligi tarafindan FETÖ elebasi hakkinda 15 Temmuz 2016’daki hain darbe tesebbüsünün hemen ardindan 19 Temmuz 2016 tarihinde ilk iade talepnamesi gönderildigini belirtilen yazili açiklamada su ifadelere yer verildi:

“19 Temmuz 2017 ve 3 Kasim 2017 tarihlerinde olmak üzere toplam 7 ayri iade talepnamesi ABD makamlarina gönderilmistir. Bu taleplerle, 15 Temmuz darbe tesebbüsü basta olmak üzere, FETÖ elebasi Gülen’in 27 suçtan iadesi istenmistir. Bahse konu iade dosyalarina tüm deliller eklenmis, ülkemizde halen devam eden sorusturmalar ve kovusturmalar kapsaminda elde edilen yeni deliller de derdest iade talepleri üzerinden ABD’ye ayrica gönderilmistir.

Özellikle, FETÖ elebasindan aldiklari talimatlara istinaden darbe tesebbüsünü planlayip yöneten ve 15 Temmuz gecesinde, darbe tesebbüsünün merkezi olan Ankara Akinci Askeri Üssü’nde yakalanan 5 sivil FETÖ üst düzey yöneticisinin birbirleriyle ve FETÖ elebasi Gülen’le irtibatina iliskin deliller ABD’ye gönderilmistir.”

Ayrica Adalet Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, FETÖ elebasi Gülen’in iade dosyalarina iliskin olarak ABD makamlarinca talep edilen ek bilgiler de eksiksiz olarak gönderildigini ve iade süreci çerçevesinde Adalet Bakani Bekir Bozdag tarafindan 26 Ekim 2016 ve 8 Mayis 2017 tarihlerinde ABD’ye ziyaretler gerçeklestirildigine yer verildi.

Bakan Bozdag’in ABD ile 5 Agustos 2016 ve 14 Subat 2017 tarihlerinde mektuplar sunuldugu belirtilerek, “ABD, Adalet Bakani ile 21 Mart 2017 tarihinde telefon görüsmesi gerçeklestirilmis; Önceki Dönem Adalet Bakani Abdulhamit Gül de 12 Haziran 2019 tarihinde ABD’ye ziyaret gerçeklestirmis, bu vesilelerle pek çok kere FETÖ elebasinin iadesine yönelik hakli taleplerimiz vurgulanmistir. Ayrica, 4 Haziran 2018 tarihinde FETÖ elebasi hakkinda ABD makamlarina iletilen iade taleplerine iliskin olarak Cumhuriyet Halk Partisi heyetine Bakanligimizca bilgilendirmede bulunulmus, heyet üyelerinin sorulari cevaplandirilmis ve arzu ettikleri evraki incelmeleri saglanmistir. Bu vesileyle, iade islemlerinin zamaninda ve usulüne uygun olarak yerine getirildigi bir kez daha teyit edilmistir. Kamuoyu tarafindan bilinen bu gerçeklere ve CHP heyetine bilgilendirme yapilmis olmasina ragmen “FETÖ elebasi Gülen’in ABD’den iadesinin talep edilmedigini” iddia etmek büyük bir yalan ve gerçekleri görmezden gelmektir” ifadeleri yer aldi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile